Subway s novým majitelem?
Informaci o plánovaném prodeji řetězce Subway přinesl jako první Wall Street Journal. Podle jeho zdrojů by se cena celé sítě měla pohybovat okolo 10 miliard dolarů. Řetězec, který je znám svou nabídkou sendvičů a salátů, si údajně najal poradce, jejichž úkolem je prověřit možnosti případného prodeje. Stát se tak může i to, že k prodeji vůbec nedojde.
„Vzhledem k tomu, že jsme soukromě vlastněná společnost, nemůžeme komentovat strukturu vlastníků, ani jejich další podnikatelské záměry. Naším cílem je i nadále se zaměřovat na pokračování transformace, kterou společnost začala, a tak pomoci naším franšízantům k úspěchu a ziskovosti,“ řekl na dotaz redakce portálu Franchising.cz Martin Princ, CEE Territory Director Subway.
Jak již bylo zmíněno, v České republice funguje v současné době 11 poboček této globální franšízové sítě. Po čtyřech najdou zákazníci v Praze a Brně, další dvě pak v Olomouci a dvě v Ostravě. Do České republiky značka vstoupila v roce 2003, kdy otevřela svou první pobočku v Praze. Jejím asi největším konkurentem je na tuzemském trhu síť Bageterie Boulevard, za níž stojí společnost Crocodille ČR.
Značka Subway byla založena v roce 1965 v americkém městě Bridgeport ve státě Connecticut. Pro rozvoj jak na domácím trhu, tak i za jeho hranicemi, využívá cestu franšízingu. První restaurací mimo americký kontinent se stala pobočka v Bahrajnu, která své dveře zákazníků otevřela v roce 1984. První evropská provozovna této sítě začala fungovat v britském Brightonu, a to v roce 1996. Zajímavým faktem je, že síť Subway tvoří ze 100 % pobočky vlastněné franšízanty. To znamená, že franšízor (poskytovatel licence) vlastní pobočky neprovozuje.
![](https://img.franchising.pl/cz/b16/65c/subway_products.jpg)
Zobrazit v katalogu franšíz
![360pizza](https://img.franchising.pl/cz/c5d/33a/360pizza_logo.jpg)
![Bageterie Boulevard](https://img.franchising.pl/cz/ff5/d11/logobb.jpg)
![Banh-mi-ba](https://img.franchising.pl/cz/269/93b/banhmiba.jpeg)
![Chocafé](https://img.franchising.pl/cz/714/daa/chocafe_logo_black.png)
![Coffeeshop Company](https://img.franchising.pl/cz/aef/503/coffeeshop-company-logo.gif)
![CrossCafe Original](https://img.franchising.pl/cz/e1e/d9f/logo_crosscafe.02_pantone7427_0222.png)
![Domácí těstoviny Bistro, jak ho neznáte](https://img.franchising.pl/cz/6cb/51b/logo-horizontalni-bile-pozadi_orez.png)
![Faency Fries](https://img.franchising.pl/cz/7d8/33c/logo_faency_fries1.png)
![Fruitisimo](https://img.franchising.pl/cz/889/e43/fruitissimo_logo_big.jpg)
![Harry Ramsden´s](https://img.franchising.pl/cz/cf4/cbb/hr_masterlogo.png)
![Japanos](https://img.franchising.pl/eu/f33/906/japanos.png)
![La Donuteria®](https://img.franchising.pl/cz/1ab/9b6/ladonuteria_logo-1.jpg)
![McDonald´s](https://img.franchising.pl/cz/59d/18a/mcd_goldenarches_1235_rgb.png)
![Ministerstvo sledě a vodky](https://img.franchising.pl/cz/971/c21/logo_czechy.png)
![Mr. Kebab](https://img.franchising.pl/cz/295/0e5/mr.kebab_logonew.jpg)
![Mr. Poke](https://img.franchising.pl/cz/5bc/ed7/mrpoke_logo.10ca89b.png)
![Poe-Poe](https://img.franchising.pl/cz/f56/290/logo_poe_poe_na_cernem_pozadi_500_2.png)
![ReFresh Bistro](https://img.franchising.pl/cz/895/e94/refresh_bistro_-_logo_mustard_-_black_.png)
![Tak trochu jiná točená](https://img.franchising.pl/cz/4d1/d89/taktrochujinatocena_logo.png)
![Trdlokafe](https://img.franchising.pl/cz/2c9/1be/trdlokafe-logo_black-horizontal_orez.png)
![Ugo](https://img.franchising.pl/cz/e26/728/ugo-logo_new.png)
![Vosíme.cz](https://img.franchising.pl/cz/e40/f47/vosa_1200x1200.png)
![Waf-Waf](https://img.franchising.pl/cz/1c4/acd/waf-waf.png)
PŘEČTI ČLÁNKY
![](https://img.franchising.pl/cz/fd4/0ce/foto_2-1.jpg)
Fish & Chips značky Harry Ramsden´s mají za sebou desítky let zkušeností s gastronomií i franšízingem. V Česku jsou na startu.
Nostalgie za socialistickou érou lidi baví nejen v kinematografii a designu, ale také v jídle a pití. Jak z toho udělat úspěšný franšízový model objevilo polské Ministerstvo sledě a vodky.
Franšízová síť nabízí zdravější alternativu v oblasti fast foodu už bezmála dvacet let. Na inovacích se aktivně podílí i franšízanti.
Franšízy s „jídlem do ruky“ musí rychle reagovat na zákaznické trendy. Ty nám přiblíží manažerka pro rozvoj franšízové sítě Bageterie Boulevard a 360Pizza Markéta Krejčíková.
Franšízová síť Banh-mi-ba ve stylu fast casual sází na oblibu vietnamských baget. Kde má tento byznys další potenciál?
Nejčtenější
![](https://img.franchising.pl/cz/583/6dc/mcdonalds-zajawa.jpg)
Pokud se Vám při vyslovení slova franšízing vůbec něco vybavuje, je to skvělé!
Franšízy modernizují své financování. Česká kavárenská síť CrossCafe Original nabízí nováčkům spolufinancování investic.
Tomáš Grec získal v rámci sítě Next reality ocenění za franšízovou pobočku s největším obratem. Jak se mu podařilo tohoto úspěchu dosáhnout?
Zdeněk Polášek a Martin Lehocký jsou již zkušení franšízanti. Ke dvěma franšízovým pobočkám Bageterie Boulevard přidali i jednu z konceptu 360Pizza.
„Meziročně nám poptávka po stěhování, vyklízení a úklidech roste o 50 %,“ říká Bc. Radek Straka (Jr.), ředitel franšízové sítě Extra Services.
Populární na fóru
Dotazník regionální produkty a gastroturismus
Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...
Taco Bell na cestě k vrcholu
Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.
Úspěšný rok pro Subway
Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...
Subway vidí potenciál na benzinkách
Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....
Subway vidí potenciál na benzinkách
a
Franšíza McDonald’s? Doživotí
Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?
Sushi v Česku jde
Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.
Komunikace je základ
The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...