McDonald´s míří do menších měst

Vzdělání ve fastfoodu / Nový učební obor s možností zaměření na fastfoodovou gastronomii si v pilotní fázi vyzkouší 12 žáků. V budoucnu McDonald's zvažuje projekt rozšířit. Společnost celosvětově podporuje tisíce studentů, hlavně prostřednictvím své McDonald International Academy.
Středa
25.11.2020
Na konci října otevřel fastfoodový koncept McDonald´s již třetí pobočku ve Zlíně. Prostřednictvím franšízy chce expandovat nejen ve velkých městech a při dálnicích.
 

Síť restaurací McDonald´s se v letošním roce dále rozrůstala. Nové pobočky otevřely své dveře, v dnešní době tedy spíše výdejní okénka, zákazníkům v Teplicích, Olomouci, Praze a nejnověji také ve Zlíně. Ve všech těchto městech tak značka posílila své zastoupení. Momentálně na českém trhu funguje 105 poboček tohoto gastronomického gigantu a všechny jsou provozovány franšízovými partnery.

V podobném duchu, co se expanze týká, chce vedení společnosti pokračovat i v roce 2021. Neustále tak vyhledává lokality vhodné pro restaurace po celé České republice. Kromě velkých měst a dálnic chce zamířit i do menších měst. Momentálně je situace taková, že všichni franšízanti McDonald´s provozují více než jednu pobočku. „Několik z nich provozuje restaurace 2, zbylí franšízoví provozovatelé restauraci provozují více restaurací najednou,“ prozrazuje ředitelka komunikace a PR pro McDonald’s ČR a SR Jitka Pajurková s tím, že stále zde existuje prostor pro franšízové partnery, kteří by rádi pod hlavičkou této globální značky v Česku podnikali.

Příprava na práci nebo franšízu

V letošním roce se McDonald´s kromě expanze zaměřil také na další oblast související zejména s náborem zaměstnanců. Ve spolupráci se Střední školou technickou a gastronomickou Blansko otevírá nový učební obor s možností zaměření na fastfoodovou gastronomii. Otevření učňovského oboru doplňuje náborové aktivity, které McDonalds pravidelně realizuje. Mimo jiné nabízí například celoroční brigády studentům od 15 ti let, s řadou z nich pak spolupracuje i po ukončení školní docházky. Mladí lidé se v průběhu brigád posouvají po kariérním žebříčku v rámci restaurace a již při ukončení středního vzdělání často zastávají střední manažerské pozice, případně mají předpoklady pro rozjezd své kariéry v jiných společnostech, kde mohou uplatnit zkušenosti z oblastí jako je komunikace se zákazníkem, logistika či personalistika. Podle Pajurkové je pak možné, že se z absolventa tohoto oboru stane v budoucnu zájemce o franšízovou licenci, což by přirozeně vedení konceptu vidělo rádo.

V současnosti má McDonald´s 22 franšízantů a franšízantek. Proč se rozhodl provozovat licenci McDonald´s vysvětluje nejnovější franšízant Zdeněk Prajs z Prahy. „Musíte mít sice dostatek kapitálu, abyste do restaurací mohl investovat. Když za vámi McDonald's ale přijde s nabídkou konkrétní restaurace, tak vám společně s tím dá nahlédnout do její profitability a výhledu do budoucna. Prozradí vám také návratnost. V mém případě se ta návratnost pohybuje někde kolem 5 let, což mi přijde velmi zajímavé,“ dodává Prajs. To, že je McDonald´s dobrá investice, ukazuje jednak přívětivost bank vůči poskytnutí investic do jejich restaurací, ale také dlouhodobí franšízanti. Na pohled tvrdých pravidel pro vstup do tohoto byznysu se nezalekly v Čechách ani ženy. Z 22 současných franšízantů je jich osm. Před šesti lety došlo také v Česku dokonce i k první výměně generací v rámci rodinného byznysu. Jan Ostrý z Ostravy převzal provoz restaurací McDonald´s od svého otce, který byl franšízantem 20 let.   


Růst viru navzdory / Pandemie COVID-19 rozvoj sítě McDonald´s významně neovlivnila. Letos se síť rozrostla o 4 nové restaurace. V podobném duchu by měla expanze pokračovat i v následujícím roce.

Populární na fóru

Dotazník regionální produkty a gastroturismus

Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...

1 komentář(e)
posledni 07.01.2022
Taco Bell na cestě k vrcholu

Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.

1 komentář(e)
posledni 05.08.2021
Úspěšný rok pro Subway

Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...

1 komentář(e)
posledni 13.02.2020
Subway vidí potenciál na benzinkách

Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....

2 komentář(e)
posledni 10.10.2019
Subway vidí potenciál na benzinkách

a

2 komentář(e)
posledni 10.10.2019
Franšíza McDonald’s? Doživotí

Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?

1 komentář(e)
posledni 03.02.2018
Sushi v Česku jde

Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.

1 komentář(e)
posledni 29.10.2015
Komunikace je základ

The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...

1 komentář(e)
posledni 21.09.2015