Stanislav Bernard: Snažíme se jít vlastní cestou

Rodinný pivovar Bernard oslavil v loňském roce 20. narozeniny. Jaké byly jeho začátky? Jak těžké bylo tehdy soukromě podnikat v zemi, která s tím neměla zkušenost?
Z našeho pohledu to bylo více než těžké. V dražbě malé privatizace jsme vydražili v podstatě ruinu pivovaru, jejíž zůstatková hodnota byla vyjádřena devíti a půl miliony korun. Dražební cena se však vyšplhala na 45 milionů. Zároveň s pivovarem jsme museli koupit i jeho zásoby za sedm milionů, ty byly z valné části tvořeny pivem, které bylo neprodejné. Řadu zásob jsme museli i zlikvidovat. Celou privatizaci pivovaru jsme financovali z úvěru. Já sám jsem např. zastavil rodinný dům. Teprve dva dny před vypršením měsíční lhůty se mi povedlo získat úvěr ve spořitelně.
A jaký jste měli plán po privatizaci?
Počítal s tím, že budeme schopni uvařit více piva, než v té době vaříval Státní podnik, jehož výstav činil něco kolem 40 tisíc hl. za rok, v posledním roce existence dokonce pouze 26 tis. hl. S mým společníkem Josefem Vávrou, který humpolecký pivovar znal, jsme odhadovali, že zde dokážeme vařit 80 tisíc hl. piva, tedy dvojnásobek původního výstavu. Otázkou ovšem bylo, zda uvařené pivo dokážeme také prodat. Tehdejší pivovar měl totiž pokaženou pověst, navíc byl čistě regionální. Vždyť v okruhu 20 kilometrů od Humpolce fungují další tři pivovary – jihlavský, havlíčkobrodský a pelhřimovský. Od začátku podnikání jsme tedy prakticky neměli trh, o který bychom se mohli opřít. A zároveň držet pivovar v chodu bylo obtížné, protože většina strojů byla zastaralá, v mnoha případech na ně nebylo možné sehnat ani náhradní díly. A takovýchto problémů byla celá řada.
Mimo Vaše aktivity v pivovaru jste se stal spoluzakladatelem Nadačního fondu proti korupci, který vznikl v loňském roce. Jak hodnotíte jeho dosavadní fungování?
Hodnotit vlastní fond není příliš dobré, to by měl hodnotit někdo zvenku. Nicméně si myslím, že za relativně krátkou dobu náš nadační fond mezi těmi subjekty, které se vymezují proti korupci, dosáhl poměrně dosti hmatatelných momentů.
Celý rozhovor najdete v magazínu Vlastní firma FRANCHISING 01/2012.
Zobrazit v katalogu franšíz


























PŘEČTI ČLÁNKY

Otevřít 5 nových franšízových poboček. Takový je plán franšízového gastrokonceptu Faency Fries pro letošní rok.
Letošek by pro koncept pojízdných kaváren Kofi Kofi měl být ve znamení rozvoje franšízové sítě. Do jakých lokalit se svými KofiTrucky míří?
Značka Fruitisimo se z Česka dostala i do dalších zemí. Na domácím trhu má stále ambice růst. Kdo se může stát franšízantem?
Téměř polovinu franšízových partnerů McDonald's v Česku tvoří ženy a jsou úspěšné. Jako majitelky vedou hned několik restaurací.
Zdeněk Polášek a Martin Lehocký jsou již zkušení franšízanti. Ke dvěma franšízovým pobočkám Bageterie Boulevard přidali i jednu z konceptu 360Pizza.
Nejčtenější

Pokud se Vám při vyslovení slova franšízing vůbec něco vybavuje, je to skvělé!
Franšízy modernizují své financování. Česká kavárenská síť CrossCafe Original nabízí nováčkům spolufinancování investic.
Vítěze ve všech krajích České republiky vybere odborná porota z 1356 společností. Podniky mohou přihlášky do projektu posílat již nyní.
Stačí zajistit prostor o velikosti minimálně 50 m2, mít finanční prostředky na jeho proměnu a vybavení a můžete začít podnikat. Třeba se spodním prádlem.
Co ví umělá inteligence o franšízingu? Dává nám ty správné informace? A vůbec, zná nás? To všechno nás zajímalo a tak jsme ji „vyslechli“.
Populární na fóru
Dotazník regionální produkty a gastroturismus
Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...
Taco Bell na cestě k vrcholu
Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.
Úspěšný rok pro Subway
Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...
Subway vidí potenciál na benzinkách
Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....
Subway vidí potenciál na benzinkách
a
Franšíza McDonald’s? Doživotí
Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?
Sushi v Česku jde
Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.
Komunikace je základ
The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...