Franšíza je pozvolná a jistá cesta

Kávu ve Znojmě připravují už šest let / Miroslav Fojtík znal Kofi Kofi už ze studentských let. I když Znojmo má jiné podmínky pro podnikání než Brno, našli už čtyři prosperující pozice.
pondělí
09.10.2023
Miroslav Fojtík se rozhodl opustit dráhu středoškolského učitele a chtěli s manželkou začít podnikat. Jak hodnotí šest let zkušeností franšízanta Kofi Kofi ve Znojmě?
 

Co vás přivedlo k myšlence začít podnikat s franšízou? 

S ženou jsme se chtěli pustit do podnikání. Zkušenosti jsme neměli, dostatečnou odvahu začít s vlastním projektem také ne. Franšíza nám přišla jako pozvolná a jistější cesta.

Proč padla volba právě na značku Kofi Kofi? Co Vás přimělo k výběru právě tohoto konceptu? Čím váš přesvědčil?

Kofi Kofi jsme znali z dob našich studií v Brně. Celý koncept stánků s kávou nám přišel hodně sympatický. Vstupní kapitál byl ve srovnání s jinými franšízami nízký. A když jsme poznali lidi, kteří za Kofi Kofi stojí, nebylo co řešit.

Jak dlouho již s Kofi Kofi podnikáte a jak se vám daří?  Co jste dělal před vstupem do konceptu Kofi Kofi? Měl jste zkušenosti z oblasti gastronomie?

V září to bude šest let. S gastronomií jsme neměli žádné zkušenosti. Pracoval jsem jako středoškolský učitel.

S jakými problémy jste se museli na začátku svého franšízového podnikání vypořádat? 

Prvním problémem bylo hledání skladu, který by provozu vyhovoval a byl v dojezdové vzdálenosti od prodejního místa. Museli jsme také sestavit tým baristů. Hledání brigádníků na dopolední směny ve městě, kde nejsou vysoké školy, je obtížné i nyní. V prvním roce jsme také zjistili, že místo, které jsme na prodej vybrali, není vhodné. Museli jsme se proto stěhovat.

Co vnímáte jako hlavní pozitiva podnikání na principu franšízingu? Je pro vás to, že jste součástí franšízové sítě opravdu ulehčením?

Velmi pozitivně vnímám to, že mám za zády silného a zkušenějšího partnera. To oceňuji ve chvíli, kdy si mohu nechat poradit v situacích, které podnikání přináší. Nemusím řešit spoustu věcí od dokumentů pro úřady až po dodavatele. Můžeme být také součástí projektů, na které bychom byli sami malí. To jsou třeba pravidelné celorepublikové charitativní akce, které nám dělají radost.

Jakou podporu jste získali od franšízora, když jste s podnikáním pod jejich značkou začínal? 

Byli jsme v kontaktu při hledání prodejního místa a skladu pro náš provoz. Získali jsme také provozní a baristické zaškolení, pomohli při přípravě dokumentů pro hygienu atd. 

Co byste poradili případným zájemcům o licenci Kofi Kofi? Proč by do franšízy měli jít? Na co by se měli připravit? 

Doporučil bych zaměřit se na správné prodejní místo a promluvit si se zkušenějším franšízantem. Zájemci by se také měli připravit na to, že se nejedná o investiční franšízu. Aby vše fungovalo dobře, je třeba jejich zapojení.  

Jaké další plány máte v rámci Vašeho podnikání pod značkou Kofi Kofi? 

Začátkem roku jsme otevřeli čtvrtou pozici. Nyní chceme stabilizovat náš tým baristů a vylepšit provozní procesy na všech místech.


Kafe na kolečkách rozjedete za 3 měsíce / Od prvního kontaktu až po spuštění vlastního podnikání vám stačí jen 3 měsíce. Pokud vybraná pozice není ta pravá, snadno se přemístíte jinam.

Populární na fóru

Dotazník regionální produkty a gastroturismus

Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...

1 komentář(e)
posledni 07.01.2022
Taco Bell na cestě k vrcholu

Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.

1 komentář(e)
posledni 05.08.2021
Úspěšný rok pro Subway

Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...

1 komentář(e)
posledni 13.02.2020
Subway vidí potenciál na benzinkách

Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....

2 komentář(e)
posledni 10.10.2019
Subway vidí potenciál na benzinkách

a

2 komentář(e)
posledni 10.10.2019
Franšíza McDonald’s? Doživotí

Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?

1 komentář(e)
posledni 03.02.2018
Sushi v Česku jde

Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.

1 komentář(e)
posledni 29.10.2015
Komunikace je základ

The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...

1 komentář(e)
posledni 21.09.2015