Fastfoody se mění
Fastfoodové řetězce si i přes neustále zvyšující se kritické ohlasy získaly své zákazníky. Hlavní společnosti nabízející služby rychlého občerstvení též pokračují nadále ve vyhledávání dobrých lokalit, kam umístit své restaurace. I oni se však musí potýkat s konsolidací gastronomického trhu. Problémy jim způsobuje také trend poptávky po zdravých potravinách, na což musí fastfoody reagovat.
Největší franšízový řetězec u nás, McDonald’s, se například loni potýkal s poklesem tržeb, ty mu klesly meziročně o 1,8 % na 4,1 miliardy korun. Ve výsledcích společnosti se dle jejího vyjádření odrazila složitá situace v odvětví pohostinství a veřejného stravování. McDonald’s u nás provozue 95 restaurací, z nichž většina je franšízových, a dle firmy má český trh potenciál na 150 poboček.
Druhým největším konceptem s rychlým občerstvením je u nás KFC, který u nás rozvíjí sama společnost AmRest na základě master-franšízové licence. Tržby KFC loni přesáhly 1,9 miliardy korun, což je růst o 4 %. Majitel AmRest se mimo to zaměřil také na posilování svých jednotek v regionech. Aktuálně jejich počet dosahuje 68. Společnost AmRest ve svém portfoliu drží i koncept BurgerKing či Starbucks.
Poklesu zákazníků se neubránil ani nejúspěšnější franšízová síť ve světě, společnost Subway. „Loni jsme zaznamenali pokles tržeb i zákazníků o 1 %, ale za půl roku letošního roku jsme však i díky novým pobočkám zvýšily tržby o 7 %,“ dodává development manager pro region CEE Martin Princ. U nás se Subway zatím moc nerozvíjí, ale to chce změnit. Zatím zde provozuje 17 restaurací.
Gastronomický trh se potýká s konsolidací, kdy si zákazníci pečlivěji vybírají, co budou jíst. Trendem je zvýšený zájem o zdravé potraviny, což vede fastfoodové řetězce k investování prostředků do zdravějších a kvalitnějších surovin. McDonald’s například spustil internetovou stránku Narovinu.cz, kde se lidé mohou zeptat na cokoliv, co se týká surovin a přípravy jídel.
PŘEČTI ČLÁNKY
V roce 2023 u nás otevřel jeden ze světově nejznámějších franšízových řetězců fast foodu šest nových restaurací. Jaké mají další byznysové plány?
Téměř polovinu franšízových partnerů McDonald's v Česku tvoří ženy a jsou úspěšné. Jako majitelky vedou hned několik restaurací.
Novou generální ředitelkou společnosti McDonald’s pro český a slovenský trh se stala Yuliya Badritdinova. Aktuálně tak má na starosti 3 trhy.
Fastfoodový gigant zahajuje kvůli proces ukončení svého byznysu v Rusku. Tamní trh opouští po 30 letech.
Žebříček největších světových franšíz ovládly fastfoody. Uspěly i značky působící v Česku.
Nejčtenější
Každý den lidé zhlédnou na YouTube více jak miliardu videí. Proč toho nevyužít pro vlastní zisk?
Doručovací služby zažívají boom a jejich objem ještě několik let poroste. Právě s tím počítá franšízová síť doručovacích služeb Prorozvoz.
Franšízy modernizují své financování. Česká kavárenská síť CrossCafe Original nabízí nováčkům spolufinancování investic.
Jak se daří pobočkám nově otevřené Partners Banky a kde je šance pro nové franšízanty? Odpovídá Jan Brejl, obchodní ředitel finanční skupiny Partners.
TAB Board propojuje majitele a manažery lokálních firem, kteří mezi sebou sdílí zkušenosti. Franšízant Tomáš Petrů pro setkání využívá i netradiční prostředí.
Populární na fóru
Dotazník regionální produkty a gastroturismus
Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...
Taco Bell na cestě k vrcholu
Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.
Úspěšný rok pro Subway
Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...
Subway vidí potenciál na benzinkách
Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....
Subway vidí potenciál na benzinkách
a
Franšíza McDonald’s? Doživotí
Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?
Sushi v Česku jde
Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.
Komunikace je základ
The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...