Byznys i bez praxe / Franšízant Vosíme.cz nemusí mít zkušenosti s prací v gastroprovozu, stačí, když má alespoň krátkodobou zkušenost s vedením lidí. Zároveň mu nesmí chybět odhodlání a důvěra k Vosíme.cz.
pondělí
06.02.2023
Do konce roku 2026 chce franšíza Vosíme.cz pokrýt pobočkami většinu Česka. Za loňský rok hlásí obrat ve výši 220 milionů Kč.
 

Aktuálně jsou ve výstavbě čtyři nové pobočky, z nichž dvě by měly svůj provoz zahájit během května, resp. června. Ty se tak připojí ke stávajícím 22 provozovnám, které aktuálně na trhu fungují a jak se zdá, daří se jim. „Rok 2022 vykázala celá franšízová síť obrat ve výši zhruba 220 milionů Kč. Všechny naše pobočky jsou ziskové,“ říká Richard Halmazňa, jednatel a majitel společnosti Vosíme.cz Holding, která za franšízou stojí. Ta také uvedla, že 90 % poboček se podařilo dosáhnout breaking pointu v prvním měsíci provozu, zbylých 10 % to dokázalo do 6 měsíců.

Co se týče měst, ve kterých by měly během letoška vzniknout nové pobočky konceptu Vosíme.cz, jde o Vyškov, Frenštát, Šumperk, Kroměříž, Hradec Králové, Pardubice a Vsetín. Z toho vyplývá, že v letošním roce by se značka měla poprvé dostat také do Čech. S rozšířenímsítě by jí měli pomoci zejména franšízanti. Ti se franšízorovi hlásí převážně díky doporučení stávajících franšízantů. Často se však stane, že zájem o franšízu projeví lidé z řad zákazníků či sami zaměstnanci některého z provozů.

Expanze však nebyla tím jediným, na co se vedení společnosti v uplynulých měsících soustředilo. „Podařilo se nám digitalizovat většinu procesů, příjem objednávek nově probíhá přes externí callcentrum, které přináší profesionálnější komunikaci s našimi zákazníky,“ prozrazuje Halmazňa s tím, že aktuálně poskytovatel licencí pracuje na lepším školícím programu, protože profesionální přístup zaměstnanců se odráží v lepších výsledcích jednotlivých poboček.

Propracovaný systém

Investice do franšízové pobočky Vosíme.cz se pohybuje od zhruba dvou až tří milionů Kč. Její konečná výše závisí na velikosti a také typu provozovny. Franšízanti si totiž mohou zvolit, zda chtějí provozovat pobočku typu delivery, takeaway, foodcourt nebo bistro. Zmíněnou investici lze financovat externím kapitálem. „Perspektivním franšízantům umíme pomoci se získáním úvěru, avšak je potřeba, aby měli 40 až 50 % prostředků na investici z vlastních zdrojů,“ doplňuje Halmazňa. S návratem investice může franšízant podle něj počítat nejpozději do tří let, nicméně najdou se i případy, kdy se investice vrátila do 12 měsíců od otevření pobočky.

Jádrem podnikání s Vosíme.cz je vlastní software, který pomáhá vedení konceptu i franšízantům značky koordinovat řadu procesů důležitých pro efektivní fungování. Díky němu je možné například kontrolovat stav objednávek, sledovat pomocí GPS pohyb rozvozců, optimalizovat rozvozové trasy, evidovat docházku zaměstnanců nebo přijímat online objednávky a mít přehled o skladové hospodářství jednotlivých poboček. Ty se mohou mezi sebou i porovnávat. Velkou pomocí pro nové franšízanty je jistě i podpora při hledání jejich prvních zaměstnanců, což je zejména v současné době poměrně nesnadné.


Zaměstnanci jako klíč k úspěchu / Na začátku spolupráce pomáhá franšízor svým franšízantům s hledáním a najímáním zaměstnanců. Ti následně projdou školením, aby byli připraveni do provozu.

Populární na fóru

Dotazník regionální produkty a gastroturismus

Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...

1 komentář(e)
posledni 07.01.2022
Taco Bell na cestě k vrcholu

Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.

1 komentář(e)
posledni 05.08.2021
Úspěšný rok pro Subway

Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...

1 komentář(e)
posledni 13.02.2020
Subway vidí potenciál na benzinkách

Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....

2 komentář(e)
posledni 10.10.2019
Subway vidí potenciál na benzinkách

a

2 komentář(e)
posledni 10.10.2019
Franšíza McDonald’s? Doživotí

Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?

1 komentář(e)
posledni 03.02.2018
Sushi v Česku jde

Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.

1 komentář(e)
posledni 29.10.2015
Komunikace je základ

The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...

1 komentář(e)
posledni 21.09.2015