Příležitosti v každé zemi / Díky široké škále poskytovaných služeb, je koncept MBE dle jeho vedení schopen se velmi dobře přizpůsobit podmínkám trhu, na který vstupuje.
Středa
09.02.2022
Mail Boxes Etc. pomáhá lidem a společnostem zvýšit produktivitu outsourcingem logistických a komunikačních služeb. V Česku hledá master-franšízového partnera.
 

Mail Boxes Etc. (MBE) je předním poskytovatelem přepravních, fullfilment, tiskových a marketingových řešení pro malé a střední podniky a ​​běžné spotřebitele po celém světě. Všechny tyto služby klientům poskytuje většinou prostřednictvím franšízových poboček, které najdeme ve více než 50 zemích světa. Aby mohli franšízoví partneři poskytovat co nejširší portfolium služeb, zahrnuje MBE i další doplňkové značky jako AlphaGraphics, PostNet, Spedingo.com, Print Speak, Pack & Send a Multicopy.

Od roku 2021 má MBE více než 2 800 servisních středisek v 53 zemích po celém světě. To zahrnovalo přidání 100 nových servisních center v roce 2020 a další expanzi do dvou nových zemí - Belgie a Saúdské Arábie. Společnost nyní zaměstnává více než 11 tisíc lidí a poskytuje služby více než 650 tisícům firemních zákazníků Díky expandujícímu charakteru společnosti MBE uzavřel rok 2020 s celosystémovými tržbami ve výši 879 milionů EUR.

Růstové trendy pokračovaly i loni. „Navzdory pandemii Covid-19, která silně ovlivňuje životy lidí a podnikání, byly pro nás uplynulé roku solidní,“ říká předseda představenstva a generální ředitel MBE Paolo Fiorelli. „Jak naši místní podnikatelé, tak naše firemní týmy prokázaly neuvěřitelnou úroveň odolnosti. Podařilo se nám maximalizovat příležitosti v segmentu přepravy, což pomohlo vykompenzovat pomalé oživení polygrafického podnikání. Kromě toho jsme byli schopni uzavřít dvě akvizice – PACK & SEND a Multicopy – které nám pomohou posílit naši konkurenční pozici a schopnost sloužit zákazníkům po celém světě,“ doplňuje.

Plány na našem trhu

Jak již bylo řečeno, v tuzemsku hledá značka MBE master-franšízanta, jehož úkolem bude zde vybudovat síť servisních center. Investice, která na zájemce o master-franšízovou licenci čeká, se pohybuje okolo 3,5 milionu Kč a zahrnuje náklady na nákup exkluzivních master-licenčních práv pro danou zemi, otevření pilotního centra, založení a správu master-franšízového týmu a přizpůsobení modelů a systémů MBE. Samozřejmostí je také školení, které zajistí společnost MBE Worldwide v Itálii.

Společnost Mail Boxes Etc. byla založena v roce 1980 v kalifornském San Diegu triem Gerald Aul, Pat Senn a Robert Dias. O 13 let později značku představil v Itálii Graziano Fiorelli, který se stal jejím hlavní, franšízantem. Od otevření jejich pilotního centra v roce 1992 se italská síť MBE rozrostla na více než 500 center. MBE Italy následně získala hlavní franšízová práva MBE pro Španělsko, Německo a Rakousko.

Do roku 2000 se společnost rozšířila na 4000 míst, expandovala do Evropy i Asie. O rok později, v roce 2001, koupila společnost MBE v severní Americe přepravní firma UPS Mail Boxes Etc, což následně znamenalo přejmenování sítě maloobchodních center MBE v Kanadě a USA na „The UPS Store“. V roce 2009 MBE Worldwide, rodinná italská holdingová společnost se sídlem v italském Miláně, získala celosvětovou síť servisních center MBE s výjimkou těch na severoamerickém trhu. Na konci dekády dosáhl celkový obrat sítě MBE více než 330 milionů EUR.

Na čem vydělávají franšízanti?

Balení a přeprava – centra MBE nabízejí řešení na klíč - vyzvednutí u zákazníka, profesionální balení, kurýrní správa atd.

Logistika – kompletní a flexibilní logistické služby zahrnující např. vyzvednutí zásilky, uskladnění, tisk souvisejících dokumentů, profesionální balení a doručení, včetně inventarizase zásob a vratek.

Poštovní schránka k pronájmu – služba MBE Mailbox umožňuje zákazníkům, soukromým osobám i společnostem, mít adresu či sídlo v centru MBE pro příjem balíků, dopisů, doporučených dopisů atd.

Tisk – řešení pro tisk velkých i malých formátů v nízkých i vysokých nákladech.

Marketingová řešení – zákazníkům jsou v centrech MBE k dispozici profesionálové schopní vytvářet efektivní komunikační produkty včetně venkovní reklamy. Mohou jim pomoci s podporou i během speciálních akcí, jako jsou veletrhy a kongresy.


Franšízy kolem nás / Kromě sousedních zemí jako jsou Německo a Rakousko, působí od roku 2014 značka Mail Boxes Etc. také v Polsku.