Češi mají chuť podnikat

Výroba i věda / Nejvíce lidí začalo dle analýzy společnosti CRIF v roce 2021 podnikat ve zpracovatelském průmyslu, konkrétně 9 766. Následovalo stavebnictví a oblast vědeckých a technických činností.
Pátek
28.01.2022
V roce 2021 rozjelo svůj byznys nejvíce lidí od roku 2012. Počet těch, kteří své podnikání ukončili či přerušili, klesl.
 

Během uplynulého roku zahájilo podnikání 64 599 nových živnostníků, o 3 563 více než v roce 2020. V uplynulém roce zároveň ukončilo své podnikání 38 306 lidí, což je o 3 766 méně než o rok dříve a nejméně za posledních 10 let. Vyplývá to z aktuální analýzy společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

V Česku tak přibylo 26 293 živnostníků, o 39 % více než v roce 2020. Počet podnikatelů s přerušenou živností byl potom nejnižší za poslední tři roky. Konkrétně se jednalo o 88 524 podnikatelů, což představuje meziroční pokles o více než jeden a půl tisíce. Díky vysokému počtu nových živnostníků a poklesu počtu těch, kteří s podnikáním skončili, se také výrazně zvýšil jejich poměr. Na každých 10 zaniklých podnikatelů připadalo 17 nových. V roce 2020 šlo přitom o 15 a v letech 2017 a 2018 pouze o 12 nových podnikatelů na 10 končících.

„Rok 2021 by se dal s trochou nadsázky nazvat rokem živnostníků. Vysoký počet nových živností však můžeme interpretovat dvěma způsoby. Na jednu stranu je jistě dobře, že lidé mají zájem podnikat, stejně jako je pozitivní to, že své živnosti ukončují a přerušují méně než v předešlých letech. Na druhou stranu ale vzniká otázka, do jaké míry tito lidé skutečně podnikají a nakolik jde pouze o nahrazení pracovního poměru jiným druhem vazby mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Tomu by nasvědčovalo například to, že nejrychleji rostl počet živnostníků v dopravě a skladování, tedy v rychle rostoucím odvětví, často se specifickými pracovními podmínkami,“ říká Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

Byznys v logistice láká

Právě obor dopravy a logistiky byl tím, který z pohledu zakládání nových živností výrazně rostl. Loni v něm začalo podnikat 4 068 lidí, což je o polovinu více než v roce 2020. O pětinu potom vzrostl počet nových živností v administrativních činnostech, kde loni začalo podnikat 2 527 lidí. Celkově se podle analýzy počet nových podnikatelů ve většině odvětví zvýšil, klesl pouze ve třech. Nejvíce v ubytování a stravování, které následovaly ostatní činnosti a vzdělávání, zdravotní a sociální péče.

Tradičně se nové živnosti zakládali zejména v okolí největších měst. Nadpoloviční většinu z 64 599 nových živností, přesněji 55 %, připadalo na Prahu, Středočeský, Jihomoravský a Moravskoslezský kraj. Pokud se podíváme na rozdíl mezi počtem nových a ukončených živností, tak v roce 2021 přibylo nejvíce živnostníků v Praze, konkrétně 6 339. Následoval Středočeský kraj s 4 160 podnikateli, a Jihomoravský kraj, kde šlo o 3 327 osob. Naopak nejméně se zvýšil jejich počet v Libereckém kraji.

Zájem o podnikání s franšízou

„Na franšízovém trhu zatím takto razantní růst zájmu o podnikání nepozorujeme, i když předpokládáme, že nastane. Důležitou roli v tomto ohledu bude hrát i to, kdo se rozhodne rozjet svůj vlastní byznys, jakou počáteční investici může do rozjezdu podnikání vložit a v jakém oboru vidí svou budoucnost,“ vysvětluje Marek Halfar, ředitel poradenské společnosti ve franchisingu PROFIT system® s tím, že příležitost získat franšízovou licenci se nabízí v nejrůznějších oborech. I v tak perspektivních, jako je například již zmíněná logistika.

Aktuálně chce na tuzemský trh vstoupit například franšízový řetězec Mail Boxes Etc., který zde hledá master-franšízového partnera. Jeho úkolem bude v rámci získané exkluzivity vyhledávat a uzavírat smlouvy s novými franšízanty, kteří by na českém trhu pod hlavičkou Mail Boxes Etc. dále rozvíjeli svůj byznys. Vydělávat tak nebude jen na provozu „vlastních“ poboček, ale i na prodeji licencí.


Franšízy v hledáčku / Zájem o podnikání pod hlavičkou franšízového u Čechů stále trvá. Stejně jako zájem zahraničních franšízorů vstoupit na český trh.

Populární na fóru

Česko jako domov pro nové značky

Blbost. Bylo jich skoro dvojnásobek. Viz https://www.retailguide.cz/cs/38-novych-znacek-na-ceskem-trhu/

1 komentář(e)
posledni 08.02.2023
Běžná výše poplatků

Dobrý den, poplatky se vždy stanovují individuálně dle finančních výsledků a výnosnosti daného konceptu, mohou to být % od 2-10% nebo fixní poplatky nebo kombinace...

2 komentář(e)
posledni 28.02.2021
Běžná výše poplatků

Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je běžná výše poplatků. Jedná se o neznámou firmu podnikající na poli zábavy, něco jako lasergame, VR, únikovky. Děkuji za...

2 komentář(e)
posledni 04.01.2021
Franšíza - co to je?

Taky bych chtěl začít podnikat a nemám s tím skoro žádné zkušenosti. O franchisingu jsem si dost přečetl a příjde mi to jako ideální start do podnikání pro...

1 komentář(e)
posledni 18.11.2019
Ochranné známky je třeba kontrolovat

Má někdo zkušenost s monitoringem ochranných známek? Našel jsem www.ipdefender.eu a je bezonkurenčně nejlevnější i se zdarma verzí do 3 ochranných známek a má...

1 komentář(e)
posledni 06.05.2019
Franchisingová smlouva

Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...

2 komentář(e)
posledni 30.11.2017
Franchisingová smlouva

Hraapla@seznam.cz

2 komentář(e)
posledni 21.05.2017
Rozvoj franšízingu v Česku

Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI

1 komentář(e)
posledni 03.03.2017