Podnikání bez plýtvání

Spokojenost na obou stranách / Automatická obsluha má svoje výhody nejen pro hosty, ale také pro majitele jednotlivých poboček. Mimo to, že je tento způsob obsluhy o poznání rychlejší než v klasických restauracích, snižuje také počet zaměstnanců, kteří jsou nutní k bezproblémovému chodu provozovny.
Středa
16.10.2019
Originální pojetí obsluhy restaurací EasyBear zaujme zejména zákazníky, jejich ziskovost pak hlavně zájemce o franšízu.
 

Pro dosažení úspěchu na poli gastronomie je v současné době stále častěji nutné přijít na trh s neotřelým konceptem, který je nejen originální, ale hlavně ekonomicky životaschopný. Jedním z těch, které chtějí proniknout na český trh, je původem lotyšský EasyBeer. Ten se zde chce rozvíjet prostřednictvím franšízových licencí. Aktuálně tak hledá partnera, který by si vzal na starost rozvoj sítě po celém Česku.

Čím se tedy koncept, jehož první pobočka začala fungovat již před několika lety v Rize, od dalších franšíz liší? Ty hlavní rozdíly můžeme najít především v platbách a vyřizování objednávek hostů jednotlivých restaurací. Vše je totiž nastaveno tak, aby co nejvíce procesů probíhalo automaticky. V praxi to tedy funguje tak, že zákazník po vstupu do provozovny dostane speciální předplatitelskou kartu, která obsahuje virtuální peníze. Zákazníci si mohou zakoupit libovolný nápoj po naskenování karty na výdejním automatu, a až později zaplatit na pokladně. To ocení zejména ti, kteří chtějí ochutnat rozličná piva, a na konci večera opustit restauraci a bez problému najít cestu domů.

V EasyBeer totiž zákazník zaplatí za to, co skutečně vypije. V klasických restauracích mají hosté v dnešní době sice možnost vybrat si ze široké nabídky piv, ale vždy si musí objednat minimálně malé pivo a obsluze je jedno, zda mu chutná a vypije ho. Musí ho prostě zaplatit. V EasyBeer mají však zákazníky možnost sami si načepovat a pivo předem ochutnat i v menším množství. To znamená, že si každý může naplnit sklenici pitím, které mu bude skutečně chutnat. A že je z čeho vybírat – v restauraci najdou hosté až 200 druhů piv. Host pak platí až na konci své návštěvy při odchodu z restaurace. Dobrou zprávou pro majitele franšízy Easy Beer je, že praxe ukázala, že takový způsob platby podporuje vyšší útratu. A čím více host utratí, tím větší má restauratér výdělky.

Obchoďáky, letiště i turistické cíle

Díky vysoké automatizaci plateb a objednávek se navíc franšízantovi snižují i náklady spojené s personálem. Tím, že se zákazníci obsluhují sami, není třeba mít na place armádu číšníků a servírek. Vyhne se tak nejen finančním nákladům, ale také hledáním vhodných zaměstnanců, což je v současnosti problém, který řeší podnikatelé snad v každém odvětví. Technologie Easy Beer také umožňuje kontrolovat množství díky čemuž ziskovost zůstává konzistentní. Dávkovače piva jsou napojeny na sudy, které jsou umístěny v chlazené místnosti, díky čemuž má pivo ideální teplotu a skvělou chuť. Systém využívá speciální elektronické omezovače pěny, které regulují pěnu při čepování ze stěny na minimum. V provozech tak nevydrží žádný sud déle než týden a nedochází k žádnému plýtvání. Každý mililitr je tak účtován a uhrazen. I když zákazník ochutná pouze pár mililitrů piva nebo si naplní plný pohár, za všechno platí. Není ale nucen vypít větší množství něčeho, co mu nechutná.

Koncept Easy Beer je navržen tak, aby byl dostupný ve třech možných kombinacích – bar či restaurace v oblíbených turistických destinacích, nebo v nákupním středisku, případně na letišti či na oblíbených místech „domácích“. Celková investice do podnikání pod hlavičkou této franšízové sítě je ovlivněna hned několika faktory, mezi něž patří například náklady na úpravu prostoru nebo výše nájmu. Typická EasyBeer restaurace vyžaduje investici začínající na 150 tisících eur, pokrývá však kromě know-how a školení také zařízení a software potřebný ke správnému fungování veškerých systémů v restauraci. S její návratností pak může franšízant počítat v horizontu 14 až 30 měsíců. S franšízanty poskytovatel licence uzavírá smlouvu na 10 let s možností dalšího prodloužení.


Z Pobaltí do centra Evropy / Kořeny restaurací EasyBeer najdeme v lotyšské Rize. Odtud se díky franšíze rozšířily i do Maďarska a Slovinska. Se svou nabídkou má Franšízor ambice vstoupit i na český trh.

Populární na fóru

Dotazník regionální produkty a gastroturismus

Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...

1 komentář(e)
posledni 07.01.2022
Taco Bell na cestě k vrcholu

Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.

1 komentář(e)
posledni 05.08.2021
Úspěšný rok pro Subway

Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...

1 komentář(e)
posledni 13.02.2020
Subway vidí potenciál na benzinkách

Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....

2 komentář(e)
posledni 10.10.2019
Subway vidí potenciál na benzinkách

a

2 komentář(e)
posledni 10.10.2019
Franšíza McDonald’s? Doživotí

Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?

1 komentář(e)
posledni 03.02.2018
Sushi v Česku jde

Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.

1 komentář(e)
posledni 29.10.2015
Komunikace je základ

The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...

1 komentář(e)
posledni 21.09.2015