Pomoci s financemi / Náklady na vlastní pobočku jsou od tří a půl milionu. Franšízor může pomoci s půjčkou až do 50 % z celkových nákladů.
pondělí
04.03.2024
Vašek Hájek za tři roky, do kterých spadala éra covidu, stihl otevřít tři úspěšné franšízy Vosíme.cz. Proč uvěřil právě této pizze?
 

Pizza s rozvozem je v nabídce gastronomie poměrně konkurenční prostředí. Franšízový koncept Vosíme.cz do něj vstoupil s kombinací rychlosti a hravého marketingu. Nyní mají pobočky na pětadvaceti místech po Jižní a Severní Moravě. Tři z nich, konkrétně Přerov, Opavu a Ostravu Jih vlastní jeden z nejúspěšnějších franšízantů značky Vašek Hájek. „Chtěl jsem vlastní pizzerii. Během studia vysoké školy jsem v USA poznal největší sítě pizzerií a líbilo se mi, jak mají nastavené procesy a celkové fungování,“ vysvětluje svou motivaci Vašek.

Vlastnímu podnikání se věnoval už před tím – s rodiči provozoval několik prodejen květin s rozvozem v Ostravě a v tomto byznyse stále pokračuje.  K nápadu s pizzerií se však po letech vrátil a v polovině roku 2020 oslovil franšízora Richarda Halmazňu, zda by mu nepřidělil pobočku v Přerově. Po několika schůzkách ho přesvědčil a dohodli se na spolupráci. „Nejvíce mne zaujal neotřelý marketing. Navíc jsem chtěl dělat hlavně pizzu a doplňková jídla. Nic složitého na přípravu v podobě vaření nebo pánvičkování,“ říká k počátkům spolupráce franšízant Vašek.  

První pobočka v Přerově vyžadovala nejnižší investici, zhruba 1,5milionu korun. O půl roku později vznikla Opava, která přišla na 2 miliony korun a v roce 2023 mezi jeho franšízy přibyla ostravská pobočka s investicí 4 miliony korun. Je totiž výrazně větší než ostatní a také vyžadovala kompletní rekonstrukci. „Rentabilita je přímo závislá na tržbách pobočky a zároveň se objevují neplánované investice v podobě nových aut, modernizace v kuchyni apod. Vzhledem k tomu, že mám rád kvalitu, funkci a spolehlivost od stolů po stroje, jsou pořizovací náklady vyšší. Má rentabilita je delší, pomalejší. Ale můžu uvést, že franšízant obecně může počítat s návratností do dvou let za podmínky, že dělá vše správně, To znamená dodržuje nákup surovin, receptury a další důležité složky kvality,“ přibližuje ekonomickou stránku podnikání Vašek.

Motivací k dalšímu rozvoji pro Vaška Hájka je boření rekordů a zvyků. „Chci se neustále zlepšovat a srovnávat s ostatními pobočkami. Hlavně v zátěžové dny (svátky), kdy očekáváme hodně práce, chci být lepší než minulý rok. Jak v počtu objednávek, tak v dovozových časech. Zároveň mě potěší, když na silnici potkávám „vosí“ auta a v popelnicích vidím prázdné pizza krabice s naším logem,“ říká o svém podnikání.

Samozřejmě, že každá práce má své nároky a zde je podle něj těžké nastavení jednotlivých procesů, od přípravy těsta v kuchyni po předání objednávky do rukou zákazníka. Musí totiž vše fungovat tak, aby v náporu do sebe tyto kroky zapadaly a vše šlo rychle. „Protože náš největší soupeř, je čas. Naštěstí mám v týmu provozní manažery Barču a Matěje, sestru Petru, fandící rodiče a milující ženu s dětmi. Ti mají bezpochyby velkou zásluhu na výsledcích,“ představuje své zázemí Vašek.

Spolupráci se svým franšízorem hodnotí Vašek Hájek velmi kladně. Sice přiznává, že centrála je na franšízanty náročnější, ale vždy s lidským přístupem a pochopením. Setkávají se na pravidelných poradách s jednotlivými odděleními i oběma majiteli.  Ze zpětné vazby na poradě vznikne výstup a na tom pak jednotliví lidé pracují. Výsledky jsou podle Vaška vidět: „Když srovnám otevření pobočky v Přerově a v Ostravě Jihu, rozdíl je obrovský. V Přerově jsme roznesli letáky do schránky, dnes je to velká show s hosteskami a programem pro děti,“ uvádí příklad rozvoje. Vaškovy nejbližší plány míří k přemístění pobočky Ostrava centrum, jejímž bude provozovatelem. A tím jeho plány na rok 2024 zdaleka nekončí, ale více zatím nebude prozrazovat. 


Vašek Hájek, franšízant Vosíme.cz / Za tři roky zvládl založit tři prosperující pobočky na severní Moravě a nyní plánuje převzetí čtvrté.

Populární na fóru

Dotazník regionální produkty a gastroturismus

Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...

1 komentář(e)
posledni 07.01.2022
Taco Bell na cestě k vrcholu

Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.

1 komentář(e)
posledni 05.08.2021
Úspěšný rok pro Subway

Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...

1 komentář(e)
posledni 13.02.2020
Subway vidí potenciál na benzinkách

Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....

2 komentář(e)
posledni 10.10.2019
Subway vidí potenciál na benzinkách

a

2 komentář(e)
posledni 10.10.2019
Franšíza McDonald’s? Doživotí

Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?

1 komentář(e)
posledni 03.02.2018
Sushi v Česku jde

Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.

1 komentář(e)
posledni 29.10.2015
Komunikace je základ

The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...

1 komentář(e)
posledni 21.09.2015