Lepší zprávy na obzoru

S rizikem se počítat musí / Více než stovka finančních ředitelů České republiky zároveň s optimismem zůstávají opatrní. Podle 79 % dotázaných si nemyslí, že by jejich firma měla v rozvaze přijímat větší rizika. Tento trend sílí již od roku 2019.
Pátek
26.02.2021
Finanční ředitelé v Česku mají po roce pandemie opatrný optimistický výhled do budoucna. Vzrostl počet těch, kteří silněji vnímají riziko kybernetických útoků.
 

Optimističtěji vidí finanční vyhlídky své společnosti 48 % respondentů, tedy o 38 procentních bodů více než na jaře 2020, v době první vlny pandemie, a o 17 procentních bodů více než před jejím vypuknutím. Navzdory optimismu stále přetrvává vysoká míra finanční a ekonomické nejistoty, což potvrzuje 57 % dotázaných v porovnání s pouhými 31 % před pandemií. Vyplývá to z výsledků 12. ročníku studie Deloitte CFO Survey 2021. 

„V porovnání se situací před půl rokem se zvýšil počet pozitivních odpovědí na budoucí očekávaný růst výnosů o 25 procentních bodů na 47 %, ale stále však výrazně nedosahuje úrovně v období ekonomického růstu před pandemií. Obdobný zdrženlivý trend v současné ekonomické nejistotě je patrný i v oblasti investic, kdy 36 % dotázaných očekává snížení investic. Před půl rokem to bylo dokonce 58 %, přitom v obdobích před pandemií to bylo jen 15 až 25 %.  Dle reakcí finančních ředitelů tak návrat k trendům z období před krizí nemůžeme v dalších dvanácti měsících očekávat,“ říká Ladislav Šauer, partner v oddělení auditu Deloitte.   

Investice s rozvahou

Krize se projevuje i ve strategických prioritách firem a v investicích. Pro příštích dvanáct měsíců je tou nejvyšší prioritou finančních ředitelů růst na existujících trzích, následuje snížení nákladů a zavedení nových produktů či služeb. Nejnižší prioritou je v současnosti expanze prostřednictvím akvizic. Investovat pak plánují zejména do vylepšení organizace a obchodních procesů (64 % respondentů) a ICT infrastruktury (52 %). Nejvýraznější snížení investic pak dopadlo na školení zaměstnanců (18 %). Úplné zastavení investic je nejvýraznější u budování značky a u pozemků a budov (obojí 7 %).

„V důsledku globální pandemie výrazně vzrostla potřeba digitalizace. Téměř polovina (47 %) finančních ředitelů uvedla, že více než čtvrtina práce bude v příštích dvanácti měsících vykonávána na dálku. Vedle technologií ji umožňující je další pomalu se zabydlující technologií v účetních a kontrolingových procesech automatizace pomocí umělé inteligence. Kromě tradiční oblasti párování plateb (51 %) se umělá inteligence prosazuje v oblastech odhalení chybných dat (8 %) a rekonciliace vnitropodnikových vztahů (8 %),“ dodává Jaroslav Beneš, ředitel v oddělení daní Deloitte.

Nejvíce investic do digitalizace finančních procesů se v roce 2021 podle Marka Kouřila, partnera v oddělení poradenských služeb Deloitte plánuje v oblastech zpracování účetních transakcí (45 %), manažerský reporting (29 %), manažerské účetnictví a plánování (26 %), rozpočtování a forecasting (24 %). To odpovídá snaze o automatizaci a snižování nákladů transakčních finančních procesů a posilování procesů pro podporu rozhodování. “V příštích letech očekáváme vyšší nárůst investic do procesů plánování, rozpočtování a forecasting, ale také do pokročilé datové analytiky, kterou zatím označilo jen 7 % respondentů,“ upřesňuje Kouřil.

Zpomalení ekonomiky přijde

Celkem 71 % dotázaných finančních ředitelů odhaduje růst HDP v Česku na 1,5 % a méně. To je o 20 procentních bodů více než před rokem. Už se ale zřejmě tolik neobávají o nedostatek zaměstnanců. Podle 88 % respondentů se totiž zvýší míra nezaměstnanosti. Převažujícím názorem je, že personální náklady se nezmění nebo mírně vzrostou. Oproti minulému roku se tedy snížil tlak na růst personálních nákladů.

Překvapením není ani pohled dotázaných finančních ředitelů na rizikové faktory v příštích dvanácti měsících. V čele je stále snížení domácí (55 %) a zahraniční (46 %) poptávky, ekonomický výhled (39 %) a kurzové riziko (29 %). Nedostatek kvalifikované pracovní síly se po jarním propadu řadí s 28 % mezi pátý nejvyšší rizikový faktor. Meziročně se pak zdvojnásobil počet těch, kteří vnímají jako významné riziko kybernetické útoky, konkrétně na 12 % dotázaných. Důvodem mohou být podle odborníků z Deloitte nedávné útoky na nemocnice a významné navýšení práce z domova, často za využití soukromých počítačů.


Automatizace procesů / “V příštích letech očekáváme vyšší nárůst investic do procesů plánování, rozpočtování a forecasting, ale také do pokročilé datové analytiky,“ říká Marek Kouřil, partner v oddělení poradenských služeb Deloitte.

Populární na fóru

Česko jako domov pro nové značky

Blbost. Bylo jich skoro dvojnásobek. Viz https://www.retailguide.cz/cs/38-novych-znacek-na-ceskem-trhu/

1 komentář(e)
posledni 08.02.2023
Běžná výše poplatků

Dobrý den, poplatky se vždy stanovují individuálně dle finančních výsledků a výnosnosti daného konceptu, mohou to být % od 2-10% nebo fixní poplatky nebo kombinace...

2 komentář(e)
posledni 28.02.2021
Běžná výše poplatků

Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je běžná výše poplatků. Jedná se o neznámou firmu podnikající na poli zábavy, něco jako lasergame, VR, únikovky. Děkuji za...

2 komentář(e)
posledni 04.01.2021
Franšíza - co to je?

Taky bych chtěl začít podnikat a nemám s tím skoro žádné zkušenosti. O franchisingu jsem si dost přečetl a příjde mi to jako ideální start do podnikání pro...

1 komentář(e)
posledni 18.11.2019
Ochranné známky je třeba kontrolovat

Má někdo zkušenost s monitoringem ochranných známek? Našel jsem www.ipdefender.eu a je bezonkurenčně nejlevnější i se zdarma verzí do 3 ochranných známek a má...

1 komentář(e)
posledni 06.05.2019
Franchisingová smlouva

Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...

2 komentář(e)
posledni 30.11.2017
Franchisingová smlouva

Hraapla@seznam.cz

2 komentář(e)
posledni 21.05.2017
Rozvoj franšízingu v Česku

Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI

1 komentář(e)
posledni 03.03.2017