Firmy plánují najímat nové zaměstnance

Drama nečekáme / Podle odborníků lze očekávat další růst nezaměstnanosti poté, co vyprší platnost vládních programů zaměřených na udržení zaměstnanosti. Dramatický nárůst nezaměstnanosti podle ředitelek a ředitelů českých firem však očekávat nelze.
Pátek
25.06.2021
Řadou lidí očekávaný výrazný nárůst nezaměstnanosti s sebou pandemie COVID-19 nepřinesla. Jak se podle šéfů českých firem bude vyvíjet situace na pracovním trhu?
 

Podle průzkumu společnosti PwC mezi CEO českých firem je navíc pozitivní i pohled do budoucnosti. V následujícím roce totiž snižování počtu zaměstnanců očekává jen 8 % manažerů, naopak 56 % šéfů českých firem počítá v nejbližších 12 měsících s růstem počtu zaměstnanců. Čeští manažeři jsou tak ve výhledu na zaměstnanost výrazně optimističtější než jejich kolegové v Německu nebo regionu střední a východní Evropy.

V posledních 12 měsících počet zaměstnanců podle průzkumu snížilo 30 % firem, z toho 13 % o více než 8 % lidí. Naopak 31 % společností ve stejném období pracovníky nabíralo, 11 % firem zvýšilo počet spolupracovníků o více než 8 %. „Počty zaměstnanců snižovaly v posledním roce logicky především ty firmy, které kvůli koronaviru nemohly vykonávat svou činnost nebo přišly o odbyt svého zboží a služeb. Pozitivní zprávou ale je zhruba stejný počet firem i v náročných posledních 12 měsících rostl, společnosti nacházely nové příležitosti na trhu a nabíraly nové lidi,“ komentovala výsledky CEO Survey zaměřené na zaměstnanost senior manažerka PwC Andrea Linhartová Palánová.

Český optimismus

Zatímco 56 % českých společností chce v počtu lidí růst, v Německu je to pouze 42 % a stejný podíl udávají i manažeři ve střední a východní Evropy. Naopak v Německu čtvrtina manažerů počítá s poklesem. „Pandemie COVID-19 zasáhla všechna odvětví, i přesto jsou čeští ředitelé firem v oblasti zaměstnanosti optimističtí. Optimismus přináší nejen vakcinace, ale i výhled nových obchodních příležitostí a s tím spojená nově vznikající pracovní místa a možnost přeskupení pracovníků do jiných činností,“ dodala Andrea Linhartová Palánová.

Šéfové českých firem se přitom nedomnívají, že by udržení pracovních míst mělo být jednou z priorit vlády, věří v tomto ohledu více sami sobě. Pouze 7 % manažerů uvádí, že udržení vysoké míry zaměstnanosti by mělo být jednou z vládních priorit. Potvrzuje se tak fakt, že obavy z velké nezaměstnanosti jsou v ČR výrazně menší než ve světě, kde vládě klade udržení zaměstnanosti za prioritu 30 % generálních ředitelů.

Franšízy jako zaměstnavatelé

Svůj podíl na udržení nízké hladiny nezaměstnanosti mohou mít i franšízové koncepty. Jednak tím, že se dá očekávat zvýšený zájem ze strany stávajících podnikatelů v pandemií zasažených oborech. Ti, kteří museli vlivem současné situace svůj byznys uzavřít, ale stále chtějí být samostatní a dál podnikat, mohou hledat řešení právě v podnikání pod hlavičkou zavedených značek se silným partnerem v zádech. Zkušenosti z období po finančních krizí, kterými si svět po roce 2000 prošel, tento trend jen potvrzují.

Ruku v ruce s rostoucím zájmem o franšízové licence jde i poptávka po zaměstnancích do nově vznikajících franšízových poboček. „Najít kvalifikované a spolehlivé zaměstnance je pro majitele franšízových licencí někdy tvrdý oříšek, s jehož rozlousknutím jim velmi často pomáhají sami poskytovatelé franšíz. Otázkou pro následující období tak je, zda takových lidí bude na trhu dostatek,“ říká Marek Halfar, ředitel poradenské společnosti PROFIT system.


Nové příležitosti, nová místa / „Optimismus CEO českých firem přináší nejen vakcinace, ale i výhled nových obchodních příležitostí a s tím spojená nově vznikající pracovní místa a možnost přeskupení pracovníků do jiných činností,“ říká senior manažerka PwC Andrea Linhartová Palánová.

Populární na fóru

Česko jako domov pro nové značky

Blbost. Bylo jich skoro dvojnásobek. Viz https://www.retailguide.cz/cs/38-novych-znacek-na-ceskem-trhu/

1 komentář(e)
posledni 08.02.2023
Běžná výše poplatků

Dobrý den, poplatky se vždy stanovují individuálně dle finančních výsledků a výnosnosti daného konceptu, mohou to být % od 2-10% nebo fixní poplatky nebo kombinace...

2 komentář(e)
posledni 28.02.2021
Běžná výše poplatků

Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je běžná výše poplatků. Jedná se o neznámou firmu podnikající na poli zábavy, něco jako lasergame, VR, únikovky. Děkuji za...

2 komentář(e)
posledni 04.01.2021
Franšíza - co to je?

Taky bych chtěl začít podnikat a nemám s tím skoro žádné zkušenosti. O franchisingu jsem si dost přečetl a příjde mi to jako ideální start do podnikání pro...

1 komentář(e)
posledni 18.11.2019
Ochranné známky je třeba kontrolovat

Má někdo zkušenost s monitoringem ochranných známek? Našel jsem www.ipdefender.eu a je bezonkurenčně nejlevnější i se zdarma verzí do 3 ochranných známek a má...

1 komentář(e)
posledni 06.05.2019
Franchisingová smlouva

Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...

2 komentář(e)
posledni 30.11.2017
Franchisingová smlouva

Hraapla@seznam.cz

2 komentář(e)
posledni 21.05.2017
Rozvoj franšízingu v Česku

Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI

1 komentář(e)
posledni 03.03.2017