Zájem o vzdělávání v IT oboru roste

Jasná strategie / Mezi prioritní trhy pro Coders Lab patří střední a západní Evropa, stejně jako Asie a Afrika. V současnosti má největší polský bootcamp své partnery v Rumunsku, Indonésii, Rakousku a Španělsku.
pondělí
04.04.2022
Síť programovacích škol Coders Lab hledá v Česku a na Slovensku zájemce o franšízovou licenci. Kdo je vhodným uchazečem?
 

Na začátku roku 2020 podepsalo vedení franšízovéh sítě Conders Lab franšízovou smlouvu s jednou českou vzdělávací společností, jejímž úkolem mělo být vybudovat síť kódovacích škol na celém našem území. Jenomže pak přišel COVID, vládní nařízení omezující fungování škol a mimoškolních aktivit a nový partner se dostal do insolvence. „Stalo se tak ještě před tím, než jsme začali fakticky spolupracovat,“ říká franšízový manažer původem polského konceptu Coders Lab Grzegorz Morawski s tím, že je opět otevřen případným dotazům potenciálních master-franšízantů v České republice a na Slovensku. Na obou těchto trzích totiž vidí velký potenciál. 

Cílem poskytovatele licence je najít jednoho partnera, který by byl zodpovědný za rozvoj Coders Lab IT Academy na obou trzích. To by zvýšilo škálovatelnost podnikání, zejména proto, že franšízanti tohoto konceptu mají možnost poskytovat kurzy jak v učebnách, tak i online. „Franšízanti Coders Lab nejsou typickými „mastery“, protože očekáváme, že pokrývají celou zemi dle výběru svými vlastními pobočkami, tedy bez práva na sublicence, jako je tomu u master franšízy. Přáli bychom si, aby naši franšízanti zopakovali to, co děláme na našem domácím trhu v Polsku, kde provozujeme firemní síť škol nabízejících kurzy ve skutečných i virtuálních třídách,“ vysvětluje Morawski.

Příležitost rozšířit byznys

Podnikání pod hlavičkou Coders Lab se nejlépe hodí pro stávající společnosti, které již provozují vzdělávací nebo jakékoli jiné podnikání, díky čemuž může docházet k synergii. Dobrým příkladem může být školicí firma, která by ráda do svého portfolia ráda přidala kurzy kódování. Podobný případ je např. společnost zabývající se vývojem softwaru, která by ráda diverzifikovala své služby poskytováním IT vzdělávání.

„Nevylučujeme spolupráci se samostatnými podnikateli, kteří chtějí založit společnost od nuly, ale tito kandidáti musí prokázat předchozí zkušenosti s řízením společností, nejlépe v sektoru vzdělávání,“ upozorňuje Grzegorz Morawski s tím, že se rozhodně nejedná o franšízu restauračního typu, kde si milovníci vaření mohou splnit své sny tím, že založí své kavárny od nuly. Je to spíše koncept vhodný pro rozšíření nebo diverzifikaci stávajících společností.

Cena licence franšízy pro Českou republiku činí 20 tisíc eur. Zhruba stejnou částku bude muset partner, který získá exkluzivitu na celý trh, investovat do rozvoje sítě. Kromě otevírání jednotlivých škol bude mít na starosti nábor odborných lektorů a dalších zaměstnanců. Zodpovědný bude i za marketingové a kariérové poradenství.


Zájem roste / Od loňského podzimu eviduje Coders Lab zvyšující se zájem o vzdělávání. Po úzkosti, kterou vyvolal Covid a která některým lidem bránila investovat větší částky do vzdělání, není téměř žádná stopa. Začátek roku 2022 je podle vedení společnosti velmi slibný, v tržbách překonává očekávání.