Franšíza s velkými ambicemi

Zákazníkům na dosah / Cílem značky Drogeo je vytvořit síť drogerií pro každodenní nákupy, ne konkurovat velkým řetězcům. Drogerii si podle její strategie zaslouží každé malé město či obec.
pondělí
30.05.2022
Na trhu působí značka Drogeo více jak 7 let. Nyní chce svými pobočkami pokrýt celou republiku. Pomoci by jí v tom měli franšízanti.
 

Online prodejce drogerie a kosmetiky Drogeo začal franšízový koncept kamenných prodejen připravovat během covidu. Vedl ho k tomu fakt, že v důsledku pandemie došlo na tuzemském trhu ke kompletnímu převratu a řada malých prodejců byla nucena své podnikání ukončit, nebo se přeorientovat na nový sortiment. „Tímto způsobem jsme se rozhodli je podpořit a nabídnout jim příležitost podnikat pod naší hlavičkou bez toho, aby do rozjezdu nového podnikání investovali vysoké částky,“ říká CEO Drogeo Aleš Urbánek.

Ačkoli obliba online nákupů i drogistických a kosmetických v čase omezení vlivem pandemie rostla, stále zde podle Urbánka je velká skupina zákazníků, která raději tyto produkty nakupuje v kamenných obchodech. A právě k nim by se značka ráda dostala prostřednictvím poboček řízených franšízovými partnery. Na českém trhu vidí poskytovatel licence potenciál pro stovky prodejen. Jen do konce letošního roku chce otevřít vyšší desítky až stovku obchodů pod značkou Drogeo.

Prostor pro úspěch

„Prostor pro zcela novou síť u nás jednoznačně je, protože stávající sítě se významně nerozšiřují, neberou nové partnery a snaží se zabránit vstupu dalších subjektů, aby se nemuseli dělit o lukrativní trh s dalšími. Obrat tří největších offline řetězců, kteří navíc neumožňují lidem otevřít si prodejnu pod jejich značkou, je 20 miliard korun ročně,“ prozrazuje Aleš Urbánek.

Franšízantům nabízí Drogeo dvě možnosti spolupráce. Jednak v rámci modelu Shop-in-Shop mohou svůj zavedený byznys rozšířit o sortiment Drogeo, mají ale možnost otevřít si nový obchod. V závislosti na zvoleném formátu spolupráce a také velikosti prostor se pak odvíjí i výše počáteční investice, kterou podnikatel musí do rozjezdu svého nového podnikání vložit. Minimální výše investice začíná na 30 tisících Kč. Na franšízanty nečeká žádný vstupní franšízový poplatek, v rámci spolupráce se pak zaváže k platbě pravidelného franšízového měsíčního poplatku ve výši 3 % z obratu, společného marketingového poplatku ve výši 4 % z obratu a v případe využití volitelného skladového systému činí poplatek další 1%. U svých budoucích franšízových partnerů hledá vedení sítě Drogeo zejména chuť budovat svůj podnik, spolehlivost, a hlavně chuť poskytovat zákazníkům kvalitní produkty a služby.

A jakou podporu svým franšízovým partnerům vedení sítě Drogeo poskytuje? „Partnerům nabízíme známou a uznávanou značku se stovkami tisíc stálých zákazníků připravených jít nakupovat do kamenného obchodu naší značky,“ říká Aleš Urbánek s tím, že výrazná podpora na franšízanty čeká v oblasti marketingu. Jedním z významných spolumajitelů značky Drogeo je totiž společnost BigBoard, která je v tuzemsku jedničkou v oboru outdoor reklamy. Díky tomu má franšízor i jeho franšízoví partneři přístup k této síti reklamních ploch a příležitostí, které jsou pro rozvoj sítě prodejen Drogeo klíčové. 


Online není konkurence/ / Výhodou malé drogerie, je to, že zákazníci nakupují menší množství produktů výrazně častěji, než online. Proto si nekonkurují s online obchody, u kterých se kvůli ceně dopravného nevyplatí objednávat menší množství, nebo dělat časté objednávky.

Populární na fóru