Bar bez alkoholu? Je to možné

Zdání klame / Nabídka nápojů v této hospodě všem připomíná tradiční nabídku koktejlů, piv a vín. Nenechte se však zmást, všechny nápoje jsou opravdu nealkoholické.
Pátek
14.06.2019
Co to je za nápad otevřít si bar a nabízet v něm jen nealkoholické nápoje? Taková by byla typická reakce lidí z celého světa. Jeden takový funguje v Irsku.
 

Navzdory tomuto rozšířenému názoru si Vogan Yates a Oysin Davis letos v květnu otevřeli irském Dublinu restauraci pod názvem Virgin Mary. Toto jméno nezvolili náhodou. Je totiž parafrází na známý alkoholický drink Bloody Mary. Myšlenka pubu, ve kterém mají být prodávány pouze nealkoholické nápoje, vína a koktejly, není nápad, který přišel z ničeho nic. Majitelé dublinské hospody totiž vysledovali trend, kterého si v poslední době všimli.

Uvědomili si totiž, že s tím, jak se mění svět, mění se i chování spotřebitelů. Dnes je moderní žít zdravě a alkohol do tohoto způsobu života příliš nepasuje. Statistiky jim navíc ukázaly, že čtvrtina dospělých v Irsku nepije alkohol a nabídkou sladkých nápojů, které jim nabízí tradiční bary a restaurace, jsou nasyceni. Yates a Davis si tak uvědomili, že pro nový obchodní koncept existuje v Irsku poměrně velký trh se slibným potenciálem.

Nabídka nápojů ve Virgin Mary se zdá být na první pohled naprosto stejná, jako v jakémkoli jiném baru. Všechny koktejly, například způsobem, jakým jsou podávány a také chutí, dokonale napodobují chuť a aroma alkoholu. Právě to bylo cílem Any Walshové, kterou si majitelé najali jako manažerku baru. Chtěla, aby v rámci nabídky vytvořili řadu nealkoholických koktejlů, které jsou stejně vzrušující, chutné a přitažlivé jako jejich alkoholické „protějšky“.

Ačkoli celá řada lidí se i nadále domnívá, že rozhodnutí dvou podnikatelů ze země ginu a whiskey je riskantní a odvážné, reakce zákazníků ukazují, že poptávka po nealku zde existuje. Jen pár minut po otevření praskal bar ve švech a ani po měsíci zájem veřejnosti neochladl. Ukazuje se, že v Irsku je celá řada lidí, kteří nechtějí pít alkohol, ale přesto mají zájem vyrazit do města a pobavit se. Kdo by si myslel, že se majitelé nealko baru ani chvíli nebáli, že je jejich plán nereálný, by se mýlil. Zpočátku se obávali, zda se jim podaří vytvořit nejdůležitější "složku" irské hospody, totiž její. „Naštěstí od prvního dne tu bylo rušno a veselo, stejně jako v každé jiné hospodě. Nikdo by neřekl, že se tu nepodává alkohol, říká manažerka Ana Walsh.

To, zda tento koncept přežije a stane se součástí nového životního stylu, ukáže čas. Majitelé irského nealkoholického pubu jsou opatrní. Říkají, že vědí, že je to jen začátek a že na ně čekají největší výzvy v podnikání. Pokud se však v příštím roce ukáže, že Virgin Mary je udržitelným a ziskovým obchodním konceptem, nebude překvapením, pokud majitelé, stejně jako většina podnikatelů na západě, nabídnou světu franšízové licence.

V České republice jsme zatím o žádném takovém smělém plánu, jako je otevřít si nealkoholickou hospodu, neslyšeli. Nicméně, když se v zemi milovníků whiskey podařilo úspěšně takový podnik rozjet, mohl by to být zajímavý podnikatelský záměr. Pro ty z vás, kterým však více sedí sázka na klasické gastronomické koncepty, na trhu funguje celá řada značek, které nabízí franšízové licence a pomohou vám rozjet vaše podnikání. Vybrat tu pravou si můžete v našem Katalogu franšíz – v oboru gastronomie.


The Virgin Mary / První nealkoholický bar v Irsku přivítal své první návštěvníky letos v květnu. Pokud se mu bude i příští rok dařit stejně jako nyní, není vyloučeno, že její majitelé zahájí expanzi prostřednictvím franšízových licencí.

Populární na fóru

Dotazník regionální produkty a gastroturismus

Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...

1 komentář(e)
posledni 07.01.2022
Taco Bell na cestě k vrcholu

Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.

1 komentář(e)
posledni 05.08.2021
Úspěšný rok pro Subway

Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...

1 komentář(e)
posledni 13.02.2020
Subway vidí potenciál na benzinkách

Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....

2 komentář(e)
posledni 10.10.2019
Subway vidí potenciál na benzinkách

a

2 komentář(e)
posledni 10.10.2019
Franšíza McDonald’s? Doživotí

Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?

1 komentář(e)
posledni 03.02.2018
Sushi v Česku jde

Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.

1 komentář(e)
posledni 29.10.2015
Komunikace je základ

The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...

1 komentář(e)
posledni 21.09.2015