Byznys s chutí Ameriky
Za vznikem sítě restaurací ve stylu těch, které bylo možné vídat ve Spojených státech amerických v 60. letech, stojí cesta jednoho z jejích zakladatelů po Kanadě. Netrvalo dlouho a první pobočka konceptu Elephant Diner otevřela své dveře zákazníkům v Rači, v jedné z městských částí slovenského hlavního města. Vzhledem k tomu, že se restaurace setkala s pozitivním přijetím od strávníků a množil se také zájem ze strany zájemců o podnikání v gastronomii, rozhodlo se vedení společnosti Elephant Diner k vytvoření franšízového konceptu.
„Důvodem našeho rozhodnutí byl fakt, že franšízing chápeme jako systém, který umožní jednodušší expanzi, stejně jako řízení a kontrolu jednotlivých poboček, a to zejména díky přímému zapojení franšízantů do jejich vedení,“ říká Peter Hauskrecht, majitel Elephant Diner. Prostřednictvím partnerů tak brzy po vstupu na trh otevřela síť restaurace také v Bratislavě v Lamači a následně v Galantě, Nitře, Trnavě a Rovince u Bratislavy.
Jak Hauskrecht dále prozradil, nejnovější pobočka zahájí provoz na největším bratislavském sídlišti Petržalka. „K jejímu otevření nás do jisté míry inspirovali sami zákazníci,“ doplňuje Hauskrecht. Po úspěchu na domácím poli začalo vedení sítě přemýšlet i o expanzi do zahraničí. A právě Česká republika byla první volbou. „Láká nás zejména vzhledem k podobnosti trhu a také spotřebitelů,“ vysvětluje Hauskrecht.
Zájemce o franšízovou licenci si může zvolit, jaký typ provozovny pod hlavičkou Elephant Diner by rád provozoval. S tím souvisí i výše investice, na kterou se musí připravit. Franšízový poplatek v případě restaurace činí 760 tisíc až 2 miliony Kč. U Elephant Expres, tedy jisté formy fast foodu, stojí licence přibližně 500 tisíc až 1 milion Kč. Konečná výše se vždy odvíjí od lokality, ve které chce podnikatel působit. Druhá část investice je samotné financování přestavby a zařízení provozovny. Ta se dle vedení firmy dá určit až při analýze samotného prostoru, obvykle se však pohybuje od 760 tisíc až po 2,5 milionu Kč. V průběhu spolupráce čekají na franšízanta také pravidelné měsíční poplatky, ten franšízový činí 4 % z obratu, do marketingového fondu pak držitel franšízové licence odvádí 1 % z obratu. Doba návratnosti investice se pohybuje od 2 do 3 let.
Americká kuchyně / Na jídelníčku restaurací značky Elephant Diner najdou zákazníci v první řadě hamburgery nebo steaky. Pochutnat si mohou i na tortillách, sendvičích nebo vaflích. Zobrazit v katalogu franšíz
přečíst články
Nová éra točené zmrzliny
/08.12.2025
Franšíza Tak trochu jiná točená nabízí sezónní podnikání se stánky, nebo celoroční variantu pro kavárny a restaurace. Funguje i jako doplněk při jiném zaměstnání.
Známý chorvatský fast-casual řetězec Koykan hledá franšízanty s vášní pro světovou gastronomii. Po otevření dvou pražských restaurací chce expandovat i do krajských měst.
KFC svou cestu započalo před více jak 100 lety. Jako franšíza funguje již přes 70 let. I přesto řetězec oznámil zásadní změny.
Slovenský Kaliforňan mění pohled na rychlé stravování. Zdravé bowls plné lokálních surovin míří po Brně i do dalších českých měst. Franšízanty hledá pro restaurace i foodtrucky.
Slovenská síť Mr. Kebab hledá master-franšízanta pro český trh. Detaily spolupráce a plány expanze přibližuje zakladatel značky Ľubor Lelovits.
Nejčtenější
Franšíza - co to je?
/09.01.2025
Pokud se vám při vyslovení slova franšízing něco vybaví, je to skvělé. Ještě důležitější je ale vědět, co podnikání na základě franšízové licence skutečně obnáší.
Franšízy modernizují své financování. Česká kavárenská síť CrossCafe Original nabízí nováčkům spolufinancování investic.
Každý den lidé zhlédnou na YouTube více jak miliardu videí. Proč toho nevyužít pro vlastní zisk?
Rádi byste si otevřeli vlastní obchod, ale brzdí vás nedostatek zkušeností? Franšízová síť Coccodrillo nabízí model spolupráce vhodný i pro nováčky.
„Budoucnost convenience retailu vidíme v kombinaci rychlosti, čerstvosti a lidskosti,“ říká Petr Kuchta, Chief Product & Marketing Officer franšízového konceptu PONT to go.
Populární na fóru
Dotazník regionální produkty a gastroturismus
Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...
Taco Bell na cestě k vrcholu
Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.
Úspěšný rok pro Subway
Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...
Subway vidí potenciál na benzinkách
Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....
Franšíza McDonald’s? Doživotí
Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?
Sushi v Česku jde
Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.
Komunikace je základ
The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...
Lidé jsou základ
Promiňte, ale zas jednou článek o ničem.... A co se týče hlavního motta článku: V "restauracích", které jsou v jídelních sekcích nákupních center to opravdu...