Nápad u piva, který vyšel
Franšízant ze Slezska provozuje dvě franšízy značky Vosíme, jednu v Ostravě-Porubě, druhou v Hlučíně. Do světa gastronomie a rozvozu pizzy nakoukl už během studií na vysoké škole, kdy měl brigádu jako rozvozce. „Všímal jsem si, že se jedná o celkem výnosný byznys a bral jsem to jako rychlý způsob, jak přijít k penězům. Dnes už samozřejmě vím, že s tím souvisí i spousta práce okolo,“ svěřil se Honza.
Ještě předtím, než začal podnikat, seděl se svým kamarádem – dalším rozvozcem – na pivě. Vosíme už znali. Všimli si, že firma chystá pobočku v centru Ostravy a také zaregistrovali, že se hledají další „vosí“ franšízanti. Napsali mail, následovalo několik schůzek a otevřeli pobočku v Ostravě - Porubě. „Najít místo nebylo úplně jednoduché, nakonec jsme se rozhodli pro prostor na Francouzské. Teď už mají franšízanti k dispozici veškeré nákresy a vlastně celou stavbu dokáže zajistit centrála, my jsme ale byli teprve osmou pobočkou v řadě, o to to tehdy bylo o dost složitější,“ zavzpomínal Honza.
Honza se svým tehdejším společníkem (ten se později oddělil a provozuje franšízy ve Zlíně a Uherském Hradišti) otevřeli svou první pobočku v únoru roku 2020, čísla se ale začala pořádně hýbat až v létě. A pak přišly Vánoce, které přinesly zlom. „Od té doby už se držíme v kladných číslech,“ odhalil Honza.
Následně otevřel pobočku v Hlučíně. „Tady už byl rozjezd daleko rychlejší. Lidé značku znali, skvěle zafungovala i marketingová podpora,“ porovnává začátky obou poboček Honza. Obě franšízy od sebe dělí jen pár kilometrů, každá ale funguje úplně jinak. „Na rozvoz je Poruba jednodušší. Vyjede objednávka a všechno máte v podstatě za rohem. Zato v Hlučíně jezdíme i do okolních obcí a vesnic, o to je to náročnější. Ale tyto objednávky navíc mají i větší nákupní košíky,“ dodal Honza.
Práce má až nad hlavu, ale pokud je třeba, pomáhá i s rozvozem. „Na obou pobočkách mi hodně pomáhají i úžasné provozní,“ nezapomněl poděkovat. „Jinak je toho ale spousta, co musím řešit. Řekne se, že udělat a odvést pizzu je jednoduché, ale těch problémů a věcí, co se mohou pokazit, je občas opravdu hodně,“ přibližuje svou práci franšízant.
Honza se, stejně jako další kolegové z Vosíme, účastní pravidelných školení a meetingů, které organizuje centrála franšízora. „Probíráme plány, vyhodnocujeme výsledky. Podporu máme úžasnou. Když něco potřebujeme, tak se obrátíme na centrálu a pomoc je okamžitá,“ řekl Honza, který nikdy nelitoval toho, že do vosí společnosti vstoupil. „Na začátku to bylo těžké, měli jsme tržby, které si teď ani nedokážu představit. Ale značka jde neustále a rychle nahoru, vznikají nová bistra, je z toho zkrátka velká profesionální franšízová firma. A já jsem moc rád, že jsem její součástí,“ uznal.
PŘEČTI ČLÁNKY
Franšízová síť s čerstvým ovocem v pravé belgické čokoládě Choco Boss nabízí zajímavý nápad na podnikání s příznivými vstupními investicemi.
Vašek Hájek za tři roky, do kterých spadala éra covidu, stihl otevřít tři úspěšné franšízy Vosíme.cz. Proč uvěřil právě této pizze?
Do konce roku 2026 chce franšíza Vosíme.cz pokrýt pobočkami většinu Česka. Za loňský rok hlásí obrat ve výši 220 milionů Kč.
Franšíza Vosíme.cz pomalu, ale jistě rozšiřuje své zastoupení na trhu. A to s vydatnou podporou franšízantů. Kdy značku potkáme i v Čechách?
Gastrofranšíza Vosíme.cz cílí na města s více jak 30 tisíci obyvateli. Jaké formáty provozoven franšízantům nabízí?
Nejčtenější
Každý den lidé zhlédnou na YouTube více jak miliardu videí. Proč toho nevyužít pro vlastní zisk?
Franšízy modernizují své financování. Česká kavárenská síť CrossCafe Original nabízí nováčkům spolufinancování investic.
Ředitel franšízové sítě Prorozvoz Jan Kryštof si s námi povídal o perspektivě a vývoji oboru logistiky. Zeptali jsme se i na formy spolupráce.
Poptávka po konopných produktech roste, stejně tak i zákonné regulace. Jak je na novelu připravena franšízová síť Cbweed?
Franchisové systémy je možno rozdělit podle různých kriterií, mimo jiné druhu know-how, druhu hospodářské činnosti či způsobu organizace systému.
Populární na fóru
Dotazník regionální produkty a gastroturismus
Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...
Taco Bell na cestě k vrcholu
Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.
Úspěšný rok pro Subway
Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...
Subway vidí potenciál na benzinkách
Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....
Franšíza McDonald’s? Doživotí
Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?
Sushi v Česku jde
Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.
Komunikace je základ
The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...
Lidé jsou základ
Promiňte, ale zas jednou článek o ničem.... A co se týče hlavního motta článku: V "restauracích", které jsou v jídelních sekcích nákupních center to opravdu...