Zájem o naše franšízy je konzistentní

Zlepšování díky zájmu / Obecně můžeme říct, že zájem o licenci FFM je konzistentní od roku 2015, což nás samozřejmě těší a zároveň zavazuje k dalšímu zkvalitňování našich služeb, říká Tomáš Volf
pondělí
02.07.2018
Pro Německo a Rakousko máme sjednané partnery a jejich působení vnímáme jako sbírání zkušeností pro další rozvoj, říká majitel tuzemské značky Fitness Food Menu Tomáš Volf.
 

Po téměř 10 letech existence jste se předloni rozhodli expandovat za české hranice, podařilo se vám již najít partnery v žádaných zemích? 
Už v roce 2015 jsme vstoupili na trh Slovenska, dnes se dá říct, že s pomocí franšízantů a jejich práce na regionech máme svoji pozici na tamním trhu jistou. Pro trhy Německa a Rakouska máme sjednané partnery a jejich působení vnímáme jako sbírání potřebných zkušeností pro další rozvoj franchisingu FFM.

Pro Polsko jsme vybrali mladé kolegy, kteří mají energii a nadšení pro věc. Vzhledem k tomu, že naší podmínkou byla zkušenost s výrobou FFM minimálně 1 rok, existuje dohoda, že expanzi do Polska připravíme roční zkušeností z výroby v ČR. Proto vzniká nová výroba blízko hranic s Polskem, a odtud budeme sbírat " výrobní" zkušenosti. Až následně se FFM objeví v Polsku.

Narostl loni počet vašich českých franšíz? Kde jste otevřeli poslední?
Ano, FFM v min. roce otevřelo další 3 nové výroby na sousedním Slovensku. V ČR jsme rozšířili působnost 3 stávajícím pobočkám a 1 novou výrobu otevíráme u Náchoda. Nová licence byla udělena i v Německu a to konkrétně pro Drážďany. 

Váš koncept je specifický dovážkou pokrmů zákazníkům až do domu, co vlastně dostává přesně na starosti váš franšízant?
Franšízant přijímá geografickou působnost licence pro obchodní činnost FFM. V rámci licence otevírá svoji výrobu odkud  obsluhuje své zákazníky. Od franšízora získává od zajištění legislativních podkladů, přes servisní aplikaci, nutriční software, balící stroj, webové stránky, grafické zpracování materiálů, potřebná školení a poradenství až managera realizace, ale i mnoho dalšího..

V čem spatřujete vy největší výhody Fitness Food Menu pro potenciální franšízanty? V čem jste na trhu zcela výjimeční?
Pokud nebudeme brát v potaz informaci, že na ČR trhu se nevyskytuje jiný koncept s takovou franšízingovou zkušeností a historii v rámci našeho oboru, tak tím "nositelem" naší  ýyjimečnosti je tvorba, sestava a zaměření našich produktů. Naše značka se rekrutuje z oblasti Fitness, ctíme a podřizujeme se aktivnímu zákazníkovi.

Pomíjím při tomto hodnocení kdo už je a kdo ještě není aktivním zákazníkem. V rámci našich produktů hodnotíme aktivitu fyzickou i psychickou jako 1:1. Unikátní je i sdílený nutriční software díky němuž umíme na úrovni poboček exaktně nastavit stravovací program pro zákazníka dle objektních postupů a cílů.

Dáváte přednost kvalifikovaným lidem, potýkáte se také podobně jako jiné firmy s jejich nedostatkem?
Jsme podřízeni trhu práce. Známe jeho vývoj a víme co si můžeme a nemůžeme dovolit. Pokud je otázka směřována na kvalifikaci tak je pravdou, že se dnes více orientujeme na kvalifikaci a zkušenost. Druhá pravda je taková, že na úrovni poboček se nám zatím nedaří najít prostor pro významnější benefity práce a tím si snižujeme úspěšnost při náboru. Jde o jednu z priorit a prostor pro zlepšování.

Kolik je minimálně potřeba peněz na otevření franšízy FFM? Jaká bývá návratnost investic?
Vstupní rozpočet má mnoho proměnných. Pokud se bavíme o průměrné investici tak jde o částky 300 - 450 tis. Návratnost  se nám prodloužila v průměru mezi 9-12ti měsíci podnikání pak-li, že se bavíme např. o českém trhu. Zkušenosti z trhů mimo ČR a SK jsou zatím malé a nelze je objektivně posoudit.

Hledáte v tuto chvíli nové české franšízanty? Případně kde?
Máme určité priority ať už se jedná o prostor, kde bude udělena nová licence nebo o prostor kde dojde ke zmenšení nebo naopak k rozšíření regionu. Nyní hledáme nové partnery pro město Plzeň nebo obecně západní Čechy. Poptáváme partnery pro nové licence na Slovensku Rakousku i Německu. 

Je možné stát se také držitelem licence například pro celé Německo i pro české zájemce?
Ano, pokud budeme přesvědčeni, že partner bude přínosem pro síť i značku, splní kritéria franšízingové smlouvy a je schopen naplnit rozpočet, pak se nebráníme jednat s kýmkoliv bez rozdílu.

Jaké jsou vaše plány pro zbytek letošního roku?
Máme pro naše franšízanty připraven systém pro nákup speciálních surovin, které ponesou naši exkluzivitu značně ušetří čas ve výrobě a eliminují kuchařské chyby. Některé produkty budou doplněny o vysoce kvalitní "obrandovaný" proteinový suplement, který je často využíván a přijdeme na trh s vlastními Proteinovými tyčinkami, které už nyní víme, že budou svým složením patřit ke špičce v rámci nabídky ČR.

Brand se objeví i na řadě dalších doplňků. Soustředit se budeme i na nový web pro 2019  a propojení nové aplikace FFMS, která je nyní jen jako servisní se zákazníkem online (r.2019 ). Pevně věříme, že naše plány budou realizovány v nastaveném časovém harmonogramu a značně posílí kvalitu našich produktů.


Devět let na trhu / Značka Fitness Food Menu vznikla ve Znojmě v roce 2009. Za dobu svého působení otevřela společnost 66 prodejních měst z 13 ti výrobních míst napříč celou ČR. V rámci své franchisingové aktivity má značka dnes zastoupení na Slovensku, Německu, Rakousku, Maďarsku i Polsku.