25 nových značek na trhu

Trendy ze západu / Nejčastěji zastoupenou zemí původu značek, které loni vstoupily na český trh, byly Spojené státy americké, odkud pochází 8 nováčků na našem trhu, a Itálie, odkud přišlo 7 značek.
Pátek
22.01.2021
Zahraniční značky mají stále zájem expandovat do Česka. Jejich chuť ukousnout si alespoň kousek z koláče českých zákazníků nezkazila ani pandemie.
 

Ačkoli je maloobchod v současné době jedním z nejpostiženějších oborů, na zájmu zahraničních značek rozvíjet zde svůj byznys to není příliš znát. Jen loni do Česka vstoupilo 25 nových brandů, v roce 2019 jich bylo 24. Potvrdilo se tak, že mezi zeměmi regionu střední a východní Evropy je naše 10milionová země stále brána jako perspektivní trh.

„Praha, kam většina nově příchozích značek míří, je dlouhodobě a historicky preferovanou turistickou destinací – očekáváme tedy, že jakmile to bude možné, tato významná část zdejší kupní síly by se sem měla začít vracet. Zákaznický potenciál je zároveň značný i u místních obyvatel: jejich kupní síla roste, kupují dražší produkty. Český retailový trh se blíží dospělosti a díky tomu je nadpoloviční většina nově příchozích značek z prémiového a luxusního segmentu. Samotní retaileři uvádějí, že i když třeba Pařížská ulice přišla o zákazníky z Činy a Ruska, částečně je nahradila česká klientela, která je bohatší než dříve,“ vysvětluje motivaci nových hráčů na našem trhu Jan Kotrbáček, partner a vedoucí týmu pronájmu maloobchodních prostor pro střední a východní Evropu společnosti Cushman & Wakefield.

Je již určitou tradicí, že největší podíl nově příchozích značek tvoří ty z módní branže. Odvětví módy bylo navíc tím nejdynamičtějším, co se příchodů i odchodů týká. Vstoupilo k nám osm prodejců oblečení, k nimž můžeme připočíst i dva prodejce sportovního oblečení, tři značky prodávající doplňky a jednu prémiovou obuvní. Pět nových značek zastupuje stravovací služby, nabídku volnočasových konceptů rozšířil rodinný zábavní park z Ruska, který otevřel největší projekt tohoto typu v obchodním centru v ČR.

Příchody a odchody

Jaké značky chtějí usilovat o přízeň zákazníků? Mezi ty nejznámější patří jistě módní franšízová síť GAP, který u nás přes svého lokálního partnera otevřel koncem roku hned několik prodejen. Z oboru gastronomie, který momentálně také nemá na růžích ustláno, je velice významný koncept řemeslné zmrzlinárny Grom spadající pod společnost Unilever, který otevřel svoji pobočku v centru Prahy. Ze specializovaných segmentů stojí za pozornost obchod značky Cybex, který se stal vlajkovou prodejnou pro Evropu a nabízí prémiové dětské zboží a doplňky. Z luxusních brandů pak stojí za zmínku Saint Laurent ze skupiny Kering Group. Segment levného a dostupného zboží, jemuž se v krizi velice dobře daří, rozšířily značky TEDi a Action.

Tuzemský trh loni opustilo 14 značek, většinou opět z oblasti módy. Svou činnost u nás ukončily například fashion značky Camaieu, Next či Promod, ale také prodejci doplňků Frey Wille či Tous. Skončily u nás také tři kavárenské řetězce. Podle Jana Kotrbáčka počet značek, které český trh loni opustily, s dopady koronavirové krize bezprostředně nesouvisí Je jich o něco více než obvykle, ale mnohdy jde o součást dlouhodobé strategie firem nebo o opuštění pro ně nefungujícího trhu.

Živo i na franšízovém trhu

Také v letošním roce by se měli čeští zákazníci dočkat nových brandů. Řada z nich plánovala svůj vstup na náš trh již na rok 2020, koronavirová krize však jejich plány změnila, případně odsunula. Veřejně svůj úmysl se sem tento rok vrátit oznámil brand El Gaucho, nově u nás letos otevře třeba Primark na pražském Václavském náměstí, multikino Cinemax v Oloumouci. Očekává se také otevření obchodu značky Chanel v Pařížské ulici. Situace je podle Cushman&Wakefield samozřejmě nejistá a bude záležet na tom, jak se dále vyvine koronavirová krize a související opatření, jež maloobchodní trh a fyzické otevření obchodů významně ovlivňují. Pokud by ale vývoj byl příznivý, letošní rok by mohl být co do příchodu nových značek na český trh absolutně rekordní a velice významný – a to i přes to, že není v plánu otevření žádného obchodního centra nejvyšší třídy, s nímž bývá příchod většího počtu nováčků na trh obvykle spojen.

Přispět by k tomu mohly i značky, které na tuzemském trhu hledají své první franšízové partnery, případně master-franšízanta, který by se postaral o jejich rozvoj na celém našem území. Jde například o prodejce parfémů Refan, módní značka BBrutale, gastrokoncepty Easy Beer nebo Easy Wine, restaurace Steiku Haoss nebo specialista na bělení zubů Smilepoint.


Značky na cestách / Vyrazit za domovské hranice se dařilo i těm původem českým. Mířili tradičně zejména na Slovensko. Rozšířit svůj byznys se tam vydal například prodejce nábytku Jena Nábytek či bytových doplňků Bonami nebo volnočasový koncept Saunia. Další česká značka, Sportisimo, expandovala do nákupního centra v bulharské Sofii.

Populární na fóru

Česko jako domov pro nové značky

Blbost. Bylo jich skoro dvojnásobek. Viz https://www.retailguide.cz/cs/38-novych-znacek-na-ceskem-trhu/

1 komentář(e)
posledni 08.02.2023
Běžná výše poplatků

Dobrý den, poplatky se vždy stanovují individuálně dle finančních výsledků a výnosnosti daného konceptu, mohou to být % od 2-10% nebo fixní poplatky nebo kombinace...

2 komentář(e)
posledni 28.02.2021
Běžná výše poplatků

Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je běžná výše poplatků. Jedná se o neznámou firmu podnikající na poli zábavy, něco jako lasergame, VR, únikovky. Děkuji za...

2 komentář(e)
posledni 04.01.2021
Franšíza - co to je?

Taky bych chtěl začít podnikat a nemám s tím skoro žádné zkušenosti. O franchisingu jsem si dost přečetl a příjde mi to jako ideální start do podnikání pro...

1 komentář(e)
posledni 18.11.2019
Ochranné známky je třeba kontrolovat

Má někdo zkušenost s monitoringem ochranných známek? Našel jsem www.ipdefender.eu a je bezonkurenčně nejlevnější i se zdarma verzí do 3 ochranných známek a má...

1 komentář(e)
posledni 06.05.2019
Franchisingová smlouva

Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...

2 komentář(e)
posledni 30.11.2017
Franchisingová smlouva

Hraapla@seznam.cz

2 komentář(e)
posledni 21.05.2017
Rozvoj franšízingu v Česku

Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI

1 komentář(e)
posledni 03.03.2017