Dolarových milionářů v ČR přibývá

Babiš bohatší než Trump
Babiš bohatší než Trump / Zajímavostí výsledků žebříčku Forbes je pak například fakt, že díky poklesu hodnoty majetku Donalda Trumpa na 3,1 miliardy dolarů ovládají první tři nejbohatší Češi v tuto chvíli více soukromého kapitálu, než americký prezident.
Sobota
07.07.2018
V Česku žije 28 140 dolarových milionářů, za rok se jejich počet zvýšil o 11 %. Příčinami jejich bohatnutí je růst ekonomiky, cen nemovitostí i výkon investic.
 

Světové ekonomiky a akciové trhy zažívají dobré výkonnostní období, a investoři tak bohatnou. Skupina obyvatel, kterou společnost Capgemini označuje jako "high net worth individuals" (nebo dolaroví milionáři), meziročně zbohatla o 10,6 % a jejich celkové jmění se poprvé přehouplo přes hranici 70 bilionů dolarů. Současně se zvýšil i počet dolarových milionářů. Meziročně vzrostl o 1,6 milionu, vyplynulo z analýzy.

Počet vysokopříjmových investorů, jejichž investovatelný majetek je vyšší než 30 mil. dolarů, meziročně vzrostl podle studie globálně o 11,2 %. Dolaroví milionáři se podílí na celkovém světovém bohatství skoro ze 35 %. Více než 61 % jich pochází z USA, Japonska, Německa nebo Číny. Období růstu již probíhá šest let a mělo by dále pokračovat.

Již druhý rok v řadě se investoři radovali z průměrných výnosů ve výši 20 %. V roce 2025 by se měl majetek tzv. dolarových milionářů vyšplhat na více než 100 bilionů dolarů. V Česku žije 28 140 dolarových milionářů, za rok se jejich počet zvýšil o skoro 11 %. Pomohl k tomu především růst ekonomiky, cen nemovitostí i výkon investic. Oproti minulému roku se počet dolarových milionářů v ČR zvýšil o 10,8 % na více než 28 tisíc. Jedná se o srovnatelný výsledek jako v případě světového průměru.

Majetek těchto nejbohatších Čechů vzrostl loni o 13 % na 68,5 miliard dolarů, což při současném kurzu činí 1,5 bilionu korun. Největší zásluhu na bohatnutí movitých investorů mělo rostoucí HDP ve výši 4,6 %, dále 6,5%růst cen nemovitostí a výkonnost lokálních investičních trhů, jejichž celková tržní kapitalizace vzrostla o celých 30 %.

Kellner zpět v první stovce

Kdo vlastně aktuálně patří mezi nejbohatší lidi světa? Největším skokanem a zároveň nejbohatším mužem planety se stal za loňský rok podle časopisu Forbes Jeff Bezos, zakladatel a spolumajitel internetového obchodu Amazon. Forbes pro letošek odhaduje jeho jmění na 112 miliard dolarů, což je meziročně o 39,2 miliardy dolarů více. Bill Gates, který byl nejbohatším mužem světa 18krát za posledních 24 let, letos skončil až druhý. Jeho jmění vzrostlo z 86 miliard dolarů na 90 miliard.

Slavný investor Warren Buffett je třetí s majetkem 84 miliard dolarů a na čtvrtém místě je nejbohatší Evropan Bernard Arnault, který vládne říši luxusních značek LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton. Pátou pozici získal zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg, šestou majitel španělského módního řetězce Zara Amancio Ortega.

Petr Kellner, nejbohatší Čech, se po roční pauze opět dostal do první stovky nejzámožnějších byznysmenů. S majetkem 15,5 miliardy dolarů, v přepočtu aktuálním kurzem 319 miliard korun, obsadil 88. příčku. Hlavní muž finanční skupiny PPF bodoval nejvyšším odhadovaným jměním i nejvyšším umístěním v historii. Majetek českého premiéra Andreje Babiše také rostl, Forbes ho pro letošek odhaduje na 4,6 miliardy dolarů. 

Na třetím místě se mezi Čechy umístil Karel Komárek se svoji Sazka Group, která je již nejsilnější loterijní skupinou v Evropě. Dařilo se také jeho cestovní kanceláři Fischer. Čtvrtý skončil ve výsledcích za loňský rok realitní magnát Radovan Vítek, který ovládá skupinu CPI PG, jež má nejcennější portfolio nemovitostí v Berlíně, ale aktivní je na středoevropském i západoevropském trhu. 


Populární na fóru

Česko jako domov pro nové značky

Blbost. Bylo jich skoro dvojnásobek. Viz https://www.retailguide.cz/cs/38-novych-znacek-na-ceskem-trhu/

1 komentář(e)
posledni 08.02.2023
Běžná výše poplatků

Dobrý den, poplatky se vždy stanovují individuálně dle finančních výsledků a výnosnosti daného konceptu, mohou to být % od 2-10% nebo fixní poplatky nebo kombinace...

2 komentář(e)
posledni 28.02.2021
Běžná výše poplatků

Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je běžná výše poplatků. Jedná se o neznámou firmu podnikající na poli zábavy, něco jako lasergame, VR, únikovky. Děkuji za...

2 komentář(e)
posledni 04.01.2021
Franšíza - co to je?

Taky bych chtěl začít podnikat a nemám s tím skoro žádné zkušenosti. O franchisingu jsem si dost přečetl a příjde mi to jako ideální start do podnikání pro...

1 komentář(e)
posledni 18.11.2019
Ochranné známky je třeba kontrolovat

Má někdo zkušenost s monitoringem ochranných známek? Našel jsem www.ipdefender.eu a je bezonkurenčně nejlevnější i se zdarma verzí do 3 ochranných známek a má...

1 komentář(e)
posledni 06.05.2019
Franchisingová smlouva

Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...

2 komentář(e)
posledni 30.11.2017
Franchisingová smlouva

Hraapla@seznam.cz

2 komentář(e)
posledni 21.05.2017
Rozvoj franšízingu v Česku

Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI

1 komentář(e)
posledni 03.03.2017