Franšíza dává šanci uspět

Nevyužitý potenciál / Do roku 2020 by podle prognóz mělo v České republice působit již na 300 franšízových sítí. Ačkoli dle poslední zprávy Asociace českého tradičního obchodu loni ukončilo činnost 1082 maloobchodních prodejen, na franšízovém trhu počet podnikatelských jednotek rostl. Za loňský rok jich bylo zprovozněno na 667.
Pátek
05.10.2018
Během letošního půlroku ukončilo v Česku podnikání téměř 6000 firem. Rok 2018 by se tak mohl stát rekordním, co se zániku společností týká. Podnikatelů ve franšíze však přibývá.
 

Celkem 5 655 firem, které letos ukončily svoje fungování, se řadilo mezi společnosti s ručením omezených, v dalších 332 případech se jednalo o akciové společnosti. „Pokud v druhé polovině roku budou firmy zanikat stejným tempem jako v první polovině, zanikne letos nejvíc firem za posledních sedm let,“ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová s tím, že v roce 2017 ukončilo podnikatelské aktivity, doposud rekordních, 11 526 subjektů.  

Z necelých šesti tisíc společností, které byly v prvních šesti měsících letošního roku vymazány z obchodního rejstříku, jich 78 % bylo zlikvidováno a ostatní zanikly formou fúze s jiným podnikatelským subjektem nebo jiným způsobem. Podíl firem, které podnikání ukončí likvidací roste od roku 2015. V roce 2015 se jednalo o 72% podíl, zatímco letos to bylo již téměř 79 %.

Tyto statistické údaje by však neměly zadusit chuť lidí uvažujících o vlastním podnikání rozjet byznys. Poměrně velkou šanci pro jejich budoucí úspěch představuje zapojení se do některé z franšízových sítí, které na českém trhu působí, případně dovézt nějakou fungující franšízu ze zahraničí. „Nemůžeme říci, že vstup do franšízy je 100 % zárukou úspěchu, vždy totiž záleží na nastavení každého konceptu a dalších faktorech. Nicméně, pokud je franšízový systém kvalitně a správně nastaven, riziko neúspěchu se významně snižuje,“ říká Lenka Nováková, Business Development Manager společnosti PROFIT system franchise services.

Důvodem toho je fakt, že v zájmu poskytovatele licence je úspěch jeho franšízantů a další rozvoj sítě, proto mu svěřuje své know-how a je připraven mu pomoci v momentě, kdy nastane nějaký problém, který by podnikatel mimo franšízu často mohl řešit ukončením podnikání. Také proto je „namlouvání“ mezi franšízorem a zájemcem o franšízu někdy poměrně zdlouhavý. Je potřeba, aby obě strany dobře věděly, do čeho jdou, jak se jim bude spolupracovat a zda si vybraly správně – franšízor franšízanta a franšízant ten správný koncept.

Podle akruálních údajů společnosti PROFIT system® a portálu Franchising.cz působí v České republice více než 260 franšízových značek a téměř 8 500 franšízových poboček, které provozuje na 8 103 franšízantů. Přibližně 30 dalších českých a zahraničních franšízových sítí svého prvního franšízanta v České republice hledá. Z celkového počtu 260 franšíz na českém trhu je 162 značek tuzemského a 98 zahraničního původu. 


Praha „vede“ / Více než polovina firem, které byly v prvním pololetní vymazány z obchodního rejstříku, měla registrované sídlo v Praze. V ostatních krajích ČR podíl zavřených společností na celkovém počtu ani v jednom případě nepřesáhl 10 %.

Populární na fóru

Česko jako domov pro nové značky

Blbost. Bylo jich skoro dvojnásobek. Viz https://www.retailguide.cz/cs/38-novych-znacek-na-ceskem-trhu/

1 komentář(e)
posledni 08.02.2023
Běžná výše poplatků

Dobrý den, poplatky se vždy stanovují individuálně dle finančních výsledků a výnosnosti daného konceptu, mohou to být % od 2-10% nebo fixní poplatky nebo kombinace...

2 komentář(e)
posledni 28.02.2021
Běžná výše poplatků

Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je běžná výše poplatků. Jedná se o neznámou firmu podnikající na poli zábavy, něco jako lasergame, VR, únikovky. Děkuji za...

2 komentář(e)
posledni 04.01.2021
Franšíza - co to je?

Taky bych chtěl začít podnikat a nemám s tím skoro žádné zkušenosti. O franchisingu jsem si dost přečetl a příjde mi to jako ideální start do podnikání pro...

1 komentář(e)
posledni 18.11.2019
Ochranné známky je třeba kontrolovat

Má někdo zkušenost s monitoringem ochranných známek? Našel jsem www.ipdefender.eu a je bezonkurenčně nejlevnější i se zdarma verzí do 3 ochranných známek a má...

1 komentář(e)
posledni 06.05.2019
Franchisingová smlouva

Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...

2 komentář(e)
posledni 30.11.2017
Franchisingová smlouva

Hraapla@seznam.cz

2 komentář(e)
posledni 21.05.2017
Rozvoj franšízingu v Česku

Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI

1 komentář(e)
posledni 03.03.2017