Stanislav Bernard: Snažíme se jít vlastní cestou

Rodinný pivovar Bernard oslavil v loňském roce 20. narozeniny. Jaké byly jeho začátky? Jak těžké bylo tehdy soukromě podnikat v zemi, která s tím neměla zkušenost?
Z našeho pohledu to bylo více než těžké. V dražbě malé privatizace jsme vydražili v podstatě ruinu pivovaru, jejíž zůstatková hodnota byla vyjádřena devíti a půl miliony korun. Dražební cena se však vyšplhala na 45 milionů. Zároveň s pivovarem jsme museli koupit i jeho zásoby za sedm milionů, ty byly z valné části tvořeny pivem, které bylo neprodejné. Řadu zásob jsme museli i zlikvidovat. Celou privatizaci pivovaru jsme financovali z úvěru. Já sám jsem např. zastavil rodinný dům. Teprve dva dny před vypršením měsíční lhůty se mi povedlo získat úvěr ve spořitelně.
A jaký jste měli plán po privatizaci?
Počítal s tím, že budeme schopni uvařit více piva, než v té době vaříval Státní podnik, jehož výstav činil něco kolem 40 tisíc hl. za rok, v posledním roce existence dokonce pouze 26 tis. hl. S mým společníkem Josefem Vávrou, který humpolecký pivovar znal, jsme odhadovali, že zde dokážeme vařit 80 tisíc hl. piva, tedy dvojnásobek původního výstavu. Otázkou ovšem bylo, zda uvařené pivo dokážeme také prodat. Tehdejší pivovar měl totiž pokaženou pověst, navíc byl čistě regionální. Vždyť v okruhu 20 kilometrů od Humpolce fungují další tři pivovary – jihlavský, havlíčkobrodský a pelhřimovský. Od začátku podnikání jsme tedy prakticky neměli trh, o který bychom se mohli opřít. A zároveň držet pivovar v chodu bylo obtížné, protože většina strojů byla zastaralá, v mnoha případech na ně nebylo možné sehnat ani náhradní díly. A takovýchto problémů byla celá řada.
Mimo Vaše aktivity v pivovaru jste se stal spoluzakladatelem Nadačního fondu proti korupci, který vznikl v loňském roce. Jak hodnotíte jeho dosavadní fungování?
Hodnotit vlastní fond není příliš dobré, to by měl hodnotit někdo zvenku. Nicméně si myslím, že za relativně krátkou dobu náš nadační fond mezi těmi subjekty, které se vymezují proti korupci, dosáhl poměrně dosti hmatatelných momentů.
Celý rozhovor najdete v magazínu Vlastní firma FRANCHISING 01/2012.
Zobrazit v katalogu franšíz




















PŘEČTI ČLÁNKY

Faency Fries rozšiřuje síť a hledá nové franšízanty. Nabízí dvě varianty podnikání a rychlou návratnost investice.
Franšízy v oblasti gastronomie nejsou ničím novým. Přesto je koncept Hey Foods v mnoha ohledech od provozování tradiční restaurace dost odlišný.
Franšíza 360pizza nabízí rebranding stávajícím gastro provozovnám. Jak změna pomůže efektivitě podnikání vysvětlí Markéta Krejčíková, manažerka pro rozvoj.
Franšíza Bageterie Boulevard vyrostla spolu s Crocodille na rekordních 1,6 miliardy obratu. Po covidových letech je zpět na předních pozicích mezi fastfoodovými řetězci.
„Nyní se zaměřujeme na bistro, kde chceme pizzy odbavovat do 7 minut,“ říká zakladatel franšízové sítě Vosíme.cz Richard Halmazňa.
Nejčtenější

Pokud se Vám při vyslovení slova franšízing vůbec něco vybavuje, je to skvělé!
Každý den lidé zhlédnou na YouTube více jak miliardu videí. Proč toho nevyužít pro vlastní zisk?
Tyrolské tradiční pochoutky Tiroler expandují v Česku. Franšízový model umožňuje stánkový i kamenný prodej a slibuje rychlou návratnost.
Franšíza s pracovními oděvy je na trhu už více jak 5 let. Petra Tománková, manažerka pro rozvoj, přibližuje, pro jaké podnikatele je koncept vhodný.
Byznys, který nikdy nespí. Tak lze popsat provozování čerpacích stanic. Příležitost stát se jejich provozovateli nabízí například síť OMV.
Populární na fóru
Dotazník regionální produkty a gastroturismus
Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...
Taco Bell na cestě k vrcholu
Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.
Úspěšný rok pro Subway
Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...
Subway vidí potenciál na benzinkách
Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....
Franšíza McDonald’s? Doživotí
Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?
Sushi v Česku jde
Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.
Komunikace je základ
The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...
Lidé jsou základ
Promiňte, ale zas jednou článek o ničem.... A co se týče hlavního motta článku: V "restauracích", které jsou v jídelních sekcích nákupních center to opravdu...