Nápad u piva, který vyšel

Pizza jede i v regionech / Kolem Hlučína je hodně spádových obcí, které franšízantovi dělají dobrý obrat. Lidé zde dělají větší objednávky najednou.
pondělí
16.12.2024
Franšízant Honza Stopek vede dvě úspěšné pobočky s pizzou Vosíme. Na počátku stála debata u piva na téma vlastní podnikání.
 

Franšízant ze Slezska provozuje dvě franšízy značky Vosíme, jednu v Ostravě-Porubě, druhou v Hlučíně. Do světa gastronomie a rozvozu pizzy nakoukl už během studií na vysoké škole, kdy měl brigádu jako rozvozce. „Všímal jsem si, že se jedná o celkem výnosný byznys a bral jsem to jako rychlý způsob, jak přijít k penězům. Dnes už samozřejmě vím, že s tím souvisí i spousta práce okolo,“ svěřil se Honza.

Ještě předtím, než začal podnikat, seděl se svým kamarádem – dalším rozvozcem – na pivě. Vosíme už znali. Všimli si, že firma chystá pobočku v centru Ostravy a také zaregistrovali, že se hledají další „vosí“ franšízanti. Napsali mail, následovalo několik schůzek a otevřeli pobočku v Ostravě - Porubě. „Najít místo nebylo úplně jednoduché, nakonec jsme se rozhodli pro prostor na Francouzské. Teď už mají franšízanti k dispozici veškeré nákresy a vlastně celou stavbu dokáže zajistit centrála, my jsme ale byli teprve osmou pobočkou v řadě, o to to tehdy bylo o dost složitější,“ zavzpomínal Honza.

Honza se svým tehdejším společníkem (ten se později oddělil a provozuje franšízy ve Zlíně a Uherském Hradišti) otevřeli svou první pobočku v únoru roku 2020, čísla se ale začala pořádně hýbat až v létě. A pak přišly Vánoce, které přinesly zlom. „Od té doby už se držíme v kladných číslech,“ odhalil Honza.

Následně otevřel pobočku v Hlučíně. „Tady už byl rozjezd daleko rychlejší. Lidé značku znali, skvěle zafungovala i marketingová podpora,“ porovnává začátky obou poboček Honza. Obě franšízy od sebe dělí jen pár kilometrů, každá ale funguje úplně jinak. „Na rozvoz je Poruba jednodušší. Vyjede objednávka a všechno máte v podstatě za rohem. Zato v Hlučíně jezdíme i do okolních obcí a vesnic, o to je to náročnější. Ale tyto objednávky navíc mají i větší nákupní košíky,“ dodal Honza.

Práce má až nad hlavu, ale pokud je třeba, pomáhá i s rozvozem. „Na obou pobočkách mi hodně pomáhají i úžasné provozní,“ nezapomněl poděkovat. „Jinak je toho ale spousta, co musím řešit. Řekne se, že udělat a odvést pizzu je jednoduché, ale těch problémů a věcí, co se mohou pokazit, je občas opravdu hodně,“ přibližuje svou práci franšízant.

Honza se, stejně jako další kolegové z Vosíme, účastní pravidelných školení a meetingů, které organizuje centrála franšízora. „Probíráme plány, vyhodnocujeme výsledky. Podporu máme úžasnou. Když něco potřebujeme, tak se obrátíme na centrálu a pomoc je okamžitá,“ řekl Honza, který nikdy nelitoval toho, že do vosí společnosti vstoupil. „Na začátku to bylo těžké, měli jsme tržby, které si teď ani nedokážu představit. Ale značka jde neustále a rychle nahoru, vznikají nová bistra, je z toho zkrátka velká profesionální franšízová firma. A já jsem moc rád, že jsem její součástí,“ uznal.


Honza Stopek, franšízant Vosíme / Kdysi pizzu rozvážel, dnes má dvě úspěšné franšízy v Ostravě–Porubě a Hlučíně.

Populární na fóru

Dotazník regionální produkty a gastroturismus

Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...

1 komentář(e)
posledni 07.01.2022
Taco Bell na cestě k vrcholu

Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.

1 komentář(e)
posledni 05.08.2021
Úspěšný rok pro Subway

Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...

1 komentář(e)
posledni 13.02.2020
Subway vidí potenciál na benzinkách

Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....

1 komentář(e)
posledni 10.10.2019
Franšíza McDonald’s? Doživotí

Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?

1 komentář(e)
posledni 03.02.2018
Sushi v Česku jde

Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.

1 komentář(e)
posledni 29.10.2015
Komunikace je základ

The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...

1 komentář(e)
posledni 21.09.2015
Lidé jsou základ

Promiňte, ale zas jednou článek o ničem.... A co se týče hlavního motta článku: V "restauracích", které jsou v jídelních sekcích nákupních center to opravdu...

1 komentář(e)
posledni 15.07.2015