Češi milují gastro byznys
Ačkoli se může zdát, že v České republice najdeme nějaké restaurační zařízení na každém druhém rohu, stále se jedná o branži, ve které našinci chtějí nejvíce podnikat. A nic na tom, zdá se, nezměnila ani v roce 2016 zavedená elektronická evidence tržeb. Dokazují to i data společnosti Bisnode, podle nichž v současnosti na trhu funguje 21 072 firem, které podnikají ve stravování a pohostinství, což je nejvyšší počet za posledních devět let.
Nejvíce takových firem, 2471, bylo paradoxně založeno právě v již zmíněném roce 2016. „Restaurace také výrazně přibývaly v následujících dvou letech, v roce 2017 jich vzniklo 2 050 a o rok později 1 613. Rok 2018 byl rekordní v počtu zrušených restaurací, zaniklo jich 457. Pokud letos budou restaurační zařízení vznikat a zanikat stejným tempem jako v prvních pěti měsících, tak vznikne nejméně a zanikne nejvíce subjektů za posledních devět let,“ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová.
Další věcí, se kterou se museli, a i nadále musí majitelé restauračních zařízení vypořádat, je nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců – tedy zejména kuchařů. Ani to a všudypřítomná konkurence je však neodrazuje od splnění si snu provozovat vlastní bar, restauraci, bistro či klasickou českou hospodu.
Pro celou řadu z takových podnikatelů může být pohodlným řešením pořídit si licenci některého z již fungujících franšízových gastronomických konceptů. Na výběr jich mají celou řadu a další přibývají. „V roce 2018 působilo na českém franšízovém trhu na 42 franšízových sítí zaměřených na gastro byznys. Objevují se i nové značky, a to z velké části původem z tuzemska. Jmenovat můžeme například Hadog Burgers nebo čerstvou novinku Mr. Sushito,“ prozrazuje Lenka Nováková, konzultantka serveru Franchising.cz s tím, že zájem o český franšízový trh projevují stále i zahraniční značky. Momentálně o vstup na něj usilují například lotyšské samoobslužené restaurace Easy Wine a Easy Beer nebo slovenský koncept Elephant Diner. Gastronomie již dlouhodobě zaujímá prvenství mezi obory ve franšízingu.

Zobrazit v katalogu franšíz




















PŘEČTI ČLÁNKY

Franšízy v oblasti gastronomie nejsou ničím novým. Přesto je koncept Hey Foods v mnoha ohledech od provozování tradiční restaurace dost odlišný.
Franšíza 360pizza nabízí rebranding stávajícím gastro provozovnám. Jak změna pomůže efektivitě podnikání vysvětlí Markéta Krejčíková, manažerka pro rozvoj.
Franšíza Bageterie Boulevard vyrostla spolu s Crocodille na rekordních 1,6 miliardy obratu. Po covidových letech je zpět na předních pozicích mezi fastfoodovými řetězci.
„Nyní se zaměřujeme na bistro, kde chceme pizzy odbavovat do 7 minut,“ říká zakladatel franšízové sítě Vosíme.cz Richard Halmazňa.
Špagetka je franšíza s čerstvými těstovinami, kávou a zmrzlinou. Má originální receptury i způsob lokace trucků. Jak tento koncept funguje v praxi?
Nejčtenější

Pokud se Vám při vyslovení slova franšízing vůbec něco vybavuje, je to skvělé!
Další franšíza vstoupí do konkurence amerických fastfoodových značek a první pobočka vznikne v Praze. Co nového se dá do byznysu s burgery přinést?
Dánská značka City Calendar míří na český trh a hledá partnery pro expanzi. Zaměřuje se na tvorbu, výrobu a distribuci originálních lokálních adventních kalendářů s vouchery.
Franšíza s pracovními oděvy je na trhu už více jak 5 let. Petra Tománková, manažerka pro rozvoj, přibližuje, pro jaké podnikatele je koncept vhodný.
Každý den lidé zhlédnou na YouTube více jak miliardu videí. Proč toho nevyužít pro vlastní zisk?
Populární na fóru
Dotazník regionální produkty a gastroturismus
Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...
Taco Bell na cestě k vrcholu
Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.
Úspěšný rok pro Subway
Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...
Subway vidí potenciál na benzinkách
Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....
Franšíza McDonald’s? Doživotí
Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?
Sushi v Česku jde
Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.
Komunikace je základ
The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...
Lidé jsou základ
Promiňte, ale zas jednou článek o ničem.... A co se týče hlavního motta článku: V "restauracích", které jsou v jídelních sekcích nákupních center to opravdu...