Zábavní restaurace jako trend
Bary, kde se hosté obsluhují sami, restaurace, kde místo číšníků rozváží nápoje vláček, či kavárny, kde se neplatí za útratu, ale za čas strávený uvnitř. Do gastronomie vstoupil nový trend - restaurace, které své hosty lákají k návštěvě nejen skrze nabídku jídla a pití, ale také za další zábavou. Ať už jde o možnosti sestavování vlastních pokrmů z různých ingrediencí nebo zábavné věrnostní hry, gastronomické značky kreativitou bojují o zákazníky v době, kdy stále roste obliba dovozu jídel domů, a restaurace tak přicházejí i o své stálé hosty. Přibývá také franšízových sítí, jejichž úspěch je založený právě na zábavě, a nápaditých atrakcích pro hosty.
Mezi úspěšné české franšízové sítě patří značka The PUB, která působí také v Německu a Rakousku. V ČR má 14 poboček, její specialitou je možnost načepovat si pivo na výčepech umístěných přímo na stolech. Tahle atrakce v Berlíně z restaurace učinila podle spoluzakladatele franšízové sítě Martina Šampalíka doslova kultovní místo, firma tak chystá otevření další pobočky v Norimberku. Na expanzi do Číny se již několik měsíců připravuje česká franšízová značka Výtopna. Restaurace Výtopna jsou proslulé díky vláčkům, které nahrazují obsluhu, a objednávky rozvážejí přímo na stoly.
Virtuální peníze, karaoke i účty za čas
Výjimečný zážitek slibují svým hostům také franšízové pobočky lotyšské sítě Easy Wine a Easy Beer, která plánuje expanzi do ČR. Při vstupu do restaurací značek Easy Wine a Easy Beer obdrží každý zákazník kartu, která obsahuje virtuální peníze. Koupit si může nápoj po naskenování karty na výdejním automatu, a až později zaplatit na pokladně. Víno a pivo si mohou hosté sami načepovat v libovolném množství rovnou ze sudů. Koncept má mnoho výhod i pro provozovatele, kteří ušetří na mzdách pro personál, a celkové množství spotřebovaných nápojů je navíc díky systému účtováno do posledního mililitru.
Na příští rok značka The Tilted Kilt ohlásila plány na expanzi i mimo USA, podpořit přitom hodlá ještě více právě zábavní složku konceptu, čímž podle svého vedení reaguje také na změny na trhu.
Na klasickou hospodskou zábavu spojující živou hudby, karaoke, či kulečníkové herny se sportovními bary se specializuje americká franšízová síť The Tilted Kilt. V restauraci jsou rozmístěny desítky obrazovek s živými sportovními pořady, oddělené sekce ale umožňují zábavu podle vlastního výběru včetně pořádání soukromých party, oslav, a večírků. Speciálním lákadlem konceptu jsou i stylové uniformy číšníků a číšnic, tzv. Kilt Girls a Kilt Boys. The Tilted Kilt byl založen v roce 2003 v Las Vegas. Hlavní myšlenkou byl keltský sport bar, kde by obsluhovali atraktivní dívky a mladíci. Ti značku prezentují pravidelně i např. na populárních kalendářích.
Z dalších zajímavých gastronomických konceptů lze jmenovat například francouzské Anticafé, kavárny, v nichž se neplatí za obsluhu a objednávku, ale za čas. Hodina stojí od pěti eur, den vyjde na 25 a měsíc na 240, ceny se však liší podle jednotlivých zemí. Anticafé má v současnosti desítku poboček ve Francii a Itálii, do konce roku 2018 chce otevřít dalších 50 v Evropě, a hodlá vstoupit i na český trh.
Zobrazit v katalogu franšíz
PŘEČTI ČLÁNKY
„Franšízová síť kaváren CrossCafe umí pomoci těm, kteří chtějí začít kavárenský byznys,“ říká ředitel společnosti Mgr. David Štangler.
Vašek Hájek za tři roky, do kterých spadala éra covidu, stihl otevřít tři úspěšné franšízy Vosíme.cz. Proč uvěřil právě této pizze?
Chocafé je kavárna, kde proudí především belgická čokoláda. Co tento koncept nabízí franšízantům nám v rozhovoru přiblíží zakladatel značky Jan Novák.
Dva kamarádi Honza a Matěj postavili svůj koncept bistra na čerstvých těstovinách, které dovedou mimořádně rychle servírovat zákazníkovi. Nyní svůj nápad nabízí jako franšízu.
„Počty franšíz s vaflemi, palačinkami a lívanci rostou. Nyní cílíme na všechna krajská města“, říkají franšízoři Elvis Osmanović a Dino Pekez.
Nejčtenější
Pokud se Vám při vyslovení slova franšízing vůbec něco vybavuje, je to skvělé!
Každý den lidé zhlédnou na YouTube více jak miliardu videí. Proč toho nevyužít pro vlastní zisk?
Franšízy modernizují své financování. Česká kavárenská síť CrossCafe Original nabízí nováčkům spolufinancování investic.
U solné terapie toto známé rčení skutečně platí. Franšízové Centrum Solné terapie CST ze Slovinska na tom staví úspěšný byznys. Nyní míří i na český trh.
Jak se daří pobočkám nově otevřené Partners Banky a kde je šance pro nové franšízanty? Odpovídá Jan Brejl, obchodní ředitel finanční skupiny Partners.
Populární na fóru
Dotazník regionální produkty a gastroturismus
Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...
Taco Bell na cestě k vrcholu
Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.
Úspěšný rok pro Subway
Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...
Subway vidí potenciál na benzinkách
Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....
Subway vidí potenciál na benzinkách
a
Franšíza McDonald’s? Doživotí
Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?
Sushi v Česku jde
Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.
Komunikace je základ
The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...