SUBWAY kraluje počtem provozoven

Na konci roku 2010 provozoval SUBWAY 33 749 restaurací a McDonald 32 737. Tím se stal prodejce sendvičů největší franšízovou sítí na světě v počtu obchodních míst. Je ale těžké mluvit o vypuzení McDonald´s z prvního místa, protože v tomto odvětví ukazuje sílu sítě tržby.
Porovnávat McDonald´s a SUBWAY je celkem obtížné, ačkoliv se jedná o řetězce s rychlým občerstvením, oba se vyznačují odlišným rozsahem a stylem provozu. McDonald´s například zaměstnává více pracovníků a má vyšší počet zákazníků. Tomu pak také odpovídají výše tržeb, které za rok 2010 činily 24 miliard dolarů.
Martin Princ, ředitel rozvoje sítě SUBWAY pro Střední a Východní Evropu portálu FranchisingINFO.cz exkluzivně sdělil: „Náš růst pramení ze skutečnosti, že nabízíme našim partnerům možnost vlastního podnikání podle spolehlivého a ověřeného obchodního modelu – franšízingu. Současně si uvědomujeme, že udržení prvenství nebude vůbec jednoduché. Je to pro nás výzva.“
Síť SUBWAY, která vznikla v roce 1965 v USA, si za svůj obchodní model zvolila franšízing. První evropská provozovna této sítě začala fungovat v roce 1996 v britském Brightonu. "Evropa se na dosažení pozice největší fast-foodové sítě podílí zhruba 10 %. V regionu CEE, kde se naše síť výrazněji rozvíjí zhruba od roku 2005, nyní naši franšízanti provozují na 250 restaurací. Do konce letošního roku by jich mělo přibýt dalších 170. Přibližně do 5 let pak plánujeme stát se také v regionu Střední a Východní Evropy největší řetězcem s restauracemi rychlého občerstvení," uvedl Martin Princ.
Subway provozuje v České republice 9 restaurací a McDonald´s 81, z nichž je 49 franšízových.
Bližší informace k jednotlivým franšízovým systémům naleznete v Katalogu franšíz.
PŘEČTI ČLÁNKY

Světová franšízová síť do roku 2025 vstupuje s technologickými novinkami a pokračuje v růstu sítě.
Franšízing způsobil revoluci v globálním podnikání tím, že umožnil rychlou expanzi s osvědčeným obchodním modelem. Objevte největší franšízové sítě, které formují průmyslová odvětví po celém světě.
McDonald´s jde zákazníkům blíž i do menších měst a rádi by našli nové franšízanty. Čím chtějí aktuálně zákazníky oslovit?
Soutěž každoročně oceňuje úspěšné franšízové koncepty, které splňují Etický kodex franšízingu. Které letos uspěly?
V roce 2023 u nás otevřel jeden ze světově nejznámějších franšízových řetězců fast foodu šest nových restaurací. Jaké mají další byznysové plány?
Nejčtenější

Pokud se Vám při vyslovení slova franšízing vůbec něco vybavuje, je to skvělé!
Každý den lidé zhlédnou na YouTube více jak miliardu videí. Proč toho nevyužít pro vlastní zisk?
CrossCafe přichází s novým konceptem franšízingu. Kavárny buduje ve vlastní režii a nabízí je k odkupu až když jsou ziskové. Franšízant získá klientelu a vyškolený personál.
Stravování v krabičkách se prosadilo v českých domácnostech i kancelářích. Jak na to jde česká franšíza FITeat?
Poptávka po úklidových, stěhovacích a řemeslných službách je velká. Jak z této situace těžit vysvětlí Jiří Bártík, obchodní manažer mezinárodní franšízové sítě Extra Services.
Populární na fóru
Dotazník regionální produkty a gastroturismus
Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...
Taco Bell na cestě k vrcholu
Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.
Úspěšný rok pro Subway
Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...
Subway vidí potenciál na benzinkách
Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....
Franšíza McDonald’s? Doživotí
Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?
Sushi v Česku jde
Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.
Komunikace je základ
The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...
Lidé jsou základ
Promiňte, ale zas jednou článek o ničem.... A co se týče hlavního motta článku: V "restauracích", které jsou v jídelních sekcích nákupních center to opravdu...