Sklizeno se připravuje na expanzi
Sklizeno slaví v září 11 let od otevření první pobočky v Česku. Jakých těch 11 let bylo?
Asi nemohu odpovědět jinak, než že celé to období bylo pro nás extrémně dynamické. Během 11 let jsme z nuly postavili firmu s desítkami poboček, rozběhli franšízový koncept, prošli akvizicí a sloučením se sítí My food a Náš grunt, poznali stovky farmářů, vyzkoušeli tisíce výrobků a v posledních třech letech si jako všichni procházíme zkouškami covidu a aktuální inflace. I když to vše znamená spoustu úsilí a práce, daří se nám všechny výzvy zvládat, a naopak připravovat celou firmu k expanzi.
Jak se konceptu a jeho franšízantům v současné době daří?
Potraviny jsou do značné míry „bezpečným“ odvětvím. Jak říkáme, jíst se bude pořád. Samozřejmě současná ekonomická situace není a v nejbližších měsících nebude pro nikoho jednoduchá. Ve Sklizenu nás to však motivuje k řadě změn od hledání vnitřních úspor a eliminaci neefektivit až po hledání nových tržních příležitostí. V uplynulých letech jsme ukončili nebo přestěhovali některé neefektivní provozy. Ty nebyly ani tolik spojené s ekonomikou, jako spíš s nevhodným výběrem lokalit. V tom jsme nyní daleko opatrnější a hlavně zkušenější.
Jak složité je momentálně hledání nových franšízových partnerů? Jak velký zájem o franšízové licence aktuálně vidíte?
Paradoxně máme zkušenost, že ekonomická nejistota a výkyvy znamenají spíše zvýšený zájem o franšízy, a to zejména z řad zaměstnanců. Pro mnohé je určitě jistější řídit vlastní business a mít vše pod kontrolou než být závislý na zaměstnavateli a jeho aktuální situaci. Franšízing vidíme pro takové zájemce jako ideální formu, protože mohou získávat naše know-how a jejich start je tak významně rychlejší a úspěšnější, než kdyby budovali podnik na zelené louce. Síť rozvíjíme primárně v Praze a Brně, jsme ale otevřeni jednání i v dalších lokalitách, kde najdeme dostatečný tržní potenciál. Aktuálně máme k dispozici i některé hotové prodejny, které mohou franšízanti převzít a začít hned podnikat.
Co vše u svých potenciálních franšízantů hledáte? Jaké podmínky musí splňovat?
Dobrý franšízant musí mít alespoň základní manažerské dovednosti, selský rozum a být ochoten přiložit ruku k dílu. Víc toho potřeba není. Konkrétní znalosti a dovednosti z retailu získá franšízant a jeho zaměstnanci během úvodních školení. Samozřejmě před uzavřením franšízové smlouvy prověřujeme motivaci franšízanta, jeho praxi, místo, kde chce prodejnu otevřít, finanční zázemí a další parametry, abychom si byli jisti, že spolupráce bude fungovat pro obě strany.
Celá Česká republika se potýká s nepříznivou ekonomickou situací – inflace, zvyšující se náklady, rostoucí ceny energií. Do jaké míry to ovlivňuje podnikání vašich franšízantů?
Jak jsem zmínil v úvodu, takto situace se bohužel týká téměř všech. Důležité je nečekat, co změny přinesou, ale co nejrychleji reagovat. Během covidu jsme tak např. rozběhli e-shop, nyní zkracujeme dodavatelský řetězec a dosahujeme podstatné úspory na vybraném zboží, jednáme s pronajímateli budov a připravujeme nové aktivity na podporu prodeje. Některé z nákladů jsme byli bohužel nuceni promítnout i do koncových cen pro zákazníka. To vše realizujeme pro franšízové i vlastní prodejny.
Jak jste jako franšízor schopni svým franšízantům v této pro podnikání nelehké době pomoci?
Naše pomoc spočívá primárně právě v realizaci zmiňovaných úsporných i rozvojových opatření. Určitě se nám nepodaří dopady vnějších vlivů zcela eliminovat, snažíme se je však maximálně zmírnit. Současnou situaci vnímáme i jako příležitost pro franšízanty i rozvoj vlastní sítě. Na trhu je více zajímavých prostor, jejich start v ekonomicky složitějších časech sice vyžaduje větší finanční rezervu, ale se zpravidla velmi dobře zhodnotí, jakmile nepříznivé vlivy opadnou.

PŘEČTI ČLÁNKY

Poslední dva roky nebyly pro franšízu PONT to go procházkou růžovým sadem. Na co se aktuálně soustředí a jaké jsou plány do roku 2023?
„Letité zkušenosti s franšízou v Česku chceme přetavit i do mezinárodního prostředí," říká zakladatel franšízové sítě prodejen čaje a kávy Oxalis Petr Zelík.
Řetězec prodejen tisku a tabáku Traficon uzavře letošek s bilancí 17 nových poboček a 6 zrekonstruovaných a modernizovaných.
Partnerská síť Relay každým rokem roste. Od prosince loňského roku zahájilo provoz 6 nových poboček. Jak naskočit do podnikání s touto značkou?
Obliba kvalitních a regionálních potravin mezi českými zákazníky stále stoupá. Neváhají si za ně připlatit.
Nejčtenější

Pokud se Vám při vyslovení slova franšízing vůbec něco vybavuje, je to skvělé!
Franšízy modernizují své financování. Česká kavárenská síť CrossCafe Original nabízí nováčkům spolufinancování investic.
Vítěze ve všech krajích České republiky vybere odborná porota z 1356 společností. Podniky mohou přihlášky do projektu posílat již nyní.
Laici i podnikatelé se zkušenostmi z oblasti gastronomie. Ti všichni se mohou stát franšízanty konceptu iBoxík. Jaká investice na ně čeká?
Stačí zajistit prostor o velikosti minimálně 50 m2, mít finanční prostředky na jeho proměnu a vybavení a můžete začít podnikat. Třeba se spodním prádlem.
Populární na fóru
Fornetti se mění v Minit
Zdravím,no někde je asi problém.Co myslíte?Petr
Pont zamířil na Florenc
0:38, pondělí, obchod PONT na Florenci: Přijel jsem z cesty, mám chuť na jedno plzeňské pivo. Pivo se zde prodává pouze po čtyřech půllitrech. První kopanec....
Fornetti se mění v Minit
Dokud se nezmění i ceny tak se nic moc neděje. Fornetti obchod jsem otevřel v Ostravě a držel jsem bez to bez zisku 3 měsíce. Krásně jsem jim naletěl na jejich...
Fornetti se mění v Minit
Zajímavé, docela ráda bych se dověděla více. Bude nějaký rozhovor?
Tesco na odchodu?
Co myslíte, je odchod Tesca z ČR reálný?
Má šanci na úspěch?
Do České republiky míří rakouský koncept Tiroler provozující obchůdky s alpskými delikatesami. Jeho zakladatel Wolfgang Obermüller prozradil jeho plány. Co...
Výhodou je důraz na kvalitu
Ani bych nečekal, že české čaje takto uspějí ve světě. Výborně!
Konkurenční boj začíná
Já bych je hnal, dyť jim to ukradli!