Franšíza McDonald´s je pro mě spojení na celý život
Původně se Kamila 7 let věnovala obchodování s palivy. Podnikání v tomto, jak sama říká, spíše mužském prostředí ji naučilo strategickému a pragmatickému myšlení, čehož v podnikání využívá dodnes. V roce 2001 se však rozhodla změnit branži. „Hledala jsem, co by mi bylo nejblíže, co by mě naplňovalo. Jsem perfekcionista a potřebuji v tom, co dělám, vidět výsledky. Práce s lidmi, každodenní starost o chod restaurací a velká orientace na zákaznickou zkušenost v kombinaci s dokonale propracovaným systémem. Franšízing od McDonald´s tak pro mne byl dokonalou volbou,“ vysvětluje Kamila Kleiblová.
Začátky snad každého podnikání se neobejdou bez problémů. Nejinak tomu je i u toho franšízového. I když v tomto případě má „začínající“ podnikatel tu výhodu, že se může opřít o zkušenosti franšízora. A ty jsou u McDonald´s opravdu veliké. Nicméně ani tehdy není stoprocentně jisté, že franšízant nebude muset čas od času nějaké ty problémy řešit.
Propracovaný systém jako kompas
I když se každý franšízant McDonald´s na svou budoucí roli připravuje a prochází velice intenzivním tréninkem, po převzetí restaurace bude hrát sám na svém hřišti. Přesně to čekalo i na Kamilu Kleiblovou. „Stala jsem se tehdy vedoucí nově otevřené restaurace v Ostravě. Nejvíce mi dalo zabrat propojení teoretických poznatků z tréninku s reálnou praxí v oblasti vedení lidí s vysokými požadavky společnosti McDonald´s na provozní standardy. Naštěstí se to povedlo a zkušenosti s vedením restaurace mi i nadále pomáhají v řízení mé společnosti,“ říká majitelka sedmi restaurací McDonald´s v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. V současné době je Kamiliným každodenním chlebem spíše strategické řízení její společnosti. Nicméně bez předchozích zkušeností nabytých v provozu by to bylo složitější.
V začátcích fungování pod hlavičkou tohoto globálního restauračního gigantu jí velmi pomohla podpora ze strany poskytovatele franšízové licence. Zejména pak přístup lidí z české centrály. Ten byl dle jejích slov přátelský a byla na něm znát velká snaha být nápomocný. „Byla jsem opravdu překvapená, jak sounáležitě systém funguje a jak rychle se vám dostane pod kůži,“ vzpomíná Kamila Kleiblová.
Pohled do budoucna
Velkou pomocí pro ni v začátcích byl přidělený konzultant, který se velmi intenzivně podílel na nastavení všech provozních standardů. Podporu získala také od dalších oddělení, a to zejména v oblasti marketingu, PR, lidských zdrojů, školení nebo financí. Velkou výhodu pak představuje kvalitní dodavatelský systém McDonald´s. Díky němu se totiž franšízový partner nemusí starat o management dodávek. Se všemi odděleními je Kamila Kleiblová v kontaktu stále, a i nadále využívá jejich služeb. Nicméně díky nabytým zkušenostem je již nepotřebuje v takové míře, jako tomu bylo na začátku. V rámci své firmy se jí tak například podařilo vybudovat vlastní systém interních provozních konzultantů.
Co by Kamila Kleiblová potenciálním zájemcům o franšízové licence McDonald´s poradila? Určitě by si měli uvědomit, že franšízing je podnikání jako každé jiné. „Chce to odvahu, úsilí a pevnou vůli. Je to také nemalá investice, a proto by měl každý zvážit své časové a finanční možnosti. Vztah s McDonald´s je podnikání na plný úvazek, ale je to také příležitost vybudovat úspěšné podnikání,“ říká úspěšná franšízantka, která onu příležitost využila beze zbytku.
A zdá se, že s rozvíjením svého byznysu ještě nekončí. Plánuje totiž další růst v rámci jejího regionu. Stále je v něm podle ní hodně míst, kde restaurace McDonald´s není, ale zákazníci by ji tam uvítali.

PŘEČTI ČLÁNKY

„Rok 2021 bude mimo jiné ve znamení otevírání nových restaurací. Všechny budou v rukách franšízantů,“ říká Radim Foltýn, Franchising Director CZ&SK McDonald´s.
McDonald´s má za sebou úspěšný rok. A to i přesto, že fungování franšízantů a jejich poboček bylo omezeno.
Na konci října otevřel fastfoodový koncept McDonald´s již třetí pobočku ve Zlíně. Prostřednictvím franšízy chce expandovat nejen ve velkých městech a při dálnicích.
Fastfoodové síti se rychle po znovuotevření restaurací vrátily tržby do normálu. Zákazníci zdvojnásobili zájem o McDelivery.
Zájemci o naši franšízu musí mít kapitál a absolvovat provozní trénink, který může trvat více než rok, říká Radim Foltýn, Franchising Director CZ & SK McDonald´s.
Nejčtenější

Skupina Crocodille plánuje na letošek rozšíření franšízových konceptů Bageterie Boulevard a 360Pizza. Své dveře zákazníkům by mělo otevřít 10 nových poboček.
Franšízy modernizují své financování. Česká kavárenská síť CrossCafe Original nabízí nováčkům spolufinancování investic.
Finanční ředitelé v Česku mají po roce pandemie opatrný optimistický výhled do budoucna. Vzrostl počet těch, kteří silněji vnímají riziko kybernetických útoků.
Koncept Frutisimo uzavřelo loni rekordní počet franšízových smluv. Podnikání pod jeho značkou láká nové partnery.
V samotném franchisingu je několik základních pojmů, které by měl znát každý, kdo se o tento způsob podnikání alespoň trochu zajímá.
Populární na fóru
Úspěšný rok pro Subway
Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...
Subway vidí potenciál na benzinkách
this is really very informatinable and good suffestion post i liked it!!!! https://www.spinonholiday.com/places/pondicherry/
Subway vidí potenciál na benzinkách
Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....
Subway vidí potenciál na benzinkách
a
Franšíza McDonald’s? Doživotí
Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?
Sushi v Česku jde
Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.
Komunikace je základ
The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...
Lidé jsou základ
Promiňte, ale zas jednou článek o ničem.... A co se týče hlavního motta článku: V "restauracích", které jsou v jídelních sekcích nákupních center to opravdu...