Maloměsta byznysu prospívají

Na malém městě se podle centrály NATURHOUSE doporučení šíří sama.
Pátek
13.01.2017
Poradnu pro zdravou výživu pod značkou NATURHOUSE si lze na malém městě otevřít již při investici 250 tisíc korun.
 

Na 14 nových výživových poraden NATURHOUSE otevřela loni společnost Reduccia s.r.o., dalších 9 přeprodala novým majitelům. Původem španělská značka, která se zaměřuje na prodej vlastních produktů a poskytování poradenských služeb z oblasti zdravé výživy, provozuje tak v ČR již 90 poboček. V plánu jich má otevřít až 150. Rozšiřovat své služby chce od letošního roku především do středně velkých a malých měst od 5 tisíc obyvatel.

Máme další zájemce o franšízy a budeme expandovat do dalších lokalit, a tím dále zahušťovat pobočkovou síť,“ říká masterfranšízant (pozn.redakce: výhradní zástupce) pro Česko a Slovensko Jan Gonda. Mikrokoncept pro město s 10 a ž 15 tisíc obyvateli například vyžaduje vlastní či pronajatou provozovnu o minimální rozloze 20 m2 s výlohou. Poradna musí být rozdělena na čekárnu a poradnu. Umístěna by měla být ve frekventované části města jako je náměstí či hlavní ulice.

Pilotní projekt pro tzv. mikro-mikro typ poraden (pro města od 5 tisíc obyvatel) otevřel NATURHOUSE v Dobříši. Mikro-koncepty obecně ukazují, že podnikání v malých městech rentabilně a bez provozních potíží funguje. Síť obratově vzrostla o 15 % v porovnání s předchozím rokem,“ tvrdí Jan Gonda. Vstupní investice na zprovoznění výživové poradny začíná na 250 tisících korun. Vstupní poplatek noví franšízanti neplatí. Namísto toho odvádí 600 euro ročně bez DPH (asi 16 200 korun). Návratnost investic je podle odhadů 2 až 3 roky.

Původní metody, tipy na regionální byznys i příspěvky na vzdělávání

Ze zkušeností v zahraničí i u nás vyplývá, že menší koncepty přizpůsobené menším městům si dokáží velice rychle získat klientelu. Na malém městě se přeci jen doporučení šíří více méně samo a navíc závratnou rychlostí,“ vysvětluje dále majitel české master-licence. Ideální je, pokud se majitel franšízy rozhodne provozovat pobočku sám, nicméně ani investorům se značka nebrání. Počet možných zaměstnanců je vždy na volbě nového nového franšízanta v závislosti na rentabilitě poradny.

Franšízanti nově mohou získat příspěvek až 100% nákladů z fondů EU na podporu vzdělávání svého i svých zaměstnanců. Umožňujue jim to akreditace na vzdělání v rámci NATURHOUSE Uniersity u Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.