Rekordní počet bankrotů, jak jsou na tom franšízy?

Oddálený krach / Zastavení podpory ze strany státu v rámci pomoci firmám zasažených pandemií COVID-19. To je jen jeden z důvodů, který stojí za výraznějším nárůstem počtu firemních bankrotů. Poskytovaná podpora totiž oddálila bankroty firem, které by bez této pomoci ukončili svou činnost bez ohledu na pandemii.
Pátek
07.01.2022
Bankrot během loňska vyhlásilo v Česku 742 společností, což je nejvíce od roku 2017. Počet bankrotů podnikatelů a obyvatel se naopak meziročně snížil.
 

Počet bankrotů obchodních společností meziročně vzrostl o 22 %. Počet bankrotů fyzických osob podnikatelů se snížil o 14 %. Vyplývá to z informací společnosti CRIF – Czech Credit Bureau. Podle ní stojí za rostoucím počtem bankrotů obchodních společností hned několik faktorů.

„V roce 2020 byl i přes výrazný pokles ekonomiky počet bankrotů společností nejnižší od roku 2008, kdy začal platit stávající insolvenční zákon. Řada firem, které by zanikly už v průběhu roku 2020, přežívala díky kombinaci státní podpory a skutečnosti, že na sebe větší část roku 2020 nemusely podávat návrh na bankrot bez zbytečného odkladu. V letošním roce přitom můžeme očekávat, že počet firemních bankrotů nadále poroste. Společnostem zdražují vstupy i úvěry, což se projeví především u těch subjektů, které se už nyní nacházejí ve špatné ekonomické kondici,“ říká Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF.

Napříč republikou i obory

V roce 2021 bylo nejvíce firemních bankrotů vyhlášeno v Praze, dále v Jihomoravském kraji a v Moravskoslezském kraji. Naopak nejméně firemních bankrotů bylo vyhlášeno ve Zlínském a v Královéhradeckém kraji a na Vysočině. Počet bankrotů obchodních společností se meziročně zvýšil ve 12 krajích, ve 3 krajích se naopak snížil. Největší meziroční nárůst zaznamenal Pardubický kraj, Plzeňský kraj a Moravskoslezský kraj. Naopak k největšímu poklesu počtu firemních bankrotů došlo v Královéhradeckém kraji.

Co se týče oborů, bylo loni nejvíce firemních bankrotů vyhlášeno v obchodu, dále pak v profesních, vědeckých a technických činnostech a ve zpracovatelském průmyslu. Po přepočtu na množství registrovaných společností byla však nejrizikovějším odvětvím doprava a skladování, kde bylo v průměru vyhlášeno 31 bankrotů na 10 tisíc firem. Následovaly administrativní činnosti s 29 bankroty na 10 tisíc. Mezi podnikateli bylo nejvíce bankrotů vyhlášeno ve stavebnictví, v obchodu a ve zpracovatelském průmyslu. Počet bankrotů podnikatelů v rámci hlavních odvětví meziročně vzrostl pouze v informačních a komunikačních činnostech, a to o 6 %. V ostatních odvětvích klesl. Po přepočtu na 10 tisíc podnikatelů byla nejrizikovější doprava a skladování s 66 bankroty, následovalo stavebnictví s 54 bankroty a ubytování, stravování a pohostinství se 49 bankroty. Průměr za celou ČR činil 30 bankrotů na 10 tisíc podnikatelů.

Franšíza jako jistota?

A jak je to ve franšízovém světě? I zde jsme byli svědky částečného omezení fungování nebo dokonce uzavření provozoven, a to napříč obory. V gastronomii se to týkalo například i takových značek jako jsou  Starbucks, Costa Coffee nebo českého franšízového konceptu CrossCafe. „Pro některé franšízanty byla situace již neúnosná a podnikání museli ukončit. Část takových poboček převzal zpět do své zprávy franšízor, jindy došlo k převodu na nového franšízanta,“ říká franšízová specialistka portálu Franchising.cz Lenka Nováková s tím že právě toto je jedna z výhod franšízového podnikání, která se v uplynulých měsících naplno projevila. Řada franšízových systémů totiž v případě např. rodinných či zdravotních důvodů, které nutí franšízanta podnikání ukončit, svým partnerům umožňuje vybudovaný podnik odprodat. Díky tomu tak neutrpí tak výraznou ztrátu, jako když své podnikání ukončí „klasický“ podnikatel.

Ze zkušeností víme, že v momentě, kdy přijde krize, je zájem o podnikání pod hlavičkou zavedeného konceptu rostoucí. A to nejen ze strany začínajících podnikatelů, ale i lidí, kteří by do té chvíle třeba o vlastním podnikání jen uvažovali. Láká je možnost vzít svou budoucnost do vlastních rukou a nečekat jen například na rozhodnutí šéfa nebo majitele firmy. „Začínající podnikatelé, ale i lidé, kteří se rozhodli pro změnu a opustit své místo třeba v korporátu, vnímají franšízing, jako způsob bezpečného rozjetí vlastního byznysu. Nemusí přicházet s novým nápadem, vyvarují se začátečnických chyb, mají stálou podporu ze strany franšízora. To je to, co je na pořízení franšízové licence láká,“ vysvětluje Lenka Nováková. Nicméně vždy je třeba počítat s tím, že úspěch v podnikání je podmíněn aktivitou podnikatele. A to platí i o franšízingu.


Volba pro budoucnost / „Franšízing není perpetuum mobile a každá franšíza potřebuje aktivní přístup franšízanta. Proto vybíráte-li franšízový koncept, se kterým chcete spojit svou budoucnost, dejte na to, co vás baví, v čem jste dobří a kde se vidíte za několik let," dodává Lenka Nováková, konzultantka portálu Franchising.cz.

Populární na fóru

Česko jako domov pro nové značky

Blbost. Bylo jich skoro dvojnásobek. Viz https://www.retailguide.cz/cs/38-novych-znacek-na-ceskem-trhu/

1 komentář(e)
posledni 08.02.2023
Běžná výše poplatků

Dobrý den, poplatky se vždy stanovují individuálně dle finančních výsledků a výnosnosti daného konceptu, mohou to být % od 2-10% nebo fixní poplatky nebo kombinace...

2 komentář(e)
posledni 28.02.2021
Běžná výše poplatků

Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je běžná výše poplatků. Jedná se o neznámou firmu podnikající na poli zábavy, něco jako lasergame, VR, únikovky. Děkuji za...

2 komentář(e)
posledni 04.01.2021
Franšíza - co to je?

Taky bych chtěl začít podnikat a nemám s tím skoro žádné zkušenosti. O franchisingu jsem si dost přečetl a příjde mi to jako ideální start do podnikání pro...

1 komentář(e)
posledni 18.11.2019
Ochranné známky je třeba kontrolovat

Má někdo zkušenost s monitoringem ochranných známek? Našel jsem www.ipdefender.eu a je bezonkurenčně nejlevnější i se zdarma verzí do 3 ochranných známek a má...

1 komentář(e)
posledni 06.05.2019
Franchisingová smlouva

Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...

2 komentář(e)
posledni 30.11.2017
Franchisingová smlouva

Hraapla@seznam.cz

2 komentář(e)
posledni 21.05.2017
Rozvoj franšízingu v Česku

Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI

1 komentář(e)
posledni 03.03.2017