Master-franšíza vám dává svobodu rozvíjet byznys

S ohledem na podmínky / Situace a zvyklosti nejsou ve všech státech stejné. Úkolem master-franšízanta je využít know-how franšízora a přizpůsobit koncept tak, aby odrážel a využíval příležitosti, které daný trh nabízí.
Středa
12.05.2021
S franšízou Mail Boxes Etc. podniká Dieter Baier už 20 let. Jaké výhody vidí v pořízení master-licence?
 

Před vstupem do sítě Mail Boxes Etc. (MBE) nebyl Dieter v byznysu žádným nováčkem. Za sebou měl již patnáctiletou zkušenost z textilního průmyslu, kdy společnost, jejíž byl součástí, provozovala výrobní závody v Česku, Polsku, Maďarsku, Moldávii a na Slovensku. „Vyváželi jsme oděvy do celé Evropy i do Spojených států amerických. Díky tomu jsem již v 90. letech odhalil, jak velká je na těchto rostoucích trzích potřeba expresní dopravy. My sami jsme ji potřebovali k odesílání vzorků a zboží zákazníkům, díky čemuž jsem zjistil, že řešení MBE je pro nás tehdy tím nejvhodnějším,“ vzpomíná rakouský podnikatel, který své podnikání pod hlavičkou tohoto původem amerického konceptu rozjel v roce 2000.  

V září tohoto roku se totiž stal jedním z prvních franšízových partnerů této značky na rakouském trhu, když otevřel svou pobočku v 11tisícovém městě Brunn am Gebirge. Když byl následujících zhruba pět let svědkem toho, jak dobře se jí daří, rozhodl se rozvíjet svou spolupráci v rámci franšízy dál. V roce 2006 se z něj stal Area Franchisee a následně, před více jak čtyřmi roky, majitel master-franšízové licence pro celé Rakousko. Situace v České republice je v tomto ohledu jiná. MBE u nás aktuálně hledá rovnou master-franšízového partnera, který získá exkluzivitu, zaměří se na etablování značky na našem trhu a začne s budováním sítě franchisantů.

Každá země má svá specifika

Na začátku jeho podnikání bylo klíčové získat první zákazníky. To se Dietrovi díky jeho proaktivnímu přístupu k nabízení služeb jeho pobočky podařilo velmi brzy. „Faktem je, že můžete mít ty nejlepší stroje a systémy, ale v momentě, kdy nemáte zákazníky, jsou vám prakticky k ničemu,“ poznamenává s tím, že právě aktivní přístup franšízanta je pro jeho úspěch zásadní. Jakmile totiž zákazníci cestu do pobočky jednou najdou, díky kvalitě a komplexnosti nabízených služeb už pak nemusí chodit jinam.

Po podpisu franšízové smlouvy získal před oněmi 20 lety jak know-how a exkluzivitu na svou oblast, tak i technické zařízení, nástroje, systémy, manuály, absolvoval školení. „Pořízením franšízové licence dostanete systém založený na 40 lety prověřeném know-how, který funguje. Je na vás, abyste ho převzal, přizpůsobil trhu a správně jej používal,“ vysvětluje Dieter. Master-franšízant získá například trvalou podporu v oblasti marketingu, vzory smluv s budoucími franšízanty nebo osvědčené postupy zkušených kolegů z MBE, se kterými se může takřka kdykoli poradit o svých problémech či příležitostech, které se mu nabízí.

Hlavním úkolem master-franšízanta, kterého MBE aktuálně hledá pro český trh, je dle Dietera Baiera přizpůsobit koncept a jeho fungování dané zemi s ohledem na příležitosti, které nabízí. Globální zkušenosti MBE pomáhají master-franšízantům identifikovat a implementovat osvědčené postupy v různých zemích. V potaz je vždy třeba brát i specifika, která jednotlivé země mají. Například v Panamě nemají adresy, což se odráží ve vysoké poptávce po pronájmu poštovních schránek, zatímco v Rakousku je na druhou stranu výrazný zájem o poštovní a doručovatelské služby.

Úspěch na vlastní oči

V první fázi spolupráce musí master-franšízový partner otevřít svou vlastní pobočku, která bude základem jeho dalšího rozvoje. „Jen díky tomu budete moci ukázat, že byznys, pro jehož další rozvoj hledáte franšízanty, opravdu funguje, což je předpokladem pro prodej licencí. Pilotní provozovna bude navíc centrem pro školení budoucích franšízových partnerů a také místem, odkud je budete podporovat. Stane se příkladem toho, jak by měly fungovat všechny pobočky ve vaší zemi,“ upozorňuje rakouský master-franšízant.

Na nedostatek uchazečů o franšízové licence si nemůže stěžovat. Zvyšujícímu zájmu napomáhá rozšiřující se digitalizace, online nákupy, a to včetně těch mezinárodních, při nichž hraje právě doprava klíčovou roli. Pro ty, kteří uvažují o rozjezdu vlastního podnikání, je tak podnikání s MBE příležitostí působit v oboru, který je momentálně na vzestupu. Globální zkušenost s MBE jsou cenným přínosem.


Globální podnikání / Ve více než 40 zemích v Evropě, Asii a Jižní Americe úspěšně funguje přes 1 600 MBE Center. Vstoupit chce i na český trh.