Půl století na trhu / Historie společnosti GAP sahá do roku 1969, kdy byla v San Franciscu založena. Řetězec zaměřující se na prodej volnočasové módy dnes přemýšlí o změně strategie a o tom, zda neposílit využívání franšízového způsobu rozvoje.
Středa
04.11.2020
Americká značka GAP letos vstoupila na český trh. V dalších zemích plánuje uzavírání svých prodejen. Zachránit by ji mohli franšízanti.
 

Koronavirová krize výrazně poznamenala již tak několik let klesající tržby amerického módního řetězce GAP. V důsledku toho se vedení značky rozhodlo k razantnímu kroku, a to uzavřít své pobočky hned v několika evropských zemích. Obchody ve Velké Británii, Irsku, Francii a Itálii by své dveře zákazníkům mohly zavřít v průběhu léta 2021. O práci by tak přišli tisíce jejich zaměstnanců.

V současné době americké vedení přemýšlí, zda v těchto zemích přejít na franšízový model spolupráce, které již v některých státech pro svůj rozvoj využívá. Na konci letošního července měla značka GAP v Evropě 129 vlastních prodejen a zhruba 400 franšízových. „Vydat se cestou franšízy by pro tuto celosvětově známou značku mohlo znamenat určité východisko z krize. Faktem totiž je, že řešit rozvoj na evropských trzích ze zámoří, zvláště v situaci, ve které se momentálně vlivem pandemie COVID-19 nacházíme, vyžaduje opravdu velkou péči. Přeci jen podnikat na zahraničních trzích chce dokonalou znalost tamního prostředí, nákupních zvyklostí, a hlavně umění reagovat na změny, které přichází. A právě s tím by mohli pomoci master-franšízoví či franšízoví partneři pomoci,“ říká Marek Halfar, ředitel poradenské společnosti PROFIT system franchise services.

Otázkou je, zda toto rozhodnutí nepřichází pro americkou značku pozdě. Tržby na zmíněných trzích jí totiž klesají již několik let a koronavirová krize může být „jen“ onou pověstnou poslední ranou. Ještě před pandemií totiž společnost GAP bojovala o oživení poté, co po několik let ztrácela mladší zákazníky, kteří začali přecházet k levnějším módním značkám jako jsou Zara, H&M nebo Forever 21. „Také zákazníci a jejich nákupní zvyklosti budou muset být brány v potaz při přípravě budoucí franšízové nabídky. Navíc je otázkou, jak přistoupit k cenové politice. Evropa je dopadem nejrůznějších opatření přijatých v souvislosti s bojem proti šíření koronaviru opravdu výrazně poznamenána. Ekonomiky států padají a snižovat se bude i koupěschopnost obyvatel – řada lidí ztratí práci, podnikatelé budou muset restartovat svůj byznys, chuť utrácet bude jistě menší. A na to musí majitelé značky také myslet,“ upozorňuje Marek Halfar s tím, že na druhou stranu bude pro někoho skvělou příležitostí rozvíjet svůj byznys pod hlavičkou zavedené značky s více než 50letou historií.

V České republice a na Slovensku se stala partnerem pro distribuci společnost CS Retail 1969, s.r.o., patřící do skupiny C.S. Apparel Group a.s., která zastupuje také americkou značku Under Amour.


Otevírání i zavírání poboček / V České republice letos spustil GAP e-shop a avizoval, že do konce roku otevře i několik kamenných poboček. Situace v dalších zemích je jiná. Začátkem tohoto roku společnost uvedla, že plánuje v rámci restrukturalizačního plánu uzavřít po celém světe více než 225 nerentabilních obchodů Gap a Banana Republic.