Pizza vždycky bodne!
Pizza s rozvozem je v nabídce gastronomie poměrně konkurenční prostředí. Franšízový koncept Vosíme.cz do něj vstoupil s kombinací rychlosti a hravého marketingu. Nyní mají pobočky na pětadvaceti místech po Jižní a Severní Moravě. Tři z nich, konkrétně Přerov, Opavu a Ostravu Jih vlastní jeden z nejúspěšnějších franšízantů značky Vašek Hájek. „Chtěl jsem vlastní pizzerii. Během studia vysoké školy jsem v USA poznal největší sítě pizzerií a líbilo se mi, jak mají nastavené procesy a celkové fungování,“ vysvětluje svou motivaci Vašek.
Vlastnímu podnikání se věnoval už před tím – s rodiči provozoval několik prodejen květin s rozvozem v Ostravě a v tomto byznyse stále pokračuje. K nápadu s pizzerií se však po letech vrátil a v polovině roku 2020 oslovil franšízora Richarda Halmazňu, zda by mu nepřidělil pobočku v Přerově. Po několika schůzkách ho přesvědčil a dohodli se na spolupráci. „Nejvíce mne zaujal neotřelý marketing. Navíc jsem chtěl dělat hlavně pizzu a doplňková jídla. Nic složitého na přípravu v podobě vaření nebo pánvičkování,“ říká k počátkům spolupráce franšízant Vašek.
První pobočka v Přerově vyžadovala nejnižší investici, zhruba 1,5milionu korun. O půl roku později vznikla Opava, která přišla na 2 miliony korun a v roce 2023 mezi jeho franšízy přibyla ostravská pobočka s investicí 4 miliony korun. Je totiž výrazně větší než ostatní a také vyžadovala kompletní rekonstrukci. „Rentabilita je přímo závislá na tržbách pobočky a zároveň se objevují neplánované investice v podobě nových aut, modernizace v kuchyni apod. Vzhledem k tomu, že mám rád kvalitu, funkci a spolehlivost od stolů po stroje, jsou pořizovací náklady vyšší. Má rentabilita je delší, pomalejší. Ale můžu uvést, že franšízant obecně může počítat s návratností do dvou let za podmínky, že dělá vše správně, To znamená dodržuje nákup surovin, receptury a další důležité složky kvality,“ přibližuje ekonomickou stránku podnikání Vašek.
Motivací k dalšímu rozvoji pro Vaška Hájka je boření rekordů a zvyků. „Chci se neustále zlepšovat a srovnávat s ostatními pobočkami. Hlavně v zátěžové dny (svátky), kdy očekáváme hodně práce, chci být lepší než minulý rok. Jak v počtu objednávek, tak v dovozových časech. Zároveň mě potěší, když na silnici potkávám „vosí“ auta a v popelnicích vidím prázdné pizza krabice s naším logem,“ říká o svém podnikání.
Samozřejmě, že každá práce má své nároky a zde je podle něj těžké nastavení jednotlivých procesů, od přípravy těsta v kuchyni po předání objednávky do rukou zákazníka. Musí totiž vše fungovat tak, aby v náporu do sebe tyto kroky zapadaly a vše šlo rychle. „Protože náš největší soupeř, je čas. Naštěstí mám v týmu provozní manažery Barču a Matěje, sestru Petru, fandící rodiče a milující ženu s dětmi. Ti mají bezpochyby velkou zásluhu na výsledcích,“ představuje své zázemí Vašek.
Spolupráci se svým franšízorem hodnotí Vašek Hájek velmi kladně. Sice přiznává, že centrála je na franšízanty náročnější, ale vždy s lidským přístupem a pochopením. Setkávají se na pravidelných poradách s jednotlivými odděleními i oběma majiteli. Ze zpětné vazby na poradě vznikne výstup a na tom pak jednotliví lidé pracují. Výsledky jsou podle Vaška vidět: „Když srovnám otevření pobočky v Přerově a v Ostravě Jihu, rozdíl je obrovský. V Přerově jsme roznesli letáky do schránky, dnes je to velká show s hosteskami a programem pro děti,“ uvádí příklad rozvoje. Vaškovy nejbližší plány míří k přemístění pobočky Ostrava centrum, jejímž bude provozovatelem. A tím jeho plány na rok 2024 zdaleka nekončí, ale více zatím nebude prozrazovat.
![](https://img.franchising.pl/cz/071/e36/dsc05923.jpg)
PŘEČTI ČLÁNKY
![](https://img.franchising.pl/cz/fd4/0ce/foto_2-1.jpg)
Fish & Chips značky Harry Ramsden´s mají za sebou desítky let zkušeností s gastronomií i franšízingem. V Česku jsou na startu.
Franšízová síť nabízí zdravější alternativu v oblasti fast foodu už bezmála dvacet let. Na inovacích se aktivně podílí i franšízanti.
Do konce roku 2026 chce franšíza Vosíme.cz pokrýt pobočkami většinu Česka. Za loňský rok hlásí obrat ve výši 220 milionů Kč.
Franšíza Vosíme.cz pomalu, ale jistě rozšiřuje své zastoupení na trhu. A to s vydatnou podporou franšízantů. Kdy značku potkáme i v Čechách?
Gastrofranšíza Vosíme.cz cílí na města s více jak 30 tisíci obyvateli. Jaké formáty provozoven franšízantům nabízí?
Nejčtenější
![](https://img.franchising.pl/cz/583/6dc/mcdonalds-zajawa.jpg)
Pokud se Vám při vyslovení slova franšízing vůbec něco vybavuje, je to skvělé!
Franšízy modernizují své financování. Česká kavárenská síť CrossCafe Original nabízí nováčkům spolufinancování investic.
Tomáš Grec získal v rámci sítě Next reality ocenění za franšízovou pobočku s největším obratem. Jak se mu podařilo tohoto úspěchu dosáhnout?
Zdeněk Polášek a Martin Lehocký jsou již zkušení franšízanti. Ke dvěma franšízovým pobočkám Bageterie Boulevard přidali i jednu z konceptu 360Pizza.
„Meziročně nám poptávka po stěhování, vyklízení a úklidech roste o 50 %,“ říká Bc. Radek Straka (Jr.), ředitel franšízové sítě Extra Services.
Populární na fóru
Dotazník regionální produkty a gastroturismus
Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...
Taco Bell na cestě k vrcholu
Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.
Úspěšný rok pro Subway
Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...
Subway vidí potenciál na benzinkách
Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....
Subway vidí potenciál na benzinkách
a
Franšíza McDonald’s? Doživotí
Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?
Sushi v Česku jde
Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.
Komunikace je základ
The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...