Stanislav Bernard: Snažíme se jít vlastní cestou

Stanislav Bernard je výraznou postavou českého podnikatelského prostředí. Před dvaceti lety společně s Josefem Vávrou vzkřísili pivovar v Humpolci. Téměř sedminásobně zvýšili jeho objem výroby a dnes konkurují velkým hráčům na tuzemském pivním trhu.
Úterý
03.07.2012
Vnímání korupce v České republice je velmi pokřivené. Pokud chce být náš stát v budoucnu úspěšný, musí se v blízké době mnohé změnit k lepšímu. To si myslí Stanislav Bernard, spolumajitel známého Rodinného pivovaru Bernard v Humpolci.
 

Rodinný pivovar Bernard oslavil v loňském roce 20. narozeniny. Jaké byly jeho začátky? Jak těžké bylo tehdy soukromě podnikat v zemi, která s tím neměla zkušenost?

Z našeho pohledu to bylo více než těžké. V dražbě malé privatizace jsme vydražili v podstatě ruinu pivovaru, jejíž zůstatková hodnota byla vyjádřena devíti a půl miliony korun. Dražební cena se však vyšplhala na 45 milionů. Zároveň s pivovarem jsme museli koupit i jeho zásoby za sedm milionů, ty byly z valné části tvořeny pivem, které bylo neprodejné. Řadu zásob jsme museli i zlikvidovat. Celou privatizaci pivovaru jsme financovali z úvěru. Já sám jsem např. zastavil rodinný dům. Teprve dva dny před vypršením měsíční lhůty se mi povedlo získat úvěr ve spořitelně.

A jaký jste měli plán po privatizaci?

Počítal s tím, že budeme schopni uvařit více piva, než v té době vaříval Státní podnik, jehož výstav činil něco kolem 40 tisíc hl. za rok, v posledním roce existence dokonce pouze 26 tis. hl. S mým společníkem Josefem Vávrou, který humpolecký pivovar znal, jsme odhadovali, že zde dokážeme vařit 80 tisíc hl. piva, tedy dvojnásobek původního výstavu. Otázkou ovšem bylo, zda uvařené pivo dokážeme také prodat. Tehdejší pivovar měl totiž pokaženou pověst, navíc byl čistě regionální. Vždyť v okruhu 20 kilometrů od Humpolce fungují další tři pivovary – jihlavský, havlíčkobrodský a pelhřimovský. Od začátku podnikání jsme tedy prakticky neměli trh, o který bychom se mohli opřít. A zároveň držet pivovar v chodu bylo obtížné, protože většina strojů byla zastaralá, v mnoha případech na ně nebylo možné sehnat ani náhradní díly. A takovýchto problémů byla celá řada.

Mimo Vaše aktivity v pivovaru jste se stal spoluzakladatelem Nadačního fondu proti korupci, který vznikl v loňském roce. Jak hodnotíte jeho dosavadní fungování?

Hodnotit vlastní fond není příliš dobré, to by měl hodnotit někdo zvenku. Nicméně si myslím, že za relativně krátkou dobu náš nadační fond mezi těmi subjekty, které se vymezují proti korupci, dosáhl poměrně dosti hmatatelných momentů.

Celý rozhovor najdete v magazínu Vlastní firma FRANCHISING 01/2012.


Populární na fóru

Dotazník regionální produkty a gastroturismus

Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...

1 komentář(e)
posledni 07.01.2022
Taco Bell na cestě k vrcholu

Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.

1 komentář(e)
posledni 05.08.2021
Úspěšný rok pro Subway

Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...

1 komentář(e)
posledni 13.02.2020
Subway vidí potenciál na benzinkách

Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....

2 komentář(e)
posledni 10.10.2019
Subway vidí potenciál na benzinkách

a

2 komentář(e)
posledni 10.10.2019
Franšíza McDonald’s? Doživotí

Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?

1 komentář(e)
posledni 03.02.2018
Sushi v Česku jde

Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.

1 komentář(e)
posledni 29.10.2015
Komunikace je základ

The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...

1 komentář(e)
posledni 21.09.2015