Ženy za kormidlem byznysu

Dlouhodobé partnerství / McDonald's uděluje franšízantům licenci na 20 let. Jednu z nich vlastní i Silvie Muranská, která dnes provozuje čtyři franšízové pobočky.
Čtvrtek
06.04.2023
Téměř polovinu franšízových partnerů McDonald's v Česku tvoří ženy a jsou úspěšné. Jako majitelky vedou hned několik restaurací.
 

Jednou z takových franšízantek je i Renáta Roubínková Baierová, která své začátky u McDonald's prožila v Německu, kam ve svých 21 letech emigrovala z tehdejšího Československa. „Začala jsem umýváním stolů, čištěním toalet, vypracovala se až na vedoucí směny,“ vzpomíná s tím, že po přestěhování do Norimberku pracovala již jakou vedoucí restaurace.

Stát se franšízantkou McDonald's pro ni bylo velkým snem, který se mohl začít plnit v roce 1989 po sametové revoluci. V současné době provozuje sedm restaurací McDonald's v Brně, Jihlavě a na dálnici u Brna, ve kterých zaměstnává 450 až 500 lidí.

Trénink jako cesta k růstu

To cesta Silvie Muranské do franšízy McDonald's byla jiná. Před vstupem do ní pracovala v bankovnictví, a to v nejrůznějších bankách. Na mateřské dovolené však došla k názoru, že se do tohoto oboru už vrátit nechce. V momentě, kdy začala přemýšlet, do jakého byznysu by se pustila, zaujala ji forma franšízy a, jak sama říká, byla moc ráda, když uspěla ve výběrovém řízení a stala se franšízantkou McDonald‘s. „Přeci jen se ne nadarmo říká, že McDonald‘s je Rolls Royce mezi franšízami,“ říká franšízantka, která řídí čtyři pobočky v Praze a jednu na dálnici D1.

Nejen značka samotná je však tím, co franšízantky na tomto fastfoodovém konceptu láká. Velkou roli hraje jeho propracovanost, což potvrzují i slova další z franšízantek Kamily Kleiblové, která v Moravskoslezském a Olomouckém kraji provozuje osm restaurací. „Musím říct, že společnost McDonald‘s má celý systém kariérního rozvoje zaměstnanců neskutečně propracovaný. U nás dostanou možnost kariérně růst úplně všichni. Není to o tom, jaké vzdělání zaměstnanec má, ale o tom, jaké úsilí do práce vloží  a jakým způsobem  se sebou chce pracovat. Všichni u nás začínají na stejné pozici, podobně jako já, když jsem byla na začátku své cesty franšízantky. To znamená manuální prací v kuchyni, potom to jde přes manažerský růst, nakonec se člověk dostává až do pozice vedoucího restaurace. K tomu, aby člověk byl vedoucím restaurace, nepotřebuje vysokoškolské vzdělání, ale musí projít tréninkem,“ popisuje Kamila Kleiblová.

Zkušenosti s z oblasti gastronomie nemusí mít podle Franchising Directora CZ&SK McDonald’s Radima Foltýna ani uchazeč o franšízovou licenci. „Franšízantům předáme veškeré know-how a vše potřebné je naučíme během provozního tréninku,“ dodává. U potenciálních franšízových partnerů vedení sítě hledá zkušenosti s podnikáním, případně úspěšnou kariéru v korporaci, a chuť podnikat se zkušeným partnerem v zádech.


Podpora v provozu / Kromě pravidelných byznysových konzultací zajišťuje franšízor kompletní marketing a přístup k moderním technologiím. Toho využívá i franšízantka Renáta Roubínková Baierová se svými 7 pobočkami.

Populární na fóru

Dotazník regionální produkty a gastroturismus

Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...

1 komentář(e)
posledni 07.01.2022
Taco Bell na cestě k vrcholu

Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.

1 komentář(e)
posledni 05.08.2021
Úspěšný rok pro Subway

Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...

1 komentář(e)
posledni 13.02.2020
Subway vidí potenciál na benzinkách

Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....

2 komentář(e)
posledni 10.10.2019
Subway vidí potenciál na benzinkách

a

2 komentář(e)
posledni 10.10.2019
Franšíza McDonald’s? Doživotí

Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?

1 komentář(e)
posledni 03.02.2018
Sushi v Česku jde

Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.

1 komentář(e)
posledni 29.10.2015
Komunikace je základ

The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...

1 komentář(e)
posledni 21.09.2015