Ženy za kormidlem byznysu
Jednou z takových franšízantek je i Renáta Roubínková Baierová, která své začátky u McDonald's prožila v Německu, kam ve svých 21 letech emigrovala z tehdejšího Československa. „Začala jsem umýváním stolů, čištěním toalet, vypracovala se až na vedoucí směny,“ vzpomíná s tím, že po přestěhování do Norimberku pracovala již jakou vedoucí restaurace.
Stát se franšízantkou McDonald's pro ni bylo velkým snem, který se mohl začít plnit v roce 1989 po sametové revoluci. V současné době provozuje sedm restaurací McDonald's v Brně, Jihlavě a na dálnici u Brna, ve kterých zaměstnává 450 až 500 lidí.
Trénink jako cesta k růstu
To cesta Silvie Muranské do franšízy McDonald's byla jiná. Před vstupem do ní pracovala v bankovnictví, a to v nejrůznějších bankách. Na mateřské dovolené však došla k názoru, že se do tohoto oboru už vrátit nechce. V momentě, kdy začala přemýšlet, do jakého byznysu by se pustila, zaujala ji forma franšízy a, jak sama říká, byla moc ráda, když uspěla ve výběrovém řízení a stala se franšízantkou McDonald‘s. „Přeci jen se ne nadarmo říká, že McDonald‘s je Rolls Royce mezi franšízami,“ říká franšízantka, která řídí čtyři pobočky v Praze a jednu na dálnici D1.
Nejen značka samotná je však tím, co franšízantky na tomto fastfoodovém konceptu láká. Velkou roli hraje jeho propracovanost, což potvrzují i slova další z franšízantek Kamily Kleiblové, která v Moravskoslezském a Olomouckém kraji provozuje osm restaurací. „Musím říct, že společnost McDonald‘s má celý systém kariérního rozvoje zaměstnanců neskutečně propracovaný. U nás dostanou možnost kariérně růst úplně všichni. Není to o tom, jaké vzdělání zaměstnanec má, ale o tom, jaké úsilí do práce vloží a jakým způsobem se sebou chce pracovat. Všichni u nás začínají na stejné pozici, podobně jako já, když jsem byla na začátku své cesty franšízantky. To znamená manuální prací v kuchyni, potom to jde přes manažerský růst, nakonec se člověk dostává až do pozice vedoucího restaurace. K tomu, aby člověk byl vedoucím restaurace, nepotřebuje vysokoškolské vzdělání, ale musí projít tréninkem,“ popisuje Kamila Kleiblová.
Zkušenosti s z oblasti gastronomie nemusí mít podle Franchising Directora CZ&SK McDonald’s Radima Foltýna ani uchazeč o franšízovou licenci. „Franšízantům předáme veškeré know-how a vše potřebné je naučíme během provozního tréninku,“ dodává. U potenciálních franšízových partnerů vedení sítě hledá zkušenosti s podnikáním, případně úspěšnou kariéru v korporaci, a chuť podnikat se zkušeným partnerem v zádech.

PŘEČTI ČLÁNKY

Světová franšízová síť do roku 2025 vstupuje s technologickými novinkami a pokračuje v růstu sítě.
Franšízing způsobil revoluci v globálním podnikání tím, že umožnil rychlou expanzi s osvědčeným obchodním modelem. Objevte největší franšízové sítě, které formují průmyslová odvětví po celém světě.
McDonald´s jde zákazníkům blíž i do menších měst a rádi by našli nové franšízanty. Čím chtějí aktuálně zákazníky oslovit?
Soutěž každoročně oceňuje úspěšné franšízové koncepty, které splňují Etický kodex franšízingu. Které letos uspěly?
V roce 2023 u nás otevřel jeden ze světově nejznámějších franšízových řetězců fast foodu šest nových restaurací. Jaké mají další byznysové plány?
Nejčtenější

Každý den lidé zhlédnou na YouTube více jak miliardu videí. Proč toho nevyužít pro vlastní zisk?
Franšízy modernizují své financování. Česká kavárenská síť CrossCafe Original nabízí nováčkům spolufinancování investic.
Více než polovina domácností má kočku nebo psa. Obě zvířáta žijí až dvacet let. To je příležitost vychovat si věrné zákazníky jako franšízant s krmivy Husse.
Děti ve škole tráví většinou minimálně 12 let. Mnozí z nich potřebují pomoc s učením. Franšíza Škola Populo nabízí profesionální řešení jako podnikatelskou příležitost.
Byznys, který nikdy nespí. Tak lze popsat provozování čerpacích stanic. Příležitost stát se jejich provozovateli nabízí například síť OMV.
Populární na fóru
Dotazník regionální produkty a gastroturismus
Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...
Taco Bell na cestě k vrcholu
Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.
Úspěšný rok pro Subway
Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...
Subway vidí potenciál na benzinkách
Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....
Franšíza McDonald’s? Doživotí
Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?
Sushi v Česku jde
Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.
Komunikace je základ
The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...
Lidé jsou základ
Promiňte, ale zas jednou článek o ničem.... A co se týče hlavního motta článku: V "restauracích", které jsou v jídelních sekcích nákupních center to opravdu...