Ocenění Českých podnikatelek pro 106 žen

Oceněný franšízový koncept / Novou kategorii Nejzajímavější franšíza vyhrálo Refresh Bistro Lucie Remer ze společnosti Designex s.r.o.
Čtvrtek
18.01.2024
Do finále soutěže postoupilo z konkurence 1975 semifinalistek. Novou kategorii Cena pro nejzajímavější franšízu vyhrál franšízový koncept Refresh Bistro.
 

Účastnice semifinále byly vybírány z celkového počtu 24 403 firem, které kompletně vlastní žena. Obrat podniků finalistek dosáhl v roce 2022 zhruba tří miliard korun a zaměstnávaly více než 1700 lidí. Záštitu letošnímu ročníku opět poskytlo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR a patronkou aktuálního 16. ročníku se stala Silke Horáková, spolumajitelka nakladatelství Albatros Media. „Věřím, že právě příklady oceněných pomáhají snižovat stále existující bariéry pro podnikání žen v naší společnosti, jako například nevyvážený přístup k financování nebo předsudky vůči podnikajícím maminkám. A hlavně tyto příběhy motivují k úspěchu další ženy a dávají jim větší sebedůvěru, aby se odhodlaly podnikat a nebály se rizika neúspěchu. To prospěje celé naší společnosti,“ uvedla k projektu Silke Horáková.  

Do soutěže se podnikatelky mohou přihlásit na doporučení odborného garanta CRIF – Czech Credit Bureau, který jejich firmu vybírá na základě analýzy, ve které se mimo jiné zohlednily také výsledky účetních závěrek za roky 2020 až 2021. „Podnikatelky svými výsledky dokazují, že jejich společnosti patří k dobře hospodařícím českým firmám a věřím, že se jim podaří úspěšně čelit novým výzvám na mnoha trzích,“ uvedl k výsledkům Pavel Finger, zástupce CRIF – Czech Credit Bureau.     

Ženy rozumí menším a středním firmám

Naprostá většina firem patří výší obratu mezi malé až střední společnosti. Pouze pět z nich dosáhlo na roční tržby přes 100 milionů korun, což dokazuje, jak velký význam mají pro naši ekonomiku malé a střední firmy.

„Semifinalistky mají sídlo podniku ve všech krajích, i když je jejich zastoupení nerovnoměrné. Téměř polovina z nich podniká v Praze, něco přes desetinu pak v Jihomoravském kraji a jen 7 % v Moravskoslezském a Středočeském kraji,“ upřesňuje Pavel Finger. V oboru podnikání převládá u finalistek obchod, a to více než u třetiny z nich. Na druhém místě jsou firmy podnikající v odborné, vědecké a technické činnosti.

Nová cena podporuje franšízy

Součástí projektu jsou samostatné kategorie, oceňující mimořádný přínos podnikatelky v některé oblasti, jako jsou například inovace, společenská odpovědnost a podobně. Letos k nim přibyla cena pro podnikatelky se zajímavým počinem v oblasti franšízového podnikání. Patronkou této ceny se stala loňská držitelka ocenění v soutěži Kamila Kleiblová, majitelka společnosti Kleiblová s.r.o. „Franšízing je podnikání jako každé jiné. Někdy kolují mýty, že je to jednoduchý způsob podnikání a jistá investice. Opak je pravdou a bez pevné vůle, tvrdé práce a odvahy zainvestovat, nemůže být toto podnikání úspěšné. Bylo mi velkým potěšením zjistit, že na našem trhu jsou nejen dámy, které jsou franšízantkami, ale jsou zde i franšízorky poskytující licence na projekty, které samy vytvořily,“ hodnotí kategorii pod svou patronací Kamila Kleiblová.

Vítězství putuje do společnosti Designex Food s.r.o., zastoupené Lucií Remer. Jejich koncept pod značkou Refresh Bistro nabízí franšízantům možnost otevřít a provozovat bistra na základních i středních školách a poskytuje jim kompletní podporu od vytipování lokality přes sortiment, design provozovny a obsazení personálu. Ocenění získala pro svůj motivovaný přístup, zodpovědnost za svoji práci, vztah k zaměstnancům a kolegům a nastavenou strategii.

Vítězky jednotlivých kategorií:

MALÁ SPOLEČNOST  
1.místo                  DEV PACK s.r.o. - Dagmar POLÁCHOVÁ
STŘEDNÍ SPOLEČNOST 
1. místo                 DENIM STORES, s.r.o. - HANA TOŠNAROVÁ
VELKÁ SPOLEČNOST     
1.místo                  PETSATUR s.r.o. - Dana JAVOŘÍKOVÁ
CENA ČSOB – VÝJIMEČNÁ PODNIKATELKA
handy corp. s.r.o. - Hana BAŠTÝŘOVÁ

CENA ODPOVĚDNÉHO PODNIKÁNÍ pod patronací SKANSKA RESIDENTIAL
SAVE CZ s.r.o. - Marcela MALINSKÁ

CENA PRO VÝROBNÍ PODNIK V RUKÁCH ČESKÉ ŽENY pod patronací IN – EKO TEAM
KOVOMET TRADE s.r.o. - Kristýna VOZKOVÁ

CENA ZA INOVATIVNÍ ŘEŠENÍ pod patronací Generali Česká pojišťovna
EUREGNIA, s.r.o. - Ivona HUŇKOVÁ

CENA ZA DIGITÁLNÍ TRANSFORMACI pod patronací MICROSOFT & DataClue
Databig s.r.o. - Alexandra BELINGEROVÁ

CENA ZA VÝJIMEČNÝ RŮST FIRMY pod patronací ECOVIS FACTA
ELVA Pharma CZECH s.r.o. - Šárka VACULÍKOVÁ

CENA PRO NEJZAJÍMAVĚJŠÍ FRANšízu pod patronací KLEIBLOVÁ
Designex Food s.r.o. - Lucie REMER


16. ročník za námi / Soutěž pořádá podnikatelská platforma Helas, která pod názvem Budujeme hrdé Česko sdružuje další projekty, jako je Ocenění Českých Lídrů a Ocenění Českých Exportérů.

Populární na fóru

Česko jako domov pro nové značky

Blbost. Bylo jich skoro dvojnásobek. Viz https://www.retailguide.cz/cs/38-novych-znacek-na-ceskem-trhu/

1 komentář(e)
posledni 08.02.2023
Běžná výše poplatků

Dobrý den, poplatky se vždy stanovují individuálně dle finančních výsledků a výnosnosti daného konceptu, mohou to být % od 2-10% nebo fixní poplatky nebo kombinace...

2 komentář(e)
posledni 28.02.2021
Běžná výše poplatků

Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je běžná výše poplatků. Jedná se o neznámou firmu podnikající na poli zábavy, něco jako lasergame, VR, únikovky. Děkuji za...

2 komentář(e)
posledni 04.01.2021
Franšíza - co to je?

Taky bych chtěl začít podnikat a nemám s tím skoro žádné zkušenosti. O franchisingu jsem si dost přečetl a příjde mi to jako ideální start do podnikání pro...

1 komentář(e)
posledni 18.11.2019
Ochranné známky je třeba kontrolovat

Má někdo zkušenost s monitoringem ochranných známek? Našel jsem www.ipdefender.eu a je bezonkurenčně nejlevnější i se zdarma verzí do 3 ochranných známek a má...

1 komentář(e)
posledni 06.05.2019
Franchisingová smlouva

Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...

2 komentář(e)
posledni 30.11.2017
Franchisingová smlouva

Hraapla@seznam.cz

2 komentář(e)
posledni 21.05.2017
Rozvoj franšízingu v Česku

Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI

1 komentář(e)
posledni 03.03.2017