Chuť podnikat sílí

Podzimní podnikání / V říjnu začalo v České republice podnikat 4 486 lidí, o dva tisíce méně než v září. Svoji živnost zároveň přerušilo 5 546 podnikatelů a 1 499 jich živnost trvale ukončilo.
Pátek
12.11.2021
Během prvních 10 měsíců rozjelo své podnikání více jak 54 tisíc lidí. I díky tomu v Česku momentálně podniká 12 % obyvatel starších 15 let.
 

Být svým vlastním pánem, dělat si byznys po svém, vydělávat sám na sebe – to jsou nejčastěji zmiňované impulsy, které stojí za rozhodnutím lidí začít podnikat. V současné době je v České republice dle informací společnosti CRIF – Czech Credit Bureau více jak 1 milion aktivních podnikatelů. Jejich počty i v současné době v meziročním srovnání rostou.

V prvních 10 měsících roku začalo podnikat 54 206 lidí, o tisíc více než v roce 2020 a zároveň více než v letech 2017 či 2018 a srovnatelně s rokem 2019. „Počet lidí, kteří se letos rozhodli začít podnikat, překonává naše očekávání ze začátku roku, kdy se zdálo, že rok 2021 může být jedním z nejslabších za posledních několik let. Spolu s rychlým ústupem epidemie v průběhu druhého čtvrtletí se však situace obrátila. Řada lidí využila silnější poptávky po službách a začala s vlastním podnikáním, nebo si živnost založila jako formu přivýdělku ke stávajícímu zdroji příjmů,“ říká Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

Praha vede, na druhém konci Ústecko

Nejvíce nově založených živností na počet zaniklých je v Praze a ve Středočeském kraji, kde jde o 20 nových živností na 10 zaniklých. S 19 nově založenými živnostmi na 10 zaniklých pak následují kraje Jihomoravský, Moravskoslezský, Olomoucký a kraj Vysočina. Stagnaci počtu podnikatelů zaznamenává Liberecký kraj, kde v posledních 10 měsících vzniklo přibližně stejně živností, jako jich zaniklo. V Karlovarském kraji pak připadá na 10 zaniklých živností 12 nově založených, což je druhý nejnižší růst počtu podnikatelů v rámci krajů.

Nejvíce aktivních živnostníků v absolutních číslech i v poměru k počtu obyvatel bylo v Praze, kde podnikalo 199 tisíc lidí, což je 18 % všech obyvatel. Krajem s druhým nejvyšším počtem živnostníků byl Středočeský kraj, kde podnikalo 152 tisíc lidí, tedy 13 % všech obyvatel. Naopak v Ústeckém kraji podnikalo pouze 9 % obyvatel (63,5 tisíce).

Ačkoli tou hlavní motivací pro vstup do vlastního byznysu je velmi často snaha o osamostatnění, cestou, kterou se řada podnikatelů dnes vydává, je franšízing. Jejich cílem je v tomto ohledu spojit své jméno se zavedeným brandem a v nejistých dobách tak alespoň částečně snížit riziko neúspěchu.

„Při rozhovorech s představiteli franšízových konceptů momentálně často slýcháme, že teď je ta doba, kdy se ozývají zájemci o franšízové licence. Pro některé z nich bude rok 2021 z hlediska expanze jedním z nejúspěšnějších. Pozoruje to například majitel franšízy Extra Služby Radek Straka,“ říká Lenka Nováková ze společnosti PROFIT system franchise services s tím, že tento vývoj potvrzuje již několikrát pozorovaný trend – po krizi následuje růst zájmu o franšízové podnikání.


Důvody pro franšízu / Snížení rizika neúspěchu, využití osvědčeného know-how, podpora silného partnera. Právě tyto důvody vedou začínající podnikatele k budování byznysu v rámci franšízové sítě.

Populární na fóru

Česko jako domov pro nové značky

Blbost. Bylo jich skoro dvojnásobek. Viz https://www.retailguide.cz/cs/38-novych-znacek-na-ceskem-trhu/

1 komentář(e)
posledni 08.02.2023
Běžná výše poplatků

Dobrý den, poplatky se vždy stanovují individuálně dle finančních výsledků a výnosnosti daného konceptu, mohou to být % od 2-10% nebo fixní poplatky nebo kombinace...

2 komentář(e)
posledni 28.02.2021
Běžná výše poplatků

Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je běžná výše poplatků. Jedná se o neznámou firmu podnikající na poli zábavy, něco jako lasergame, VR, únikovky. Děkuji za...

2 komentář(e)
posledni 04.01.2021
Franšíza - co to je?

Taky bych chtěl začít podnikat a nemám s tím skoro žádné zkušenosti. O franchisingu jsem si dost přečetl a příjde mi to jako ideální start do podnikání pro...

1 komentář(e)
posledni 18.11.2019
Ochranné známky je třeba kontrolovat

Má někdo zkušenost s monitoringem ochranných známek? Našel jsem www.ipdefender.eu a je bezonkurenčně nejlevnější i se zdarma verzí do 3 ochranných známek a má...

1 komentář(e)
posledni 06.05.2019
Franchisingová smlouva

Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...

2 komentář(e)
posledni 30.11.2017
Franchisingová smlouva

Hraapla@seznam.cz

2 komentář(e)
posledni 21.05.2017
Rozvoj franšízingu v Česku

Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI

1 komentář(e)
posledni 03.03.2017