Nejznámější franšíza vydává vlastní měnu

Milionový byznys / Investice do otevření nové pobočky McDonald´s se pohybuje okolo 18 milionů korun. Její návratnost je ovlivněna velikostí a umístěním restaurace, průměrně je to 7 let. Počet restaurací dosáhl 95, z čehož 80% tvoří franšízy.
Pátek
17.08.2018
Světoznámý fastfoodový řetězec McDonald`s chystá velkolepé oslavy na počest jejich nejslavnějšího produktu. Big Mac slaví 50. narozeniny.
 

Restaurace McDonald`s jsou ikonou moderní popkultury. A jednoznačně také nejznámější světovou franšízou. Kdekoli ji najdete, můžete se spolehnout na chuť, na kterou jste zvyklí. Na našem území byla první pobočka otevřená s počátkem nástupu demokracie a lidé ji vnímali jako “vlajkovou loď kapitalismu” ze západu. Jednalo se o první fastfood amerického typu u nás.

Ve Vodičkově ulici se v roce 1992 tvořily před nově otevřenou restaurací nekonečné fronty a ochutnat jejich burgery tam toho dne přišlo cca 11 tisíc zákazníků. A jaký burger byl 20.3.1992 nejprodávanější? “Tím, že jsem ten první den byl v kuchyni a burgery připravoval, můžu říct, že právě o Big Mac byl zájem asi největší. Je to jednoduše ikona, se kterou jsme poprvé ochutnali nejen dva plátky masa s omáčkou a salátem v housce, ale vlastně i kapitalismus,“ vysvětluje Michal Mládek, který ač začínal právě v kuchyni přípravou burgerů, je nyní jedním z největších českých franšízantů řetězce McDonadl`s v Čechách.

Víc než burger

Big Mac ke svým padesátinám dostane různé dary. Do oslav se zapojí 14 tisíc restaurací z celého světa. V Česku pro něj například mladí návrháři tvoří kolekci triček, která bude v prodeji od letošního podzimu. Největším darem pak je ale dokonce vlastní měna - MacCoin. McDonald`s vyrazil mince, které mají hodnotu právě jednoho burgeru Big Mac. Bohužel jinde a jiné zboží s nimi nezaplatíte. Tvůrcům tedy šlo hlavně o hodnotu sběratelskou. Mince vyšla v celkem pěti podobách, kdy každá symbolizuje jednu uplynulou dekádu z padesáti let existence BigMacu. Zákazník by měl minci dostat za zakoupený Big Mac. Při dalším nákupu může touto mincí zaplatit Big Mac v jakékoli restauraci v padesáti zemích světa.

S Big Macem se pojí mnoho zajímavostí. Má v Pittsburghu vlastní muzeum, stal se součástí mnoha slavných filmů a jeho hodnota je dokonce i významným mezinárodním ekonomickým ukazatelem – Big Mac indexem. V čem spočívá jeho genialita? V jedinečné omáčce? Jednoduchosti burgeru? Ve dvojité porci masa? V tom, že se na něm už padesát let nic nemění? Na to už si budete muset odpovědět sami. Třeba až si ho příště koupíte za MacCoin.


Originální dárky / Ke svým čtyřicátinám dostal Big Mac vlastní muzeum. To sídlí poblíž Pittsburghu a své návštěvníky seznamuje s historií a úspěchy legendárního burgeru. Jeho součástí je i čtyřmetrový model Big Macu. Museum založil sám tvůrce sendviče, Jim Delligatti, který ale v listopadu 2016 zemřel ve věku 96 let. Půl století na trhu slaví vlastní měnou.

Populární na fóru

Dotazník regionální produkty a gastroturismus

Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...

1 komentář(e)
posledni 07.01.2022
Taco Bell na cestě k vrcholu

Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.

1 komentář(e)
posledni 05.08.2021
Úspěšný rok pro Subway

Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...

1 komentář(e)
posledni 13.02.2020
Subway vidí potenciál na benzinkách

Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....

2 komentář(e)
posledni 10.10.2019
Subway vidí potenciál na benzinkách

a

2 komentář(e)
posledni 10.10.2019
Franšíza McDonald’s? Doživotí

Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?

1 komentář(e)
posledni 03.02.2018
Sushi v Česku jde

Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.

1 komentář(e)
posledni 29.10.2015
Komunikace je základ

The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...

1 komentář(e)
posledni 21.09.2015