Díky dozoru franšízora můžeme růst
Svou kariéru u tohoto franšízového konceptu odstartoval již v roce 2013, kdy začal pracovat jako brigádník v uherskohradišťské pobočce Poe Poe. Vedení sítě si všimlo jeho vysokého pracovního nasazení a nabídlo mu práci v největší pobočce v Brně, kam přešel v roce 2015 na pozici hlavního manažera pobočky. „Po roce působení na této pozici, jsem začal přemýšlet o možnosti otevřít si svoji vlastní pobočku Poe Poe,“ popisuje Martin Horák s tím, že v tom momentě začal s hledáním vhodné lokality, která by splňovala podmínky pro franšízu Poe Poe. Komerční prostor, který splňoval veškeré požadavky, se nakonec objevil v Hodoníně.
Jeho franšízová pobočka zahájila provoz v roce 2016. Jejímu otevření však předcházela celá řada nezbytností, které bylo třeba zařídit. Na Martina Horáka tak čekalo založení společnosti s ručením omezeným, podepsání nájemní smlouvy, pak také franšízové. Nutné bylo také zajistit financování celého projektu a jeho následná realizace včetně stavebních úprav, které bylo třeba provést. Důležitou součástí příprav pak bylo i nalezení těch správných zaměstnanců, díky nimž bude podnik v Hodoníně úspěšný.
O tom, že se mu to podařilo, svědčí fakt, že zájem, jaký provozovna Poe Poe po svém otevření, u zákazníků vyvolalo, byl nad očekávání silný. „Počítali jsme s tím, že zájem ze strany zákazníků bude narůstat postupně. To, jak byl zájem abnormálně silný, nás opravdu překvapilo,“ říká Martin Horák, který se kromě provozování vlastní franšízové pobočky věnuje i práci v již zmíněné brněnské, kde stále pracuje jako hlavní manažer. Dobrou zprávou pak je, že zájem ze strany zákazníků neupadá, ba naopak, stále roste. Podle Horáka si cestu do hodonínské pobočky najde ročně čím dál více strávníků.
Kontroly v přátelské atmosféře
Ve svém podnikání Martin Horák velmi oceňuje výhody, které mu franšízová spolupráce se zavedeným konceptem, přináší. Při startu svého podnikání se mohl opřít o pomoc franšízora, což každému začínajícímu podnikateli opravdu zjednoduší jeho rozjezd. Majitel hodonínské franšízy od poskytovatele licence získal mimo jiné pomoc se zajištěním financování své pobočky, ale nejen to. Dostalo se mu také pomoci při výběru a následné úpravě prostoru a samozřejmě byl zahrnut do dodavatelsko-odběratelského řetězce, díky čemuž se v rámci centrálního nákupu surovin může dostat k cenám a podmínkám, ke kterým by se jako samostatný provozovatel restaurace bez silného partnera v zádech nedostal.
Pro někoho však může být dohled centrály určitým problémem, kvůli němuž o podnikání v rámci franšízové sítě ani neuvažuje, nebo případně je důvodem pro opuštění franšízové sítě. Martin Horák to tak však nevidí. „Franšízant by si měl uvědomit, že dozor z centrály je jen pro jeho dobro a napomáhá správnému fungování jeho provozovny. Kontroly probíhají namátkově, nesou se v přátelském duchu a případné nalezené problémy se řeší hned,“ vysvětluje s tím, že další výhodou kontrol je, že franšízant díky nim získá jistotu, že v jeho provozovně je vše v pořádku i během jeho nepřítomnosti, například, když je na zasloužené dovolené. Také díky tomu pak mohou franšízanti dále růst a případně uvažovat o rozšíření svého podnikání.
Zdá se, že podnikání pod hlavičkou Poe Poe Martinu Horákovi vyhovuje. A jaké jsou jeho další plány? Jak již bylo uvedeno, stále se věnuje jak řízení provozu své vlastní pobočky Poe Poe v Hodoníně a zároveň pracuje jako hlavní manažer pobočky v Brně. Do budoucna by však chtěl svou spolupráci s touto značkou ještě rozšířit a společně s vedením otevřít další velkou provozovnu Poe Poe v Brně.

PŘEČTI ČLÁNKY

Franšízový fastfood chce svůj koncept cenově dostupného jídla rozšířit i mimo Moravu. Co mohou novým franšízantům nabídnout?
Bistra Poe-Poe se pomalu, ale jistě vracejí na předcovidová čísla. Cílem franšízora je další expanze, zaměřit se chce zejména na oblast Čech.
Jednání s potenciálními franšízanty pokračují, nové pobočky Poe Poe by na sebe neměly nechat dlouho čekat.
ČAF představila držitele cen soutěže Franchisa roku za rok 2019. První příčku a cenu veřejnosti získal koncept CrossCafe. Další obsadily franšízy Poe-Poe a Partners Market.
Vládní opatření donutila franšízu Poe Poe přerušit provoz všech poboček. Dnes se již vše pomalu vrací do normálu.
Nejčtenější

Každý den lidé zhlédnou na YouTube více jak miliardu videí. Proč toho nevyužít pro vlastní zisk?
Franšízy modernizují své financování. Česká kavárenská síť CrossCafe Original nabízí nováčkům spolufinancování investic.
Radka Vajo vede úspěšnou pražskou pobočku Century21 ve Zlatnické ulici v Praze. Jak se jí povedlo rozjet vlastní franšízu?
Světová franšízová síť do roku 2025 vstupuje s technologickými novinkami a pokračuje v růstu sítě.
V samotném franchisingu je několik základních pojmů, které by měl znát každý, kdo se o tento způsob podnikání alespoň trochu zajímá.
Populární na fóru
Dotazník regionální produkty a gastroturismus
Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...
Taco Bell na cestě k vrcholu
Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.
Úspěšný rok pro Subway
Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...
Subway vidí potenciál na benzinkách
Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....
Franšíza McDonald’s? Doživotí
Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?
Sushi v Česku jde
Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.
Komunikace je základ
The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...
Lidé jsou základ
Promiňte, ale zas jednou článek o ničem.... A co se týče hlavního motta článku: V "restauracích", které jsou v jídelních sekcích nákupních center to opravdu...