Jak vybrat prostor pro byznys?

Rozmyšlený výběr / Nájemní smlouvy v nákupních centrech bývají uzavírány na dobu určitou bez možnosti jejich předčasného ukončení a nájemné je vysoké. To vše jsou nepochybně nevýhody takového umístění. Výhodou je naopak velký počet zákazníků navštěvujících galerie a potenciál vysokých zisků, pokud samozřejmě není nájemné nad naše možnosti.
Pátek
08.01.2021
Zkušení podnikatelé vědí, že úspěch jejich byznysu ve velké míře závisí na jeho umístění. Poradíme, na co při výběru prostor pro vaše podnikání dát pozor.
 

Jedním z prvních rozhodnutí, které nový podnikatel musí udělat, je to, kde bude podnikat. Kdo by se měl rozhodnout pro pronájem prostor na ulici a kdo by si měl vybrat obchod v nákupním centru? Většina podnikatelů, pokud jim to finanční prostředky umožňují, uvažuje nejprve o pronájmu prostor ve velkém nákupním středisku. Důvod je jasný, právě v obchodních centrech lze očekávat vyšší pohyb lidí, a tím i vyšší tržby pro obchodníky. Existuje však mnohem více parametrů, které je třeba mít při výběru na paměti. Mezi ty klíčové patří poloha, dostupnost veřejné dopravy, snadný přístup autem a parkování, přítomnost konkurence v okolí. Často určujícím faktorem je pak cena, kterou je franšízant ochoten za pronájem měsíčně platit.

Než se finálně rozhodneme rozjet svůj byznys v prostorách nákupního centra a pustíme se do jednání s jeho manažery, stojí za to se ujistit, že zařízení, které vybereme, poskytuje společnosti vyhlídky na zisk. Je dobré si nejprve položit otázku: kdo je můj cílový zákazník a jsem si jistý, že ho právě v tomto nákupním centru najdu? Dobré tedy je získat od pronajímatele prostor data týkající se návštěvníků. Díky nim můžete zjistit, jak si centrum v průběhu času stojí – zda se mu daří přilákat nové zákazníky, či naopak v jejich očích ztrácí svoji atraktivitu. Dobrým ukazatelem jsou také informace o obratu zaznamenaném galerií a názory ostatních nájemců. Z tohoto zdroje mimo jiné zjistíme, jak vypadá spolupráce s vedením, s čím jsou ostatní nájemci spokojeni a v čem je problém. Rovněž stojí za to seznámit se s marketingovými aktivitami centra. V mnoha případech mají zásadní vliv na aktivitu zákazníků v centru.

Prostory v nákupním centru jsou dobrým řešením pro prestižní značky. Bez známého brandu je šance dostat se do toho nejlepšího nákupního centra velmi malá, proto se pro výběr takových míst často rozhodují velké a známé franšízové ​​řetězce. Nejčastěji jde o módní značky, prodejce kosmetiky, obuvi, případně poskytovatele služeb pro koncové zákazníky, například prádelny. Podmínky spolupráce jménem franšízantů obvykle stanoví franšízor, ale prostor pro jednání o těchto dohodách je malý. Smlouvy bývají uzavírány na dobu určitou bez možnosti jejich předčasného ukončení a nájemné je vysoké. To vše jsou nepochybně nevýhody takového umístění. Výhodou je velký počet zákazníků navštěvujících galerie a potenciál vysokých zisků, pokud samozřejmě není nájemné hřebíkem do rakve. V nákupním centru zaplatíme kromě sjednaného nájemného také marketingové aktivity a tzv. společné náklady, jako jsou úklid, osvětlení, ochranka apod. Na výši poplatků má však největší vliv velikost prostor, která se liší v závislosti na umístění v nákupním centru, a poplatky za užívání společných prostor.       

Prostory na ulici

Nejatraktivnější komerční prostory z hlediska podnikání se nacházejí na hlavních ulicích měst, na pěších zónách v centrech měst nebo přímo na náměstí. Ideální je najít prostor v přízemí s velkou výhodou. Naším cílem není totiž nic jiného než přilákat zákazníka, který nakoupí, využije naší služby. To by mělo být naprosto klíčové pro provozovatele restaurací či kaváren, majitele obchodu s potravinami, módou nebo kosmetického salonu. Podmínky pronájmu prostor „na ulici“ se obvykle sjednávají přímo s majiteli nemovitosti, nebo s městským úřadem. Cena za m2 pronájmu je pak závislá na atraktivitě dané lokality, zájmu dalších nájemců. To do velké míry ovlivňuje i výši tržeb, kterých nájemce může dosáhnout. Určitě se však vyplatí při jednání o pronájmu probrat nejen jeho výši, ale také povinnosti související s užíváním prostor jako jsou například nejrůznější opravy.

Cena jako ukazatel

Jedním ze základních kritérií pro výběr místa pro podnikání je bezesporu výše nájemného, ​​která závisí především na lokalitě. Za prostory v centrech měst a nákupních galerií ve velkých městech zaplatíme nejvíce. V jiných komerčních zařízeních je nájemní politika flexibilnější a ceny nájemného jsou dvakrát nebo dokonce třikrát nižší. Jak však lze zjistit, zda cena, kterou nám pronajímatel nabídl, není příliš vysoká? Nejjednodušší je porovnat nabídky prostor s podobnou velikostí a podobným umístěním v jedné nebo více městských částech. Dobrým zdrojem informací mohou být realitn servery s rozsáhlou databází nabídek. „Stanovte si nejvyšší a nejnižší nájemné za prostor podobné velikosti a poté jej porovnejte s vybraným místem, s přihlédnutím k ceně, konkurenci v oblasti, potenciálnímu počtu zákazníků a dalším kritériím, které mají významný dopad na úspěch vašeho podnikání,“ radí Karol Kaczmarek, finanční analytik poradenské společnosti PROFIT system®. Podle toho, co nám vyjde, můžeme zjistit, zda daný objekt stojí cenu, kterou za něj pronajímatel požaduje, a, což je důležitější, budeme schopni v něm dlouhodobě fungovat.

Přečtěte si nájemní smlouvu

V momentě, kdy najdeme optimální prostor pro naše budoucí podnikání, je třeba důkladně analyzovat nájemní smlouvu. V případě jakýchkoli pochybností není od věci obrátit se na právníka. Stále je překvapující, kolik problémů a konfliktů vyvstává jen kvůli tomu, že si strany nepřečetly nájemní smlouvu. Proto je vždy naprosto nezbytné, abychom věděli, zda uzavíráme smlouvy na dobu určitou či neurčitou, jaká je výpovědní lhůta, kdy můžeme smlouvu vypovědět bez ní apod. Před podpisem nájemní smlouvy je nutné zvážit, jak výpovědní lhůtu vyřešíme v případě, že obchod nebude šlapat tak, jak jsme si představovali. Mnoho nájemců otevírajících své firmy vidí budoucnost pouze přes růžové brýle. Je však třeba myslet na všechno a mít připravený scénář pro případ, že by se byznys nedařil. Byla by velká škoda, kdybychom museli platit v momentě, kdy budeme nuceni náš pronájem ukončit, nějaké sankce.


Atraktivní lokalita něco stojí / Jedním ze základních kritérií pro výběr místa pro podnikání je výše nájmu, která závisí především na lokalitě. Za prostory v centrech a nákupních galeriích ve velkých městech zaplatíme nejvíce.

Populární na fóru

Česko jako domov pro nové značky

Blbost. Bylo jich skoro dvojnásobek. Viz https://www.retailguide.cz/cs/38-novych-znacek-na-ceskem-trhu/

1 komentář(e)
posledni 08.02.2023
Běžná výše poplatků

Dobrý den, poplatky se vždy stanovují individuálně dle finančních výsledků a výnosnosti daného konceptu, mohou to být % od 2-10% nebo fixní poplatky nebo kombinace...

2 komentář(e)
posledni 28.02.2021
Běžná výše poplatků

Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je běžná výše poplatků. Jedná se o neznámou firmu podnikající na poli zábavy, něco jako lasergame, VR, únikovky. Děkuji za...

2 komentář(e)
posledni 04.01.2021
Franšíza - co to je?

Taky bych chtěl začít podnikat a nemám s tím skoro žádné zkušenosti. O franchisingu jsem si dost přečetl a příjde mi to jako ideální start do podnikání pro...

1 komentář(e)
posledni 18.11.2019
Ochranné známky je třeba kontrolovat

Má někdo zkušenost s monitoringem ochranných známek? Našel jsem www.ipdefender.eu a je bezonkurenčně nejlevnější i se zdarma verzí do 3 ochranných známek a má...

1 komentář(e)
posledni 06.05.2019
Franchisingová smlouva

Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...

2 komentář(e)
posledni 30.11.2017
Franchisingová smlouva

Hraapla@seznam.cz

2 komentář(e)
posledni 21.05.2017
Rozvoj franšízingu v Česku

Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI

1 komentář(e)
posledni 03.03.2017