Benzina již má osm franšíz

Některé Benziny projdou rebrandingem
pondělí
11.08.2008
Do konce roku by jich podle plánu mělo být 15
 

Domácí síť čerpacích stanic Benzina již v Česku provozuj osm provozoven na základě franchisingu. Podle svého původního plánu by jich mělo být do konce roku 15. „Jednáme s dalšími potenciálními zájemci, jednání jsou v různých fázích vývoje, některé již před dokončením,“ řekla portálu FranchisingINFO.cz Blanka Růžičková, mluvčí Unipetrolu, pod který Benzina patří.

Snaha o posílení

Cílem rozvoje franchisingu je zvýšit odbyt vlastních pohonných hmot a obrat z maloobchodního prodeje. Benzina chce tímto krokem dosáhnout do konce příštího roku růstu tržního podílu z nynějších 14 na 20 procent. Podle Růžičkové rozhoduje při rozhodování o zřízení franchisové stanice několik faktorů. „Důležité je, jak daná stanice zapadá do naší sítě, jak ji doplňuje. Posuzujeme rovněž marketingové aspekty - zejména dosahovanou výtoč (prodeje), konkurenci v dané lokalitě. Kromě toho také náklady na rebranding,“ uvedla.

Inspirace u PKN Orlen?

Podle některých odborníků může sázka Benziny na franchising souviset se změnou jejího majitele. Benzinu totiž společně s Unipetrolem získal polský PKN Orlen, který úspěšně buduje franchisový systém v Polsku. Na začátku loňského prosince navíc oznámil, že bude investovat do obnovy a výstavby nových stanic v Litvě a Lotyšsku, které budou fungovat na principu franchisingu, 200 milionů eur (asi 5 miliard Kč). V zahraničí budují franchisové pobočky například Aral, Shell nebo OMV.