Síla franšízingu v krizi zafungovala

Balíček výhod / „Franšízant má obrovskou výhodu v tom, že za ním stojí silná značka a silný kolektiv, který může pomoci v začátku. Později má vždy po ruce řešení problémů, které se více méně nám všem neustále opakují. Kromě podpory ze strany master-franšízanta je tady také široká síť kolegů především z celé republiky, ale také z celého světa, kteří jsou ochotni pomoci, poradit a sdílet své zkušenosti,“ říká Dagmar Stodůlková, majitelka franšízy Helen Doron English v Uherském Hradišti.
pondělí
27.07.2020
Letuškou, obchodďačkou i grafičkou – tím vším byla Dagmar Stodůlková, než se stala franšízantkou vzdělávací sítě Helen Doron. Jak zvládla období „koronakrize“?
 

Před 14 lety řešila Dagmar Stodůlková otázku, kam tehdy tříletého syna zapsat na angličtinu, aby získal již od malička výhodu a v dospělosti mohl těžit z její skvělé znalosti. Bohužel však přišla na to, že v blízkosti jejich domova žádná kvalitní angličtina pro děti není. Zdálo se, že příliš nepomůže ani doporučení kamarádky na kurzy Helen Doron English (HDE), protože nebližší pobočka této sítě byla v Olomouci, tedy 100 km od jejího bydliště. „Uvědomila jsem si, že pokud chci synovi poskytnout jazykové vzdělání, existuje jediná možnost – musím začít učit angličtinu sama,“ vzpomíná na své rozhodnutí, které změnilo její pracovní život.

A jak řekla, tak se stalo. A to i přes své nulové zkušenosti se vzděláváním. Vystudovala sice vysokou školu se zaměřením na angličtinu, ne však pedagogiku. Než se Dagmar rozhodla stát se součástí sítě Helen Doron, byla obchodní manažerkou v IT firmě, grafičkou v tiskárně, obchodní zástupkyní ve sklárně nebo letuškou. A jak sama říká, veškeré zkušenosti uplatnila i jako franšízantka HDE.

Než se jí však stala, učila rok angličtinu v rámci sítě Helen Doron jako nezávislý učitel. V roce 2007 koupila franšízovou licenci pro oblasti Uherského Hradiště a zaměstnala první učitelky. „Nebylo to vždy jednoduché. Ze začátku jsem řešila finance, později problémy se zaměstnanci. Neuměla jsem si je správně vybrat a udržet. Dnes se mi daří velmi dobře – svou práci miluji, výsledky svého úsilí vidím kolem sebe každý den a navíc, s nynějšími lektorkami a spolupracovnicemi jsme báječný kolektiv,“ říká majitelka franšízy v Uherském Hradišti.

Blesková reakce

Na začátku spolupráce se značkou Helen Doron English čekalo novou franšízantku důkladné školení. Nešlo „jen“ o proškolení na lektorku, kterým projde každý nový učitel, ale především manažerské školení pro úspěšný start a vedení školy. Master-franšízant HDE pro Českou republiku jí, stejně jako všem franšízantům v síti, poskytl veškeré materiály potřebné k bezproblémovému rozjezdu.

„Lidé z centrály mi také pomohli s náborem dětí. Navíc jsem věděla, že v momentě, kdy bych se dostala do úzkých, mám za zády někoho, kdo je připraven mi podat pomocnou ruku,“ doplňuje Dagmar s tím, že na ni velmi pozitivně zapůsobilo první setkání s poskytovatelem licence. Právě na něm totiž zjistila, že většina franšízantů řeší podobné záležitosti a všichni jsou ochotní sdílet své zkušenosti. „Co bych ale ráda zdůraznila, je čestné a férové jednání. A to není úplně samozřejmé,“ dodává.

Společně proti pandemii

Na významnou podporu ze strany franšízora se mohla spolehnout i v době, kdy celý svět ochromila krize spojená s pandemií onemocnění COVID-19. Centrála franšízové sítě v Izraeli totiž okamžitě zahájilo přípravu materiálů, které se daly použít v online výuce. Díky tomu mohli franšízanti v Česku téměř okamžitě pokračovat ve vzdělávání svých studentů po síti.

„Vedení v České republice pak pro nás shánělo aktuální informace týkající se karantény a vládních opatření. Dále pro nás také nakoupilo a poskytlo ochranné potřebné ochranné prostředky a připravilo všechny potřebné formuláře a informace pro rodiče. Zkrátka síla franšízingu zde zafungovala,“ popisuje svou nedávnou zkušenost Dagmar Stodůlková, která má o své budoucnosti v síti Helen Doron English jasno. Ráda by zaměstnala víc učitelů a rozšířila svou školu o další učebny. Dlouhodobým cílem pak je mít školu ve vlastních prostorách.


Spolupráce v době krize / V prvních dnech pozastavení výuky ve vzdělávacích institucích centrála Helen Doron English intenzivně pracovala na interaktivních materiálech pro výuku online. Napříč Českou republikou tak postupně spustila kurzy online pro všechny věkové kategorie. Učitelé vyučovali ze svých domovů nebo z učeben ve výukových centrech v přímém přenosu.