100 tisíc živnostníků loni přerušilo podnikání

Pomoc krize / Zahájit podnikání a rozvíjet ho v době krize není nic snadného. S franšízorem za zády lze však riziko neúspěchu snížit. Využíváte zavedenou a rozpoznatelnou značku, osvědčené know-how, vybudované dodavatelské vztahy, podporu a nástroje, které franšízor poskytuje. Krize navíc může pomoci i při hledání nových zaměstnanců, jejichž nedostatku jsme byli v uplynulých letech svědky.
Pátek
15.01.2021
OSVČ dočasně ukončovaly podnikatelské aktivity zejména ve druhé polovině roku. Extrémní v tomto ohledu byly měsíce září a prosinec.
 

Loni přerušilo podnikání 99 329 živnostníků, což je o 43 % víc než v roce 2019 a o 65 % víc než v roce 2018. Zatímco v 1. kvartálu aktivity přerušilo o třetinu víc podnikatelů – fyzických osob než v roce 2019, ve 2. čtvrtletí bylo pozastavených živností meziročně o 1,3 % více. Ve třetím čtvrtletí byl meziroční přírůstek přerušených živností o 81 % vyšší a ve čtvrtém kvartálu o 72 %.

„Nejhorší situace byla v září, po skončení letních prázdnin a v prosinci uplynulého roku. V září, v meziročním srovnání, podnikání pozastavilo o 149 % živnostníků víc, druhý nejhorší výsledek přinesl poslední měsíc roku. V prosinci loňského roku se rozhodlo přerušit podnikání o 108 % víc, než ve stejném období roku 2019. V absolutních hodnotách byl nejhorší leden se 17 008 přerušenými živnostmi, nicméně první měsíc roku bývá dlouhodobě nejsilnější. Následuje září a březen, přičemž v obou měsících podnikání dočasně pověsilo na hřebík víc než 10 000 podnikatelů,“ říká analytička společnosti Bisnode A Dun & Bradstreet Company Petra Štěpánová.

Zámečníci, průvodci, restauratéři

Nejčastěji své podnikatelské aktivity přerušovali živnostníci v Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. To samozřejmě souvisí i s tím, že právě v těchto regionech je evidováno nejvíce OSVČ. V meziročním srovnání nad celorepublikovým průměrem skončila Praha, kde loni živnostenské oprávnění pozastavilo o 59 % víc OSVČ než v roce 2019. Za hlavním městem, se 47% vzestupem, následují Liberecký a Olomoucký kraj spolu s Vysočinou.

Podle analýzy společnosti bylo nejvíc přerušených živností ve volné živnosti výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona. Následovalo stravování a maloobchod v nespecializovaných prodejnách. Z relativního pohledu je v čele nejpostiženějších oborů výroba zámků a kování, kde letos podnikání přerušilo o 931 % víc podnikatelů než ve stejném období loňského roku. Následuje zprostředkování velkoobchodu s 768 % přírůstkem a průvodcovské činnosti se 730 %.

„Pozitivní zprávou pro tuzemský franšízový trh je, že většina majitelů franšízových licencí loňský turbulentní rok ustáli. Z průzkumu portálu Franchising.cz vyplývá, že pro zájemce o rozjetí vlastního byznysu je v současné době franšízing velmi atraktivní volbou. Cítí, že podnikat se silným partnerem v zádech se zejména v časech krize vyplácí. A informace od franšízorů to potvrzují,“ říká Marek Halfar, konzultantka poradenské společnosti PROFIT system franchise services.


Lavinový efekt / Vývoj pandemie COVID-19 není stále v ČR, ani v Evropě, příznivá. Tuzemská ekonomika v uplynulém roce propadla, vyhlídky do budoucna jsou stále nejisté. Postiženy jsou celé segmenty podnikání, firmy se dostávají do existenčních problémů, což se také odráží mezi OSVČ.

Populární na fóru

Česko jako domov pro nové značky

Blbost. Bylo jich skoro dvojnásobek. Viz https://www.retailguide.cz/cs/38-novych-znacek-na-ceskem-trhu/

1 komentář(e)
posledni 08.02.2023
Běžná výše poplatků

Dobrý den, poplatky se vždy stanovují individuálně dle finančních výsledků a výnosnosti daného konceptu, mohou to být % od 2-10% nebo fixní poplatky nebo kombinace...

2 komentář(e)
posledni 28.02.2021
Běžná výše poplatků

Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je běžná výše poplatků. Jedná se o neznámou firmu podnikající na poli zábavy, něco jako lasergame, VR, únikovky. Děkuji za...

2 komentář(e)
posledni 04.01.2021
Franšíza - co to je?

Taky bych chtěl začít podnikat a nemám s tím skoro žádné zkušenosti. O franchisingu jsem si dost přečetl a příjde mi to jako ideální start do podnikání pro...

1 komentář(e)
posledni 18.11.2019
Ochranné známky je třeba kontrolovat

Má někdo zkušenost s monitoringem ochranných známek? Našel jsem www.ipdefender.eu a je bezonkurenčně nejlevnější i se zdarma verzí do 3 ochranných známek a má...

1 komentář(e)
posledni 06.05.2019
Franchisingová smlouva

Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...

2 komentář(e)
posledni 30.11.2017
Franchisingová smlouva

Hraapla@seznam.cz

2 komentář(e)
posledni 21.05.2017
Rozvoj franšízingu v Česku

Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI

1 komentář(e)
posledni 03.03.2017