Lovebrand odolává i krizi
Jedním z měst, které se v průběhu uplynulých 12 měsíců dočkalo „své“ La Donuterie, je i Praha. Stala se tak po Brně dalším místem v Česku, kde tato slovenská značka otevřela franšízovou pobočku. A jak říká majitel konceptu Peter Straňák, zatímco domácí trh je pobočkami této sítě již obsazen, v Česku stále existuje prostor pro nové franšízanty. Vsadit mohou například na to, že v očích zákazníků si La Donuteria vybudovala pozici lovebrandu. Jak jinak si vysvětlit jejich přízeň i v době omezení způsobených takřka celosvětovým lockdownem, která vedla k meziročnímu zvýšení tržeb o cca 300 % a také k růstu celé sítě.
Cílem franšízora pro rok 2021 bylo otevřít pobočku v každém evropském hlavním městě. Jeho splnění sice pandemie trochu zpomalila, ale na mapu La Donuterií přibyla řada nových lokalit. „Těší nás, že i přesto se nám podařilo rozjet pobočky ve městech jako Vídeň, Budapešť, Praha, Paříž, Mnichov, Salzburg, Dublin, Malaga, Barcelona, Lisabon, Kodaň nebo Stockholm,“ vyjmenovává Peter Straňák s tím, že v současné době eviduje další zájemce, kteří čekají s podpisem franšízové smlouvy na ještě větší vyjasnění situace související s COVID-19.
Design a chuť jako lákadla byznysu
Právě narůstající zájem o licence je něčím, co v poslední době vedení společnosti pozoruje. Přičítat se to dá jak intenzivnější marketingové kampani, kterou v evropských zemích realizuje, nicméně svůj vliv má i rostoucí visibilita díky novým lokalitám. „Když jsme například otevřeli pobočku v Malaze, hned se nám ozvali 3 až 4 zájemci o otevření La Donuterie v dalších oblastech Španělska. Jako motivace pro získávání nových franšízantů tak z našich zkušenosti nejlépe funguje, když reálně vidí náš obchod, jeho atraktivní design, poznají perfektní chuť našich donutů a vidí frontu zákazníků před našimi obchody,“ prozrazuje Straňák s tím, že v důsledku toho se pak občas stane, že uchazeči mají zájem o již obsazené regiony a franšízor je tak musí odmítat. Podle Straňáka lze předpokládat, že podobně jako ve Španělsku tomu bude v Polsku, kde značka aktuálně jedná hned s několika potenciálními franšízanty o otevření první pobočky v této téměř 40milionové zemi.
Podnikatel, který by chtěl svou byznys budoucnost spojit s franšízou La Donuteria, se musí připravit na investici ve výši minimálně 35 tisíc eur (cca 900 tisíc Kč). Návratu investice se podle franšízora mohou franšízanti dočkat již za 6 měsíců. V případě, že by budoucí franšízant uvažoval o využití externích finančních prostředků, například z bankovního úvěru, je mu centrála nápomocna. Pomáhá s tím, jak správně komunikovat s bankou a také s přípravou business plánu a dalších dokumentů, které jsou důležité pro schválení úvěru.
PŘEČTI ČLÁNKY
Slovenské franšízové síti La Donuteria se v posledním roce daří prosadit především v zahraničí. Čím oslovuje nové franšízanty?
La Donuteria se za pár let stala love brandem, který expanduje u nás i v zahraničí. Co se v této franšíze stalo za poslední rok? Odpovídá Petr Straňák, zakladatel & CEO.
Franšízová síť La Donuteria letos slaví 6 let na českém trhu. Jak se jí podařilo u nás prorazit a oslovit zákazníky i zájemce o licence?
Původně si chtěli otevřít malý vinný bar. Dnes Lukáš Jakubek spolu se Stanislavem Virdzekem provozují franšízu La Donuteria v Praze. Kdy přišla změna?
„V Česku plánujeme aktuálně otevírat nové pobočky ve městech s více jak 50 tisíci obyvateli,“ prozrazuje Peter Straňák, majitel franšízové sítě La Donuteria.
Nejčtenější
Franšízy modernizují své financování. Česká kavárenská síť CrossCafe Original nabízí nováčkům spolufinancování investic.
Každý den lidé zhlédnou na YouTube více jak miliardu videí. Proč toho nevyužít pro vlastní zisk?
Stárnutí evropské populace zvyšuje poptávku po službách péče o seniory. Franšízingové příležitosti vznikají i v tomto oboru. U nás zatím na trhu chybí.
Další franšíza vstoupí do konkurence amerických fastfoodových značek a první pobočka vznikne v Praze. Co nového se dá do byznysu s burgery přinést?
Realitní franšíza Remax potvrzuje oživení realitního byznysu. Kde jsou další příležitosti a jak vypadá spolupráce s touto značkou nám přiblížil generální ředitel Jan Hrubý.
Populární na fóru
Dotazník regionální produkty a gastroturismus
Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...
Taco Bell na cestě k vrcholu
Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.
Úspěšný rok pro Subway
Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...
Subway vidí potenciál na benzinkách
Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....
Franšíza McDonald’s? Doživotí
Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?
Sushi v Česku jde
Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.
Komunikace je základ
The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...
Lidé jsou základ
Promiňte, ale zas jednou článek o ničem.... A co se týče hlavního motta článku: V "restauracích", které jsou v jídelních sekcích nákupních center to opravdu...