Funkčnost konceptu jsme sami otestovali

Do všech krajů / Cílem franšízora je s pobočkami proniknout do krajských měst, tedy tam, kde je potenciál zákazníků vyšší. Přeci jen jde o koncept s poměrně specifickou cílovou skupinou.
pondělí
29.07.2019
Naši franšízanti pomáhají lidem se zdravotním znevýhodněním, proto u nich hledáme hlavně zápal, říká Pavel Vaníček, jednatel společnosti GS Agency, která stojí za bezlepkovým pekařstvím Smajlík.
 

Na jaře letošního roku jste spustili nabídku franšízových licencí Speciálního pekařství Smajlík. S jakými reakcemi ze strany potenciálních franšízantů jste se od té doby setkali?
Díky tomu, že jsme nabídku zveřejnili na Vašem portálu a také na zájmových portálech, které se zabývají celiakii, tak jsme vstoupili do jednání s několika potenciálními zájemci. S některými z nich jsme se také dohodli a podepsali rámcové smlouvy. V letošním a příštím roce se tedy rozrosteme, z čehož máme velkou radost. Náš projekt totiž má hlavně filantropický rozměr.

Můžeme se tedy těšit na první franšízové pobočky?
Ano, již v současné době připravujeme otevření tří středisek se třemi různými partnery z jiných koutů republiky. Tedy z míst, kde bychom bez franšízové formy jen těžko sami provozovny řídili.

Jací by měli být franšízanti Vašeho konceptu?
Náš obchodní partner by měl být především zapálený, tak jako my sami. Nejde o žádný mega výnosný byznys, ale prostor pro zajímavé uživení pro toho, kdo chce pomáhat lidem se zdravotním znevýhodněním a také s dietou. Což jsou také podmínky získání licence.

Investice do rozjetí pobočky činí cca 200 tisíc korun. Co všechno zahrnuje? Co vše za své finance mohou franšízanti očekávat?
Investice od 200 tisíc Kč je hlavně v oblasti efektivního vybavení provozovny. Od nás partner získává kompletní know-how např. v podobě systému HCCP, analytického systému, smluvních vztahů s dodavateli, výpomoc se zavedením a startem, a hlavně marketingovou podporu, která je také významnou částí našeho úspěchu a díky hlavnímu zaměření naší společnosti jí také dobře umíme.

Zákaznická skupina vašeho pekařství je poměrně specifická. Je podle Vás v Česku dostatečná kupní síla v této oblasti?
To máte pravdu. Právě proto jsme nejprve otevírali dvě vlastní provozovny, abychom ověřili funkčnost konceptu. Víme, že provozovnu není možné otevřít kdekoliv. Aby byla schopná dostatečného ekonomického výkonu, tak doporučujeme minimálně krajská města, která jsou přirozenými metropolemi regionů. V takovém případě je potenciální počet zákazníků dostatečný a model je funkční.


Zisk i dobrý pocit / „Pekařství Smajlík je samostatně ekonomicky funkční koncept, který rozhodně nevydělá takové peníze jako například jiné franšízy např. v oblasti rychlého občerstvení. Jde však o práci, která dává smysl. Naši zákazníci mnohé výrobky, které jsou chutí k nerozeznání od těch běžných, ale po kterých jim není špatně, ochutnají třeba i po 20 letech,“ říká spolumajitel konceptu Pavel Vaníček.